Gos d'assistència

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Persona cega amb el seu gos guia.

Un Gos d'assistència ,[1] és aquell entrenat per ajudar i assistir a una persona amb alguna discapacitat.

Molts d'ells són entrenats per associacions específiques, mentre altres ho són pels propis usuaris amb ajuda d'un entrenador caní professional o sense.

Varietat de definicions a Espanya[modifica]

A Espanya, hi ha quatre definicions de gos d'assistència, les de les comunitats autònomes d'Euskadi, Galícia, Comunitat Valenciana i Catalunya.

De forma genèrica, es pot considerar gos d'assistència aquell que, havent estat ensinistrat en centres especialitzats oficialment reconeguts, hagi conclòs l'ensinistrament i adquirit així les aptituds necessàries per a l'acompanyament, conducció i auxili de persones amb discapacitat.

Classificació[modifica]

De forma àmplia i divulgativa es podrien incloure fins a sis categories de gossos d'assistència.[2] La major part d'aquests estaran entrenats per un d'ells, encara que n'existeixen alguns amb coneixements combinats.

  • Gossos guia o Gos pigall . Ensinistrat per guiar una persona amb discapacitat visual o ceguera
  • Gossos de senyalització de sons . Els gossos senyal o gossos per a persones sordes estan ensinistrats per avisar físicament a les persones amb discapacitat auditiva de diferents sons quotidians i conduir-los a la seva font de procedència, o alertar-les en el cas de sons com les alarmes.
  • Gossos de servei . Ensinistrats per ajudar a persones amb alguna discapacitat física en les activitats de la vida diària, tant en el seu entorn privat com a l'entorn extern. Exemples d'això són l'assistència per a la mobilitat, petició d'ajuda mitjançant telèfon o sistema de comunicació exterior, transport d'informació, bloqueig de la persona davant un objecte o situació de perill, etc.
  • Gossos d'avís . Ensinistrats per donar alerta mèdica a les persones que pateixen epilèpsia, diabetis ...
  • Gossos per a persones amb trastorns de l'espectre autista . Ensinistrats per tenir cura de la integritat física d'una persona amb trastorns de l'espectre autista, guiar-la i controlar les situacions d'emergència que pugui patir.
  • Gossos inclosos en projectes de teràpia assistida amb animals de companyia , destinats a visites a hospitals, centres geriàtrics, pisos tutelats, centres persones amb discapacitat, habitatges particulars, etc.

Referències[modifica]

  1. Gos d'assistència a Optimot
  2. Per informació més detallada, vegeu web de AEPA-Euskadi, on es recopila informació sobre lleis, definicions i categories a Espanya de gossos d'assistència

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gos d'assistència Modifica l'enllaç a Wikidata