Go West (pel·lícula de 1925)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaGo West

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióBuster Keaton Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJoseph M. Schenck Modifica el valor a Wikidata
FotografiaElgin Lessley Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMetro-Goldwyn-Mayer i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1925 Modifica el valor a Wikidata
Durada69 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia, western i cinema mut Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0015863 Filmaffinity: 763409 Allocine: 1676 Rottentomatoes: m/1089755-go_west Letterboxd: go-west Allmovie: v93351 AFI: 9400 Archive.org: silent-go-west TMDB.org: 33015 Modifica el valor a Wikidata

Go West és una pel·lícula muda de western del 1925 dirigida i protagonitzada per Buster Keaton.[1][2][3]

Keaton interpreta Friendless, que viatja cap a l'oest per intentar fer fortuna. Un cop allà, prova la lluita contra els broncos, les baralles de bestiar i la ramaderia lletera, i finalment forma un vincle amb una vaca anomenada "Ulls marrons". Finalment es troba liderant un ramat de bestiar a través de Los Angeles.

Trama[modifica]

La pel·lícula completa de Go West

Un vagabund identificat només com "Friendless" (Keaton) ven l'última de les seves possessions, conservant només unes quantes quincalles i una foto de la seva mare. Els diners només li donen per comprar una mica de pa i una salsitxa i després se'n van.

Incapaç de trobar feina a la ciutat, es desplaça en un tren que es dirigeix a Nova York. En arribar, mentre intenta caminar pels carrers concorreguts de la ciutat, és trepitjat per la multitud. Torna a l'estació de tren i agafa un tren que va cap a l'oest cap a Califòrnia. Durant el viatge en tren, mentre intenta seure sobre un munt de barrils, els barrils comencen a rodar, ell dorm dins d'un barril però el barril del tren roda. Aconsegueix trobar feina en una ramaderia tot i no tenir experiència. Mentrestant, una vaca descuidada anomenada Brown Eyes no dóna llet i és enviada al camp juntament amb l'altre bestiar destinat al sacrifici.

Mentre Friendless intenta esbrinar com munyir una vaca, li diuen que surti i ajudi els altres treballadors del ranxo a portar el bestiar. Sense tenir èxit en muntar un cavall, cau i veu Brown Eyes. En adonar-se que coixeja, Friendless examina la seva peülla i treu la roca que l'havia fet mal. Brown Eyes segueix a Friendless per tot arreu, salvant-lo d'un atac de toro. En adonar-se que finalment ha trobat un company, Friendless estableix una amistat amb la vaca, donant-li la seva manta a la nit i intentant protegir-la dels gossos salvatges. L'endemà, Brown Eyes segueix Friendless a tot arreu, cosa que disgusta els altres ranxers. Friendless deixa anar accidentalment dos bovins després d'haver estat tancats, però, per suggeriment de broma de les altres mans, els torna a entrar agitant la seva banda vermella.

El propietari del ranxo (Truesdale) i la seva filla (Myers) s'estan preparant per vendre el bestiar a un corral, encara que un altre ramader vol aguantar per un preu més alt. El propietari, que ja no vol esperar, es prepara per enviar tot el ramat. Sense amics, sorprès en saber que Brown Eyes anirà a un escorxador, es nega a deixar-la anar. El propietari del ranxo l'acomiada i li dóna el sou. Friendless intenta recuperar la seva amiga amb els seus guanys, però li diuen que no n'hi ha prou. Després de no aconseguir més diners d'un joc de cartes, s'uneix a Brown Eyes al carro de bestiar i intenta trobar una manera d'alliberar-la. El tren és emboscat per l'altre ramader i els seus homes. Friendless i les altres mans del propietari del ranxo aconsegueixen expulsar els atacants, però només Friendless torna al tren mentre els altres persegueixen el ramader.

En arribar a Los Angeles, Friendless allibera Brown Eyes i la porta lluny, utilitzant la seva bandana vermella una vegada més per guiar els altres mil bovins cap al corral. La gent del poble està aterrida pel bestiar mentre algunes de les vaques es separen i comencen a entrar a les botigues, però Friendless aconsegueix tancar-les. Lliga sense amics a Brown Eyes abans de tornar a recuperar l'altre bestiar, deixant amb ella la seva bandana vermella per mantenir-la fresca. Adonant-se del seu error, entra a una botiga de disfresses per trobar alguna cosa vermella per atraure les vaques. Decidint-se per un vestit de diable vermell, surt de la botiga i el bestiar comença a perseguir-lo. La policia intenta detenir-lo, però per error se'ls ruixa amb mànegues dels bombers, que fugen quan veuen venir el bestiar.

El propietari del ranxo, adonant-se de la seva ruïna si no es ven el bestiar, condueix amb la seva filla al corral. El propietari li diu que encara no ha arribat cap bestiar. Derrotat, el propietari del ranxo es prepara per marxar quan veu Friendless conduint el ramat al corral. Emocionat, el propietari del ranxo li diu a Friendless que pot demanar-li la seva casa i tot el que posseeix és seu. Friendless diu que només la vol a "ella", fent un gest darrere d'ell on es troba la filla del propietari del ranxo. El propietari està sorprès i la filla afalagada, però ràpidament s'adonen que es refereix a Brown Eyes. Els tres tornen al ranxo, amb Brown Eyes al costat de Friendless al seient del darrere.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. «GO WEST! BUSTER KEATON IN GOOD FORM.». The Register (Adelaide) [South Australia], 20-12-1926, p. 10 [Consulta: 6 gener 2019].
  2. «The Art of Buster Keaton», 2001. [Consulta: 6 gener 2019].
  3. «Go west», 1925. [Consulta: 6 gener 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Go West