Gorga (hidrografia)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Gorg (geografia))
Jump to navigation Jump to search
Un "stream pool" a Maui.

Un grup de flux en hidrologia és un tram d'un riu o un rierol en què la profunditat de l'aigua és superior a la mitjana i la velocitat de l'aigua és inferior a la mitjana.

Formació[modifica]

Un grup de flux pot estar sedimentat o blindat amb grava , i en alguns casos les formacions de la piscina poden haver estat formades com a conques en formacions de roques exposats. Les piscines d' immersió, o les basses de submergir-se, són grups de flux formats per l'acció de les sallents .

Hàbitat[modifica]

Aquesta part d'un rierol sovint proporciona un hàbitat especialitzat en ecosistemes aquàtics per organismes que tenen dificultats per alimentar o navegar en un abast més ràpid del rierol o en aigües estacionalment més càlides. Aquestes piscines poden ser importants per a l'hàbitat juvenil de peixos, especialment quan moltes corrents arriben a altes temperatures d'estiu i característiques de temporada seca de molt baix flux.

Gorg[modifica]

Article principal: Gorga d'erosió

Un gorg o gorga d'erosió, és un clot pregon en el llit d'un riu o d'un torrent, en la major part dels casos format per l'erosió d'un sallent del torrent,[1][2] on l'aigua s'entolla o alenteix el seu curs, sia formant remolí (Ribagorça, Segarra, País Valencià), sia encalmant-s'hi (Empordà, Plana de Vic, Vallès, Penedès, Camp de Tarragona, Mallorca).

També designa un estanyol als Pirineus orientals i Mallorca: el Gorg Blau d'aigües calmes i blaves, dins les muntanyes situades entre Sóller i Lluc, dos Gorg Negre al Conflent (un a Noedes) i el Gorg Estelat a Noedes amb pedrusca o pedruscall (mena de grava) lluent al fons de l'aigua, en la mateixa comarca.[3]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gorga (hidrografia)