Glacera de Baltoro

Infotaula de geografia físicaGlacera de Baltoro
(ur) بلتورو گلیشیر Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusGlacera Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGilgit-Baltistan (Pakistan) Modifica el valor a Wikidata
Map
 35° 44′ 11″ N, 76° 22′ 51″ E / 35.7364°N,76.3808°E / 35.7364; 76.3808
SerraladaKarakoram Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida62 (longitud) km
Superfície524 km² Modifica el valor a Wikidata
El K2 des de Concòrdia

La Glacera de Baltoro és una de les glaceres més llargues del món fora de les regions polars.[1] Està situada al Baltistan, dins dels Territoris del Nord del Pakistan, i s'estén per part de la serralada del Karakoram. La subserralada Baltoro Muztagh està al nord i a l'est de la glacera, mentre que les muntanyes de Masherbrum es troben al sud. Amb 8.611 m, el K2 és la muntanya més alta de la regió i segona de la terra. En un radi de 20 km es troben tres vuit mils més.

La glacera és tributària del riu Shigar, que desemboca a l'Indus. Al seu torn al Baltoro desemboquen diverses glaceres: la Godwin-Austen, que flueix des del sud del K2; l'Abruzzi i diverses glaceres del Gasherbrum, provinents del grup de pics del Gasherbrum; la glacera Vigne que ve del Chogolisa, i la glacera de Yermandendu, que comença a la zona del Masherbrum.

La confluència del Baltoro amb la glacera de Godwin-Austen es coneix com a Concòrdia. Aquest lloc i el campament base del K2 són destinacions populars del senderisme a la zona.

La part final de la glacera és molt ampla i la seva part central és un extens camp de neu. Petites glaceres hi van desembocant, creant cascades de gel en el punt d'unió. Les parets laterals són molt costerudes arribant a ser veritables precipicis. La glacera ha esculpit al seu pas estries a les roques, i el gel en moviment ha format depressions que s'han convertit en nombrosos llacs glacials.

Es pot accedir a la glacera de Baltoro per la ciutat d'Skardu, en cotxe tot-terreny fins a la meitat del trajecte cap a Askole, i a partir d'aquest darrer punt per un sender d'alta muntanya, o bé cap anant des d'Skardu cap a la vall d'Huixe, i pujant la glacera de Gondogoro.

Llista de cims[modifica]

La llista de muntanyes més importants properes a la glacera inclou:

Galeria d'Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. La Glacera Fedtxenko, al Pamir (Tadjikistan, fa 77 km de llarg. La Glacera Siachen, situada al sud-est del Baltoro té 70 km de llargada, i la Glacera Biafo al nord-oest del Baltoro té 63 km de llarg. La longitud exacta és bastant fàcil de determinar amb els moderns mapes i imatges de satèl·lit, fins i tot per determinar el retrocés ocorregut en els darrers anys. Els mesuraments provenen d'imatges recents, complementades amb mapes topogràfics russos a escala 1:200,000, així com mapes de Jerzy Wala, Esborranys de mapes orogràfics: Karakoram: Fulls 1 i 2 Fundació suïssa per a la investigació alpina, Zuric, 1990

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Glacera de Baltoro