Gondoí d'Alsàcia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGondoí d'Alsàcia
Biografia
Naixementsegle VII Modifica el valor a Wikidata
Mort30 octubre 656 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióLord Modifica el valor a Wikidata

Gondoí d'Alsàcia († 30 d'octubre del 656),[1] va ser senyor de l'Ornois i de Toul, del Bassigny/Bolenois, i primer duc d'Alsàcia entre 640 i aproximadament 656.

Ascendència[modifica]

Segons el genealogista Christian Settipani, seria un nebot de Warnacari II, majordom de palau de Borgonys, i procedent d'una germana de Khagneric, comte de Meaux.

Biografia[modifica]

Tornant d'una missió, l'abat Eustaci de Luxeuil, li havia retut visita a la seva vil·la situada a la vora del Mosa. Gondoí li va presentar els seus dos fills, després va curar gràcies a una « unció d'oli beneït » la jove Salaberga, la seva filla, que era cega.[2]

Vers el 634 Gondoin va fundar l'Abadia de Moutier-Grandval (Granfeld)[3] (un dels primers convents fundats en territori dels alamans).

El 640, el rei d'Austràsia va fundar el ducat d'Alsàcia (que durarà fins al 754) per garantir a la part del Rin la seguretat de cara al poderós i independent ducat de Saxònia-Alamània. Sundgau i Nordgau foren fusionats sota l'autoritat d'un sol duc, d'un sol administrador reial (Domesticus) i d'un sol bisbe, els tres residint a Estrasburg. Va nomenar a Gondoí com a primer duc d'Alsàcia.

Aquest va afavorir, com també els seus successors, l'expansió del cristianisme creant abadies que asseguraven l'evangelització. Bonifaci el va succeir en el títol de duc d'Alsàcia.

Descendència[modifica]

Gondoí es va casar amb Saratruda amb la que va tenir cinc fills entre els quals:

  • Santa Salaberga († el 22 de setembre del 656),[4] abadessa de Saint-Jean de Laon].[5]
  • Leudinus Bodo, bisbe de Toul.
  • Fulculf Bodo, senyor de l'Ornois, i amb terres a Alsàcia.

Notes i referències[modifica]

  1. Suzanne Martinet (bibliotecaria de la ciutat de Laon, presidenta de la Societat històrica d'Haute-Picardie) L'abbbaye Notre-Dame la Profonde et les deux premières abbesses, una biografia de santa Salaberge i del seu pare Gandoí, duc de l'Ornois.
  2. Jean Nicolas Jager, Histoire de l'Église catholique en France, d'après les documents les plus authentiques, depuis son origine jusqu'au concordat de Pie VII[Enllaç no actiu], publicat per A. Le Clere, 1862, pàg. 197
  3. Jean Nicolas Jager, op. citat pàg. 288
  4. Suzanne Martinet, op. cit., pàg. 67
  5. Jean Nicolas Jager, op. citat, pàg 290