Google

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióGoogle Inc. Princess of Asturias Foundation Emblem.svg
Google
Google 2015 logo.svg
Googleplex-Patio-Aug-2014.JPG
Googleplex, la seu corporativa a 2014

Lema Don't be evil (No siguis malvat)
Epònim googol
Dades bàsiques
Tipus entitat Societat anònima
NASDAQGOOG
LSE GGEA
Sector Internet, Programari, Telefonia,Maquinari
Forma jurídica Societat de responsabilitat limitada
Història
Fundació Menlo Park, Califòrnia (4 de setembre del 1998)[1][2][3] a Menlo Park
Fundadors Serguei Brin i Larry Page
Activitat
Productes Google i programari
Membre de American Legislative Exchange Council ()
Alliance for Open Media ()
Cotitz.Borsa (NASDAQ GOOG)
Organització i govern
Seu central 
Executiu en cap Sundar Pichai
Direcció/Gerència Sundar Pichai[5] (executiu en cap i director)
Sergey Brin (cofundador i President de Tecnologia)
Larry Page (cofundador i President de Productes)
George Reyes (director financer)
Empleats 19.665 – 30 setembre 2009[4]  (2015)
Societat matriu Alphabet Inc.
És propietat de Alphabet Inc., Larry Page, Serguei Brin i Eric Schmidt
Filials AdMob Tradueix
DoubleClick Tradueix
On2 Technologies Tradueix
Picnik Tradueix
YouTube
Zagat
Waze
Blogger
SlickLogin Tradueix
Boston Dynamics
Bump
DeepMind Tradueix
WIMM One Tradueix
VirusTotal Tradueix
X Tradueix
Motorola Mobility
Google.org Tradueix
Google Store Tradueix
Keyhole, Inc Tradueix
Google China Tradueix
ITA Software Tradueix
ImageAmerica Tradueix
Kaltix Tradueix
FeedBurner
Nest Labs Tradueix
Neotonic Software Tradueix
PeakStream Tradueix
Postini
Google Affiliate Network Tradueix
dMarc Broadcasting Tradueix
G Suite
Google Cloud Platform Tradueix
GV Tradueix
Endoxon Tradueix
Google Energy Tradueix
BufferBox Tradueix
Google (Switzerland) Tradueix
Google (Ireland) Tradueix
Google (Canada) Tradueix
Google Voice
automòbil sense conductor de Google
Nest Labs Tradueix
AdWords
Afiliacions GAFAM Tradueix
Xifres destacables
Recursos propis Augment 28.239 milions de $(2008)[6]
Ingressos Augment31,3% 21.796 milions de $(2008)[6] (2014)
Ingressos d'explotació Augment30,4% 6.632 milions de $(2008)[6]
Beneficis Augment.6% 4.227 milions de $(2008)[6]
Total actius Augment 31.768 milions de $(2008)[6]
Altres dades
Premi(s)

Web www.google.com
Facebook: google Twitter: google Instagram: google Youtube: UCK8sQmJBp8GCxrOtXWBpyEA
Modifica les dades a Wikidata
Portal

Portal: Google

Sergey Brin, un dels fundadors de Google
Cartell de benvinguda de Google

Google Inc. és l'empresa propietària de la marca Google, el producte principal de la qual és el motor de recerca del mateix nom. Va ser fundada el 4 de setembre del 1998 per Larry Page i Sergey Brin, dos estudiants de doctorat en ciències de la computació de la Universitat de Stanford, que el gener de 1996 van aconseguir un cercador més eficaç anomenat Google, capaç de mostrar els resultats de la recerca en un ordre jeràrquic condicionat pel nombre de visites.[7]

Tot i que el seu producte principal és el cercador, l'empresa ofereix també, entre altres serveis, un comparador de preus anomenat Google Product Search (abans conegut com a Froogle), un motor de cerca per a material emmagatzemat en discos locals (Google Desktop Search), un servei de correu electrònic anomenat Gmail, el seu propi mapamundi en 3D (Google Earth) o un servei de missatgeria instantània basat en Jabber/XMPP anomenat Hangouts.

Google també té nous projectes com el PC de 100 dòlars,[8] un nou sistema operatiu,[9] Google Docs & Spreadsheets, col·laboració[10] i promoció d'aplicacions de programari lliure com Firefox,[11] instal·lació de diverses xarxes sense fils gratuïtes,[12] el desenvolupament d'un sistema de protocol obert de comunicació per veu[13] entre d'altres. A més, s'especula que està treballant en el desenvolupament d'un "Google Office"[14] i una xarxa global de fibra òptica.[15] També han fabricat una línia de mòbils els quals es venen a Google Play, aquest mòbils es diuen Nexus (Nexus One, Nexus 4, Nexus S).

Història[modifica]

Vint Cerf, considerat un dels pares d'Internet, va ser contractat per Google l'any 2005. La companyia cotitza a la NASDAQ sota la clau GOOG.

L'octubre de 2006, Google va adquirir, per 1.650 milions de dòlars, a la famosa pàgina de vídeos YouTube;[16] i l'abril de 2007, DoubleClick,[17] una empresa especialitzada en publicitat a Internet, per 3.100 milions de dòlars. Això va fer que aquest mateix mes d'aquesta adquisició, Google es convertís en la marca més valuosa del món, arribant a la suma de 66.000 milions de dòlars, i superant a empreses com Microsoft, General Electric i Coca-Cola.

El juliol de 2007, Google comprà Panoramio, un lloc web dedicat a exhibir les fotografies que els mateixos usuaris creen i geoposicionen, essent algunes d'elles pujades perquè puguin ser vistes a través de Google Earth.

El mateix mes comprà Android de manera discreta.[18]

L'any 2008 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats al considerar que "Google ha fet possible, en tot just una dècada, una gegantina revolució cultural i ha propiciat l'accés generalitzat al coneixement. D'aquesta manera, Google contribueix de manera decisiva al progrés dels pobles, per sobre de fronteres ideològiques, econòmiques, lingüístiques o racials".[19]

L'any 2010 adquirí Metaweb, afegint la tecnologia de les seues bases de dades per a augmentar la qualitat dels resultats a Google search.[20]

L'any 2014 comprà Quest Visual i l'app que és d'aquesta empresa, Word Lens. Els treballadors de Quest Visual passen a treballar al servei de Google Translate.[21]

L'any 2016, adquirí l'empresa Eyefluence, la qual desenvolupa tecnologia de seguiment d'ulls aplicada a la realitat virtual.[22]

El 2018 va eixir a la llum que Google col·laborava amb el Departament de Defensa dels Estats Units en el Projecte Maven (un projecte per a ús militar), cosa que li va donar molt mala imatge a l'empresa. Davant la reacció negativa, Google cancel·là la seua col·laboració amb el projecte prop de principis de juny d'eixe any.[23]

Cercador[modifica]

Infotaula de lloc webGoogle
Google 2015 logo.svg
Googleplex-Patio-Aug-2014.JPG
URL www.google.cat
Epònim googol
Tipus Cercador
Comercial?
Registre Opcional
Eslògan Do the right thing
Llengua Multilingüe (~100 llengües, entre les quals hi ha el català)
Part de GAFAM Tradueix
Propietari Google
Creador Larry Page i Sergey Brin
Llançament 15 de setembre del 1997[24]
Lloc de fundació Menlo Park
Seu Googleplex
Estat Estats Units d'Amèrica
Premis Big Brother Awards, Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, Premi Nacional de Mitjans d'arrel digital i Premis Pompeu Fabra
Ingressos 66.001.000.000
Rànquing Alexa 1[25]
Situació actual actiu
Blog oficial https://blog.google/
Twitter google
Facebook google
Instagram google
Youtube UCK8sQmJBp8GCxrOtXWBpyEA
Modifica les dades a Wikidata

El Google, és el motor de cerca actual internet més gran i usat. Ofereix una forma ràpida i senzilla de trobar informació en la web, amb accés a un índex de més de 8.168 milions de pàgines web. Segons la companyia, actualment el Google respon a més de 200 milions de consultes al dia.

El nom Google és un joc de paraules de googol, referit al nombre que representa el 10 elevat a la 100[26] (terme que va ser improvisat pel nebot d'Edward Krasner i Milton Sirotta, el 1938) i goggles ("ulleres", en anglès). Va ser votada com la marca de l'any 2003, segons l'agència britànica de marques Interbrand.

Hi ha també un motor de cerques per a imatges, grups de notícies i directori. La tècnica que permet situar una pàgina en una bona posició d'un cercador és el posicionament Web (conegut també com a PageRank) patentat per Google.

Existeix un lloc de notícies per a Alemanya, Argentina, Austràlia, Canadà, Xile, Espanya, Estats Units, França, Índia, Itàlia, Japó, Mèxic, Nova Zelanda i Regne Unit.

A més dels llocs locals de cada país existeix la Pàgina Principal Personalitzada de Google en la que a més del clàssic cercador s'hi poden agregar enllaços, notícies temàtiques, i fer una ullada a la safata d'entrada del Gmail.

Maneig[modifica]

En arribar a la pàgina principal del cercador destaca la simplicitat de la seva interfície, on es pot distingir principalment el seu logotip (canviant segons diversos esdeveniments de diferent índole que puguin ser rellevants) les diferents categories, el quadre, els botons i l'àmbit de la recerca, a més d'un petit menú d'opcions.

El botó Segur que tinc sort directament ens remet al primer resultat, útil quan se cerquen coses molt populars (Microsoft, Renault, Google, etc.) i un botó Cerca Avançada que ens permet concretar les cerques sense necessitat de conèixer tots els operadors que ofereix Google.

Darrere de la senzillesa de la interfície principal de Google s'hi troba un complex intèrpret capaç de concretar les cerques.

Cerques i operadors simples[modifica]

 • Ús de cometes: pot especificar al motor de Google que es desitja cercar una expressió composta de dues o més paraules literalment, escrivint els termes a cercar entre cometes.
"cotxes d'ocasió" cerca tots els llocs que continguin l'expressió cotxes d'ocasió textualment.
 • AND: de forma predeterminada Google es llança a la cerca de resultats unint les paraules introduïdes per l'usuari utilitzant aquest operador. Així el resultat final d'una cerca sense especificar res o utilitzant l'operador AND seran els resultats que continguin alhora la llista de paraules especificada.
Les cerques cotxes AND ocasió o cotxes ocasió obtindran els mateixos resultats, una llista dels llocs Web que continguin la paraula cotxes i la paraula ocasió.
 • OR o símbol "|" : Si es desitja especificar que no és necessària l'aparició de les dues paraules en cada resultat de la cerca, si no cadascuna d'elles per separat, haurà d'especificar l'operador OR entre els termes que hagin de complir aquest criteri.[27]
cotxes OR ocasió obtindrà com a resultat una llista dels llocs Web que continguin el terme cotxes o ocasió.
 • L'operador – : permet excloure resultats de la cerca. Cal especificar-ho abans del terme a obviar perquè se cerquin els resultats que no continguin la paraula especificada.[27]
cotxes –ocasió cerca els llocs web que continguin la paraula cotxe però no ocasió.
 • Es poden assignar diferents àmbits als operadors delimitant-los amb parèntesis.
(cotxes OR motos) AND ocasió cerca totes les webs que continguin la paraula cotxes o motos i amb qualsevol d'aquestes dues és indispensable que aparegui ocasió.

Comandaments especials[modifica]

 • site:nomdellloc paraules per a cercar cerca només en aquest lloc.[28] Exemple
site:ca.wikipedia.org matemàtiques cerques per a totes les pàgines que contenen la paraula "matemàtiques" dintre del web http://ca.wikipedia.org
 • Es pot consultar un lloc fins i tot quan no funciona, fent clic a memòria clau.

Directori[modifica]

El Google, també compta amb un directori, basat en l'Open Directory Project, actualment el major directori de pàgines web organitzat per humans.

Manipulació dels resultats del Google[modifica]

Arran de la seva important posició de lideratge en el mercat, el Google és objectiu principal de l'anomenat spamming contra cercadors. En aquest sentit s'intenta posicionar la major quantitat possible de paraules de cerca entre els primers resultats. Aquestes paraules claus moltes vegades no tenen cap relació amb el contingut real de les pàgines. S'utilitzen tècniques com Pagines-Doorway, Page-Cloacking i Farm-Links o Granja de clics.

Aquesta possibilitat va arribar per primera vegada a la llum pública en relació amb una Google bomb, que estava orientada al president dels Estats Units George W. Bush. La frase de cerca "miserable failure" (en català: "fracàs miserable") va ser enllaçada pels adversaris de Bush a la pàgina oficial amb la biografia de Bush a la Casa Blanca.

Com a contrapartida, els partidaris de Bush van intentar fer el mateix contra Michael Moore (director del documental Farenheit 9/11). De manera que els dos primers llocs de la mateixa cerca varien freqüentment entre tots dos.

Per a evitar l'abús, el Google canvia el seu algorisme amb freqüència. Els "spammers" per la seva banda continuen investigant i optimitzant les seves pàgines.

Calculadora[modifica]

La calculadora, és un sistema integrat al cercador del Google, a la barra de cerca es pot fer una multiplicació, suma, etcètera. Per exemple si es fa una cerca de "15*63", el Google retorna el resultat: 945. També dóna el resultat de funcions trigonomètriques com sin(pi/6) i cos(pi). També realitza conversions d'unitats (en anglès).

A més, calcula el valor de "the answer to life, the universe, and everything" en homenatge a la novel·la Guia de l'Autoestopista Galàctic de Douglas Adams. Resposta del Google en fer-li la pregunta "answer to life the universe and everything".

També és possible utilitzar la calculadora com a conversor de divises, per exemple, convertint 10 dòlars americans en pesos xilens. Això s'aconsegueix amb l'ordre: "10 usd to clp".

Conversor de divises[modifica]

Servei integrat en el cercador que permet fer conversions entre diferents divises. Per exemple la cerca "25 USD to EUR" dóna com a resultat el valor actual de 25 dòlars americans en euros. El mateix sistema és aplicable a altres divises, emprant els codis corresponents.

Altres llocs web[modifica]

Són seccions del cercador específiques. Podem trobar les següents:

 • Google Imatges: permet cercar imatges. Des del 2005 es poden filtrar segons les seves dimensions en petites, mitjanes i grans. També es poden cercar per formats (JPG, GIF i PNG) i per coloració (blanc i negre, escala de grisos i a color).
 • Google Grups: és un sistema de fòrums classificats jeràrquicament, anomenat Usenet, al qual s'hi poden realitzar cerques usant el motor de Google.
 • Google Directori: és un directori web basat en dmoz, sobre el qual s'hi afegeix una ordenació basada en el pagerank, calculat per Google per a cada pàgina enllaçada.
 • Google News: Google News és un cercador de notícies, que les classifica i les agrupa per la relació que tenen entre elles. Se'ls assigna una categoria i són presentades per l'ordre d'antiguitat o rellevància. La cerca de notícies la realitza sobre la base d'una sèrie d'agències d'informació.
 • Google Blogsearch: El dia 13 de setembre de 2005, sense previ anunci, Google va oferir el Blogsearch, un potent cercador específic per a blogs.
 • Google Llibres: Aquest sistema pretén posar a la disposició dels usuaris diversos llibres en format digital, sent una espècie de biblioteca virtual. Va ser presentat al públic el 3 de novembre del 2005. Aquest projecte es divideix en dos programes: "Programa d'Afiliació per a Google Llibres", on els editors envien els continguts dels llibres i "Projecte per a Biblioteques", en el qual el Google escaneja els llibres continguts en diverses biblioteques del món. El llançament d'aquesta eina ha causat controvèrsia entre els editors de llibres, autors i altres portals. Des del 17 de novembre de 2005 aquesta eina passa a anomenar-se Google Books per a facilitar la comprensió del seu concepte. Un altre projecte similar és Europeana, iniciat per la Unió Europea.

Principals serveis[modifica]

Encara que el cercador és el seu servei més conegut, Google compta amb una sèrie de serveis addicionals.

Gmail[modifica]

El 31 de març de 2004 Google va fer públic el seu servei Gmail, en aquell moment en fase beta. Al principi funciona amb un sistema d'"invitacions" i el registre no estava obert a tothom. El servei de correu electrònic en línia va esdevenir molt popular perquè proporcionava 2 gigabytes d'emmagatzemament (davant els 2,4 o 6 megabytes dels serveis de la competència).

El sistema de cerca dins els missatges similar al cercador de web també va ser una característica significativa, amb l'eslògan "No organitzis, cerca". També oferia la possibilitat d'aplicar etiquetes, filtres avançats, afegir més comptes per a correu sortint, etc. El servei funciona sobre la base de tecnologia AJAX i va ser un dels serveis que va popularitzar aquesta combinació de llenguatges de web.

Google 3D WareHouse[modifica]

Google 3D WareHouse permet compartir els objectes 3D creats amb Google SketchUp, amb l'aplicació Google Earth. Des de la pàgina web es poden descarregar els objectes creats pels usuaris per a Google SketchUp o per a Google Earth.

Google Chrome[modifica]

Viquinotícies conté notícies i pàgines d'actualitat relacionades: Google llança el seu navegador web.

Google Chrome és un navegador web lliure del qual la primera versió beta es va llançar el 2 de setembre del 2008.

Google Earth[modifica]

Google Earth, conegut anteriorment com a KeyHole és un programa que permet, a través d'un programa que es pot descarregar lliurement des de la seva pàgina oficial, tenir una vista, més o menys detallada, de qualsevol part del globus terrestre a través de fotos de satèl·lit o fotos aèries (segons la zona), podent moure's al llarg de tot el planeta, apropar i allunyar d'un objectiu, col·locar marques, imprimir les imatges i enviar-les per correu.

Actualment s'està actualitzant i ara, es poden veure les estrelles des del punt on et trobes amb l'opció "Sky".

Google Maps[modifica]

Google Maps és un servei en el que es pot consultar direccions, mapes i fotografies de satèl·lit. Els mapes cobreixen tota la superfície terrestre tot i que la resolució varia segons la zona. Ara és possible editar-los gràcies a Google Map Maker

Google Reader[modifica]

Lector de RSS i atom. Permet organitzar i accedir ràpidament des d'una interfície Web a totes les notícies de les pàgines configurades en el sistema que suporten RSS o atom. Aquest servei es va tancar el 2013.

Google SketchUp[modifica]

El març del 2006 Google va adquirir l'empresa Last Software, desenvolupadora de SketchUp, una aplicació editora de 3D (fins llavors només de pagament) que s'integra amb Google Earth.

Google va llençar una versió gratuïta d'aquesta aplicació el 27 d'abril del 2006.

Amb ell també es va crear Google 3D WareHouse, que permet compartir els models i trobar-ne d'altres. Aquest models poden es poden descarregar per a Google SketchUp i Google Earth.

Hangouts (abans Google Talk)[modifica]

El 24 d'agost de 2005, Google va fer públic el seu programa de missatgeria instantània que treballa amb el protocol lliure Jabber. Per al seu ús cal tenir un compte al Gmail. Des del 2013 s'anomena Hangouts.

Google Video[modifica]

Cercador de vídeos, amb visor de flash.

Altres serveis[modifica]

Aquests són els altres serveis oferts per Google:

Galeria de fotos[modifica]

Pronúncia de "google"[modifica]

La pronúncia en català és "gúguel", "gòguel", "gúgul" o "gógle".

Referències[modifica]

 1. «Company». Google. [Consulta: 31 agost del 2011].
 2. Claburn, Thomas. «Google Founded By Sergey Brin, Larry Page... And Hubert Chang?!?». InformationWeek. [Consulta: 31 agost del 2011].
 3. «The Rise of Google». USA Today, 29 abril del 2004 [Consulta: 1r agost 2007].
 4. «Google Announces Third Quarter 2009 Financial Results», 15-10-2009. [Consulta: 15 octubre 2009].
 5. «Sundar Pichai, l’estrella en ascens de la nova Google, o sigui d’Alphabet». Vilaweb, 11-08-2015 [Consulta: 11 agost 2015].
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 «Financial Tables». Google Investor Relations. [Consulta: 23 gener 2009].
 7. Brotons, Ròmul. El triomf de la imaginació, 60 invents que han canviat el món (o gairebé). Barcelona: Albertí Editor, 2010, p. 75. ISBN 978-84-7246088-1. 
 8. Primer prototipo del PC de 100 dólares
 9. Introducción al nuevo sistema operativo Google Chrome
 10. Google sigue teniendo acuerdos de colaboración mutua con el proyecto Mozilla Firefox
 11. Google te paga un dólar por cada Firefox que recomiendes
 12. Google quiere instalar una red WiFi gratuita en EEUU
 13. Google apuesta por los protocolos abiertos en las comunicaciones
 14. Google Office: El mundo cambia esta semana
 15. ¿Construirá Google su propia red global de fibra óptica?
 16. «Google Press Center: Press Release».
 17. «Google Press Center: Press Release».
 18. Olsen, Stefanie «Google buys Android». CNET, 08-10-2007 [Consulta: 29 octubre 2016].
 19. (castellà) Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2008
 20. Shankland, Stephen «Google buys Metaweb and its sprawling database». CNET, 16-05-2016 [Consulta: 29 octubre 2016].
 21. Rosenblatt, Seth «Google buys Word Lens maker to boost Translate». CNET, 16-05-2016 [Consulta: 29 octubre 2016].
 22. Van Boom, Daniel «Google buys crazy eye-tracking VR tech». CNET, 24-10-2016 [Consulta: 29 octubre 2016].
 23. Barco, Luis del «Google cancela su colaboración con el Pentágono en el proyecto de IA para fines militares». Hipertextual, 01-06-2018 [Consulta: 5 juny 2018].
 24. «WHOIS - google.com». [Consulta: 27 gener 2009].
 25. (anglès) Estadístiques del web Google.com
 26. Fernández de Lis, Patricia. «Planeta Google» (en español). El País, 21/01/2007.
 27. 27,0 27,1 PerúEduca, 2012, p. 5.
 28. PerúEduca, 2012, p. 7.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Pàgines del Google[modifica]

Eines del Google[modifica]

Diversos[modifica]