Gonfanoner

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Gonfanoner.

El confanoner (de l'italià confaloniere)[1] és un alferes o portaestendard i, en certes ciutats italianes (especialment en Florència) va donar nom durant l'edat mitjana i el Renaixement a un càrrec municipal.

Etimologia[modifica]

Deriva de la paraula confanó[2] bandera o estendard de les ciutats-estat, que és un mot d'origen compost fràncic gund (batalla) i fano (senyera).

Funcions[modifica]

A Florència, el confanoner era un dels nou ciutadans elegits cada bimestre en forma rotativa, per formar el govern. Era l'abanderat de la ciutat de Florència, i custodi del seu estendard. Per distingir-lo dels altres vuit membres, el seu escut d'armes, tramat en ermini, estava a més adornat amb estrelles daurades. Cada barri de Florència, rioni tenia el seu propi prior, que podia ser seleccionat per al consell, i el seu propi confanoner di Compagnia, elegit entre les principals famílies de cada zona.

Altres comunes del centre i nord d'Itàlia, des de Spoleto fins Piemonte elegien o nomenaven confanoners. La família Bentivoglio de Bolonya va aspirar a aquest ofici durant el segle XVI. Cent anys després, quan Àrtemis Gentileschi va pintar un retrat de Pietro Gentile com confanoner de Bolonya (1622), amb l'estendard en segon pla, era un mer càrrec honorífic.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]