Glicà

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Un glicà és un polisacàrid o oligosacàrid o bé també la porció de carbohidrat d'un glicoconjugat, com una glicoproteïna, glicolípid, o un proteoglicà. Els glicà normalment consten només de connexions d'O-glicosídic de monosacàrids. Per exemple, la cel·lulosa és un glicà (o més específicament un glicà) compost de beta-1,4-linked D-glucosa, i quitina és un glicà componia de beta-1,4-linked N-acetil-D-glucosamina. Els glicans poden ser homo o heteropolimers de residus de monosacàrid, i pot ser lineal o ramificar-se.

Glicans i proteïnes[modifica]

Els glicà es poden trobar adjuntats a proteïnes com en glicoproteïnes i proteoglicans. Es troben generalment a la superfície exterior de cèl·lules. L'O- i glicà de N-linked són molt comuns en eucariotes però també es poden trobar, encara que menys comunament, en procariotes

glicans N-Linked[modifica]

Introducció[modifica]

Els glicans N-Linked es troben adjuntats al nitrogen de R-group (N) d'asparagina en el sequon. El sequon és una seqüència d'Asn-X-Ser o Asn-X-Thr, on X és qualsevol aminoàcid excepte prolina i pot compondre de N-acetil galactosamina de, galactosa, àcid neuramínic, N-acetilglucosamina, fructosa, mannosa, fucosa i uns altres monosacàrids.

Síntesi[modifica]

En eucariotes, glicans de N-linked s'obtenen d'una unitat de 14 sucre bàsica muntada al citoplasma i reticle endoplasmàtic. Primers, dos residus de glucosamina de N-acetil són adjunts a fosfat de dolicol, un lípid, en el costat extern de la membrana de reticles endoplasmàtics. Cinc residus de mannosa s'afegeixen llavors a aquesta estructura. En aquest punt, el glicà bàsic parcialment acabat es llança a través de la membrana de reticles endoplasmàtics, de manera que estigui situat ara dins del lumen de reticular. L'assemblea llavors continua dins del reticle endoplasmàtic, amb l'addició de quatre residus de mannosa més. Finalment, tres residus de glucosa s'afegeixen a aquesta estructura. Després de plena assemblea, el glican és transferit en bloc pel glicosyltransferasa oligosaccharyltransferase a una naixent cadena de pèptid, dins del lumen de reticular. Aquesta estructura bàsica de glicans de N-linked així consta de 14 residus (3 glucosa, 9 mannosa, i 2 N-acetilglucosamina).

En la imatge de l'enllaç, sobre la biosíntesi del precursor oligosacàrid dolicol, els quadrats foscos són N-acetil-glucosamina; els cercles clars són mannosa; els triangles foscos són glucosa.

Processament, modificació i diversitat[modifica]

Una vegada transferit a la naixent cadena de peptídic, glicans de N-linked generalment sofreixen reaccions de processament extenses, per la qual cosa els tres residus de glucosa es treuen, també com uns quants residus de mannosa, depenent del glican de N-linked en qüestió. La supressió dels residus de glucosa és dependent de plegament de proteïna propi. Aquestes reaccions de processament ocorren en l'aparell de Golgi. Les reaccions de modificació poden implicar l'addició d'un grup fosfat o acetil a l'ensucra, o l'addició de nou ensucra, com àcid neuramínic. Processant i la modificació de glicans de N-linked dins del golgi no segueix un sender lineal. Com a resultat, moltes variacions diferents d'estructura de glican de N-linked són possibles, depenent d'activitat d'enzims en el golgi.

Funcions[modifica]

Els glicans de N-linked són extremadament importants en proteïna pròpia que es plega en cèl·lula eucariota. Chaperone proteïnes al reticle endoplasmàtic, com el calnexin i calreticulin lliguen als tres residus de glucosa presents en el glican de N-linked bàsic. Aquests chaperone proteïnes llavors serveixen per ajudar en el plegament de la proteïna a la qual el glican està adjuntat. Després de plegament propi, els tres residus de glucosa es treuen, i el glican continua per promoure reaccions de processament. Si la proteïna fracassa a plegar-se pròpiament, els tres residus de glucosa es readjunten, deixant la proteïna reassociar-se amb el chaperones. Aquest cicle pot repetir unes quantes vegades fins que una proteïna arribi a la seva conformació pròpia. Si una proteïna repetidament fracassa a plegar-se pròpiament, s'excreta des del reticle endoplasmàtic i és degradat per proteases citoplasmàtics.

Els glicans de N-linked també contribueixen a proteïna que es plega per efectes steric. Per exemple, els residus de cisteïna al peptid es poden temporalment bloquejar des de disulfur de conformació enganxa amb uns altres residus de cisteïna, a causa de la mida d'un glican pròxim. La presència d'un glican de N-linked per això deixa la cèl·lula controlar quins residus de cisteïna formaran bons disulfur.

Els glicans de N-linked també tenen un paper important en interaccions de cèl·lula de cèl·lules. Per exemple, les cèl·lules de tumors fan glicans de N-linked que són anormals. Aquests són reconeguts pel receptor de CD337 en cèl·lules assassines naturals com un senyal que la cèl·lula en qüestió és cancerós.

L'apuntar d'enzims lisosòmics de degradative també és acomplert per glicans de N-linked. La modificació d'un glican de N-linked amb un residu de mannose-6-phosphate serveix mentre un senyal a què s'enganxava la proteïna que aquest glican és s'hauria d'emocionar al lisosoma. Aquest reconeixement i traficant d'enzims lisosomals per la presència de mannose-6-phosphate és acomplert per dues proteïnes: CI-MPR (catió receptor de mannose-6-phosphate independent) i MPR de CD (catió receptor de mannosa-6-fosfat dependent).

Imatges:

glicans O-Linked[modifica]

Introducció[modifica]

En eucariotes, glicans d'O-linked, són reunides un sucre alhora en un residu de serina o treonina d'una cadena de pèptid en l'aparell Golgi. A diferència d'amb glicans de N-linked, hi ha a partir d'encara cap seqüència de consens coneguda. Tanmateix, l'emplaçament d'un residu prolína a qualsevol -1 o +3 relatiu al serina o treonina és favorable per a glicosylatió d'O-linked.

Síntesi[modifica]

El primer monosacàrid adjuntat en la síntesi de glicans d'O-linked és N-acetil-galactosamina. Després d'això, uns quants senders diferents són possibles. Un Cor 1 estructura és generada prop de l'addició de galactosa. Un Cor 2 estructura és generat prop de l'addició de N-acetil-glucosamina al N-acetil-galactosamina del Cor 1 estructura. Cor 3 les estructures són generades prop de l'addició d'un N-acetil-glucosamina senzill al N-acetil-galactosamina original. Cor 4 les estructures són generades prop de l'addició d'un segon N-acetly-glucosamina al Cor 3 estructura. Unes altres estructures bàsiques són possibles, tanmateix són menys comuns.

Imatges:

Un tema estructural comú en glicans d'O-linked és l'addició d'unitats de polilactosamina a les diverses estructures bàsiques. Aquests són formats per l'addició repetitiva de galactosa i unitats de N-acetil-glucosamina. Les cadenes polilactosamina en glicans d'O-linked són sovint restringides per l'addició d'un residu d'àcid sialic (similar a àcid neuramínic). Si un residu de fucosa també s'afegeix, al prop de penúltim residu, un sialyl-lewis-X (SLex)) estructura és format.

Funcions i importància[modifica]

X de lewis Sialyl és important en determinació d'antigen de sang d'ABO.

SLex és també important per resposta immunitària pròpia. Alleujament D'E-selectin de cossos Weibel-Palade, a vas sanguini les cèl·lules epitelials poden ser provocades per un cert nombre de factors. Un tal factor és la resposta de la cèl·lula epitelial a certes molècules bacterial, com peptidoglican. E-selectin lliga a l'estructura Slex que és present en neutrofils en el corrent de sang, i ajuda a aconseguir l'extravasation d'aquestes cèl·lules al teixit circumdant durant i infecció.

S'ha trobat que glicans d'O-linked, especialment mucina, siguin importants a desenvolupar microflora intestinal normal. Certes pressions de bacteris intestinals específicament lliguen a mucina, permetent-los colonitzar l'intestí.

Els exemples de glicoproteïnes d'O-linked són:

  • Glicoforina, una proteïna en membranes cel·lulars d'eritròcits
  • Mucina, una proteïna en saliva implicada en la formació de placa dental
  • Incisura, un receptor de transmembrana implicat en decisions de destí de desenvolupament i cèl·lula
  • Trombospondina
  • Factor VII
  • Factor IX
  • Tipus urinari plasminogen Activator

Glicosaminoglicans[modifica]

Un altre tipus de glican cel·lular són els glicosaminoglicans. Aquests comprenen dos aminosucres connectats d'una manera que alterna amb àcids uronic i inclouen polímers com heparina, sulfat d'heparan, chondroitin, queratina i dermatan. Alguns glicoaminoglicans estan adjuntats a la superfície de cèl·lules on estan connectats a través d'un residu de xylosyl senzill a una proteïna.

glicans i lípids[modifica]

Vegi glicolípids

GPI-Anchors[modifica]

Vegi glicofosfatidilinositol

Articles relacionats[modifica]

Enllaços externs[modifica]