Glucòmetre
Un glucòmetre és un instrument de mesura que es fa servir per obtenir la glucèmia (concentració de glucosa a la sang), de forma immediata. És utilitzat pel control dels pacients amb diabetis mellitus i tractament hipoglucemiant. També pot ser utilitzat, rarament i per part d'un professional sanitari, per confirmar la sospita d'una diabetis mellitus no diagnosticada i descompensada.
La determinació la realitza el mateix pacient o per un seu familiar. També és utilitzat pels professionals sanitaris tant en àmbit de l'atenció primària de salut com en atenció hospitalària.
Nivell de glucosa en plasma[modifica]
El nivell de glucosa en plasma (un dels components de la sang) és generalment un 10-15% més alt que el nivell de glucosa en sang completa (fins i tot més després de menjar). Això és important perquè els mesuradors de glucosa en sang mesuren, en primera instància, el nivell de glucosa en sang completa, mentre que la majoria de proves de laboratori mesuren la glucosa en plasma. Actualment, hi ha molts mesuradors al mercat que donen resultats com a "nivell equivalent en plasma" tot i que mesuren el nivell de glucosa en sang completa. L'equivalent en plasma es calcula a partir de la lectura de glucosa en sang completa mitjançant una equació incorporada dins el programari del glucòmetre. Això permet als pacients comparar fàcilment els seus mesuraments de glucosa a casa amb les proves de laboratori. És important que els pacients i els seu metge coneguin si el comptador dona els resultats del "nivell equivalent en sang completa" o del "nivell equivalent en plasma".
Procediment[modifica]
En primer lloc, cal inserir una tireta de prova dins del glucòmetre
Llavors el pacient es renta les mans amb un sabó suau, la desinfecció no és necessària.
Després d'inserir una llanceta, és a dir, una agulla estèril dins d'una caixa de plàstic en el sistema o dispositiu de punció, només cal pressionar el botó per punxar la punta d'un dit (s'aconsella fer-ho a la part lateral, ja que és menys sensible) per a obtenir una gota de sang.
Tot seguit, el pacient acosta el dit a la tireta de prova del glucòmetre de manera que garanteixi que la gota de sang obtinguda ompli la ranura (per capil·laritat) a un nivell suficient perquè el mesurador pugui donar una lectura raonable. El resultat apareix al cap de pocs segons.
Llavors és possible llegir el valor que mostra la pantalla i prendre les accions necessàries en funció dels resultats, per exemple una injecció d'insulina, ingesta d'aliments, etc.
La glucosa en sang es dona en mil·limols per litre. Per exemple, un pacient sa en dejú normalment sol tenir uns 70-100 mg/dl (4-6 mmol/l).[1]
Conversió d'unitats[modifica]
Segons el fabricant (o el país d'ús) del glucòmetre, les unitats dels resultats de l'examen de glucosa en sang poden presentar-se en mmol/l o en mg/dl.
Es pot emprar la següent fórmula per a la conversió del nivell de glucosa en sang de mmol/l en mg/dl i viceversa:[2]
- Y (en mg/dl) = 17,5*X (en mmol/l) + 3,75
o be de mg/dl a mmol/l:[2]
- X (en mmol/l) = [ Y (en mg/dl) – 3,75] / 17,5
Hemoglobina glicosilada[modifica]
El glucòmetre permet una mesura instantània del nivell de glucosa en sang, però els metges s'estimen més control-lar el marcador de l'hemoglobina glicosilada que és un marcador de glicèmia molt més fiable, ja que no indica el nivell instantani de glucosa a la sang, sinó el nivell al llarg d'un període, dins d'un terme mitjà dels últims 2 o 3 mesos, en indicar el nivell de glucosa assimilat pels glòbuls vermells i sabent que el cicle de vida d'aquests és d'uns 120 dies.[3]
Referències[modifica]
- ↑ mmol-l a mg/dl
- ↑ 2,0 2,1 mmol-l a mg/dl
- ↑ Antonio J. Arnal Meinhardt. Hemoglobina glicosilada (A1c), Control de Diabetis[Enllaç no actiu] Revisat de TuDoctorOnline.blogspot.com
Vegeu també[modifica]
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Glucòmetre |
- Valors estàndard Arxivat 2012-09-18 a Wayback Machine.
- Lancets
- Accu-check
- Accu-check (ús)
- Unistik 3