Gneu Corneli Dolabel·la (pretor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGneu Corneli Dolabel·la
Biografia
Naixement121 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort78 aC Modifica el valor a Wikidata (42/43 anys)
Governador romà
Pretor
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana tardana Modifica el valor a Wikidata

Gneu Corneli Dolabel·la (llatí: Cnaeus Cornelius Dolabella) va ser un magistrat romà.

Era pretor urbà l'any 81 aC quan es va jutjar la causa de Publi Quincti, on hi va intervenir Ciceró, que el va acusar d'haver actuat injustament i contra tots els usos establerts. Ciceró va recollir el seu discurs al llibre En defensa de Quincti.

L'any 80 aC va obtenir Cilícia com a província en qualitat de propretor, on va tenir a Gai Publici Mal·leol com a qüestor, i a Verres com a llegat, i va tolerar les seves exaccions i robatoris i encara va compartir el botí. Quan Mal·leol va ser assassinat va designar Verres com a proqüestor.

A la tornada a Roma va ser acusat per Marc Emili Escaure d'extorsió a la província, i Verres no només el va trair, sinó que va donar als acusadors les informacions necessàries per condemnar-lo, i encara va parlar públicament contra ell. Molts dels crims comesos per Verres es van atribuir a Dolabel·la, que va ser condemnat. Va marxar desterrat deixant a la seva dona i fills en precària situació econòmica.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Londres: Walton and Maberly, 1841, p. 1058.