Gobi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Gobi (peix)».
Desert del Gobi
Desert del Gobi
El desert vist des del satèl·lit
País Xina i Mongòlia
Coordenades 43° N, 103° E / 43°N,103°E / 43; 103Coord.: 43° N, 103° E / 43°N,103°E / 43; 103
Superfície 1,295,000 km2
Longitud 1600 km
Amplada 500km

El Gobi (en mongol: Говь; en xinès 戈壁; pinyin gē bì, abans conegut com a "Xamo") és una vasta regió desèrtica o una estepa desèrtica d'1.036.000 km² situada entre el nord de la Xina i el sud de Mongòlia. És el cinquè desert més extens del món. L'envolten les muntanyes d'Altai i les estepes de Mongòlia pel nord, l'altiplà del Tibet i la planura del nord de la Xina pel sud-oest. La paraula "Gobi" és ambigua, ja que ni a Mongòlia ni a la Xina es fa servir per una zona específica. En lloc d'això en llengua mongol Gobi (i la del xinès Gebi) s'utilitza per a descriure el paisatge de roques i de còdols d'Àsia Central. Els deserts calents de sorra de la Xina s'anomenen "Xamo", altrament escrit "Shamo", i es fa sevir incorrectament per anomenar el Gobi que sols en una petita part és un desert sorrenc. A la Xina també d'aquesta regió se'n diu "Han-hai" (llac sec). Històricament, s'ha destacat per haver format part de l'imperi Mongol i per la localització de diverses ciutats importants al llarg de la Ruta de la Seda, ara connectades per carreteres i pistes. És travessat pel ferrocarril transmongolià que uneix Ulaanbaatar amb Pequín.

Situació del desert de Gobi

El Gobi s'estén 2.000 km de sud-oest a nord-est i 800 km és el màxim de nord a sud. És més ample a l'oest, al llarg de la línia que uneix el llac Bosten (altrament dit Baghrash Kol) i Lop Nor.

En sentit ample el Gobi s'estén a través de la zona àrida d'Àsia Central. Això abasta una llarga banda de deserts i semideserts des del Pamir (a la longitud 77º est) fins a les Muntanyes Hinggan (116 a 118 ° Est) a la frontera amb Manxúria. Al nord la frontera del Gobi la formen la Serralada Altai i Khangai, al sud limita amb la Serralada Nanshan ( muntanyes Altun-Shan - i Qilian Shan) i el sud de Kunlun Shan (muntanyes Prschewalski - i Muntanyes Marco Polo), i també el nord àrid de l'altiplà tibetà. Això també inclou l'altiplà Ordos, els deserts de Dzungaria i del Taklamakan.

Segons Théodore Monod, en canvi, el Gobi es limitaria estrictament a les estepes del sud de Mongòlia i del nord de la Mongòlia interior. A l'oest, segons Monod, faria frontera amb el desert d'Alashan i de Bejschan. Al nord es trobaria amb les Muntanyes Altai i l'est de Manxúria i al nord amb les estepes i prats (més humits) del nord de Mongòlia. Els vents del desert del Gobi arriben fins a uns 70 km de Pequín.

El Gobi no és, parlant amb propietat, un veritable desert, sinó més aviat un monòton semidesert o una estepa desèrtica. Només el 3% del Gobi és format per dunes de sorra (que en mongol s'anomenen “Els”) i la major part és coberta de roques. En aquest desert hi ha llacs, alguns dels quals són llacs salats.

Zones[modifica | modifica el codi]

El Gobi està compost per diferents regions geogràfiques i ecològiques, basades en les seves variacions de clima i topografia.

  • El Bejschan (també escrit Beishan) és principalment un desert muntanyós, dóna un enllaç entre el desert de Gobi amb la conca del Tarim. Monod classificà el Bejschan com a desert, però hi ha unes determinades plantes i animals que fan que sigui un ecosistema únic.

Actualment una autopista travessa el desert i el connecta Xinjiang amb l'est de la Xina.

  • Alashan (en mongol es pronuncia «alxa») és un desert sorrenc situat al sud-oest del Gobi de la Xina voreja pel sud amb les muntanyes Nanschan i pel sud-est amb el Riu Groc, a l'est per les muntanyes Helan Shan. És a una altitud entre 1.000 a 1500 metres i a la zona de Badan Jaran hi ha Biluthu, que és la muntanya de sorra més alta del món amb 1610 metres d'altitud.

Segons l'explorador Przhevalsky a la plana d'Alashan hi va haver probablement un gran llac, encara hi resten alguns llacs salats. Gairebé no hi ha oasis a Alashan. A l'oest d'Alashan hi ha dunes de fins a 520 m (que s'anomenen: Biluthu), i aquestes són les dunes més altes del món. Alguns llacs que hi ha entre les dunes alguns tenen caràcter sagrat pels mongols.[1] Els habitants d'Alashan actualment són xinesos han, mongols i hui.

Clima[modifica | modifica el codi]

Climograma de Hami al Gobi de la Xina

Per la seva situació, és un desert fred i d'una gran aridesa, de clima continental rigorós. L'escassa població es concentra al voltant dels nombrosos oasis, però la majoria dels habitants són nòmades, dedicats a la cria de cabres, ovelles, cavalls i camells.

Principalment per la manca de grans superfícies d'aigua i l'escassedat de vegetació les diferències entre les temperatures màximes i mínimes diàries són molt elevades. En alguns dies d'hivern les temperatures baixen fins -65 °C. Encara que en els turons del sud-est el monsó arriba a l'estepa la zona del Gobi té una pluviometria mitjana anual d'entre 30 i 200 litres. Els hiverns són especialment secs, a la primavera i principi d'estiu hi pot haver tempestes de neu i sorra, per tant aquesta zona no és hiperàrida com sí que ho és el veí desert de Taklamakan.

Paleontologia[modifica | modifica el codi]

Al Gobi s'han trobat fòssils importants de diferents eres geològiques. La majoria dels descobriments d'ous de dinosaures i dels seus nius provenen d'aquesta zona. En altres períodes geològics hi havia una vegetació més abundant que nodria els dinosaures.

Flora[modifica | modifica el codi]

Hi ha plantes adaptades a la secada però aquesta zona és molt susceptible al sobrepasturatge i el pas de vehicles. La influència humana es nota sobretot a la part est del Gobi on hi ha més pluja i més ramats.

Les famílies de plantes herbàcies més representades al Gobi són: Amaranthaceae, Chenopodiaceae, Euphorbiaceae, Molluginaceae, Poaceae, Polygonaceae, Portulacaceae i Zygophyllaceae. La majoria de plantes que tenen un metabolisme C4 pertanyen a tres famílies: Chenopodiceae (41 espècies), Poaceae (25 espècies) i Polygonaceae, del gènere Calligonum (6 espècies). Les quenopociàcies amb metabolisme C4 representen el 45% del total de quenopodiàcies presents al Gobi i són molt importants ecològicament en els ambients salins i els deserts freds L'abundància relaticva de les quenopodiàcies s'increment a mesura que augmenta l'aridesa. S'han naturalitzat provinents d'altres zones gramínies dels gèneres Setaria, Echinochloa, Eragrostis, Panicum i Chloris, en zones pertorbades i els oasis. Altres gèneres ben representats són: Artemisia, Allium, Ephedra, Aristida, Stipa, Calamagrostis, Trisetum, Elymus, Juniperus, Kochia, Populus i Ulmus[2]

Entre els arbusts hi ha Haloxylon ammodendron i Iljinia regelii a més d'altres arbusts dels gèneres Salsola i Anabasis on poden viure amb menys de 100 litres anuals de pluja. Moltes de les espècies de metabolisme C4 són halòfits suculentes. L'abundància relativa de plantes quenopodiàcies amb metabolisme C3 augmenta a mesura que ho fa l'aridesa. Els arbres són escassos i es limiten al marge dels cursos d'aigua, els llacs i les zones amb aigua subterrània, hi són presents, per exemple: Populus euphratica i Tamarix ramosissima.[3]

Hi ha un canvi sobtat entre els arbusts del semidesert (amb Artemisia tschernieviana, Ephedra przewalskii, Nitraria sphaerocarpa, Reaumuria soongorica, i Zygophyllum xanthoxylon). i les comunitats d'arbusts nans de les muntanyes.[4]

A les depressions salines i les dunes estan mesclats psamòfits (plantes que viuen a la sorra) com, per exemple, Calligonum mongolicum, Haloxylon ammodendron (saxaül negre)] i halòfits com, per exemple, Aeluropus littoralis var. sinensis, Kalidium foliatum, Salicornia perennans. Les plantes que proliferen en les depressions inundables del terreny com Achnatherum splendens i Phragmites proporcionen un farratge important.

Les espècies que predominen són: els alls (Allium spp), Stipa gobica, Salsola ruthenica, Anabasis brevifolia, Stina gobica, el serpoll (Thymus serpyllum), Stipa klemenzii, Arenaria capillaris, Agropyron cristatum, Artemisia frigida[5]

Fauna[modifica | modifica el codi]

Al Gobi, i zones de l'entorn, hi ha el llop, l'hemió, la gasela persa, jerbu petit, turó de l'estepa i el lleopard de les neus.[6]

L'argalí, Ovis ammon, és una espècie silvestre d'ovella, està amenaçada d'extinció a Mongòlia, a causa de la caça furtiva i la competició amb les ovelles domèstiques.

1.000 hemions es varen reintroduir al Gobi. Hi ha uns 300 camells bactrians salvatges (Camelus ferus bactrianus).[7]

Ecologia[modifica | modifica el codi]

La biomassa de les plantes augmenta lentament durant la primavera i arriba al màxim a mitjan estiu.[8]

Els sòls acostumen a ser terra bruna del tipus Gobi i solontxac (sòl salí) A Mongòlia els ramats de cabres han augmentat molt recentment que degraden més que les ovelles les herbes de les pastures. La llana tipus cashmere és una exportació important de Mongòlia i l'increment de producció és un problema ecològic. Després de la caiguda del comunisme els ramats s'han privatitzat i ja no hi ha un control estatal efectiu de les zones de pastura. A la Mongòlia Interior de la Xina es tracta de controlar la sobrepastura amb grans barreres de terra de pastura i re-assentaments humans a més s'han fet grans plantacions de vegetació en allò que s'ha anomenat La Gran Muralla Verda de la Xina per tal de limitar els efectes de les tempestes de sorra.

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gobi Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Earl, G. Windsor. Journal of the Indian Archipelago and Eastern Asia (en anglès). Mission Press, 1850, p.458. 
  2. Bedunah, Donald J.; Schmidt, Sabine M.. «Rangelands of Gobi Gurvan Saikhan National Conservation Park, Mongolia» (en anglès). Rangelands, vol.22, n.4, 1969, p.18-24 [Consulta: 17/7/2012].
  3. http://www.springerlink.com/content/4ngnhgcmpvwy7k1q/
  4. http://www.ingentaconnect.com/content/schweiz/phyt/2004/00000034/00000002/art00001
  5. http://agris.fao.org/agris-search/search/display.do?f=1994%2FJP%2FJP94059.xml%3BJP9304172
  6. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-3008.1997.d01-17.x/abstract
  7. Agris.fao
  8. Shurentuya Begzsurena et al., Livestock Responses to droughts and severe winter weather in the Gobi Three Beauty National Park, Mongolia. Colorado State University