Gos pastor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre el gos pastor en general, i per tant, també dels gossos d'atura. Si cerqueu una raça específica, vegeu «gos d'atura català».
Gos d'atura a la Serra de Godall (Ulldecona)
Gos d'atura català.

El gos pastor o ca de pastor és un tipus de gos de treball que ajuda a l'home en el maneig dels ramats d'ovella, cabra i d'altres animals de granja. Als gossos pastors que treballen amb bestiar boví se'ls coneix com a gossos bovers.

Hi ha dos tipus de gossos pastors: els de guarda, que s'encarreguen de protegir els ramats de l'atac del llop i d'altres depredadors (que s'anomenen gossos ramaders o mastins a Catalunya[1] i cans de bestiar a Mallorca),[2][3] i els que s'encarreguen de guiar i controlar els ramats en els seus desplaçaments. A aquests últims se'ls anomena (a més del terme "gos pastor"), gos d'atura, com ara el gos d'atura català, i sembla que són d'ús més recent (es popularitzen al segle xix), com a mínim als Països Catalans, amb la davallada del llop i de l'os a l'Europa occidental i la consegüent falta de necessitat del gos ramader o mastí, que menjava molt i cessava de ser imprescindible.[4] En els gossos d'atura hi ha una gran varietat en el seu aspecte extern, però tots són animals àgils, intel·ligents, amb gran capacitat d'aprenentatge i amb facilitat per resoldre situacions imprevistes.

Races[modifica]

La Federació Cinològica Internacional inclou en el Grup I, Secció 1 a la gran majoria de les races de gos pastor, tant de guarda (gos ramader) com de conducció (gos d'atura), encara que a les races d'origen escandinau les classifica en el Grup V, secció 3a.

Races del Grup I[modifica]

Races admeses provisionalment[modifica]

Races del Grup V[modifica]

Races admeses provisionalment[modifica]

Races no reconegudes oficialment[modifica]

Referències[modifica]

 1. Ferran Miralles i Sabadell, fotografia de Jordi Tutusaus i Graus: Mil anys pels camins de l'herba. Un llegat que s'acaba, capítol sobre: "Gossos. dues menes de gossos: un d'immens, per protegir el ramat, i un de menut i viu per aturar" (Editorial Efadós, El Papiol, 2005) p. 36-44
 2. "Ca de bestiar" o "ca de pastor" sota "Ca" al Diccionari Català-Valencià-Balear o Diccionari Alcover-Moll. Accedit el 19 de febrer del 2016.
 3. "Ca de bestiar" a la pàgina "Races autòctones de les Illes Balears", Govern de les Illes Balears. Accedit el 19 de febrer del 2016.
 4. Ferran Miralles i Sabadell, fotografia de Jordi Tutusaus i Graus: Mil anys pels camins de l'herba. Un llegat que s'acaba, capítol sobre: "Gossos. dues menes de gossos: un d'immens, per protegir el ramat, i un de menut i viu per aturar" (Editorial Efadós, El Papiol, 2005) p. 36-44, en particular p. 43.

Bibliografia[modifica]

 • a b c d e f g h Renna, Christine Hartnagle. Herding Dogs: Selection and Training the Working Farm Dog. Kennel Club Books (KCB). ISBN 978-159378-737-0.
 • "DOGS, WORKING", 1966, An Encyclopaedia of New Zealand
 • a b c d e f g h Taylor and Hartnagle-Taylor, Ty and Jeanne Joy. Stockdog Savvy. Alpine Publications. ISBN 978-157779-106-5.
 • a b c Hartnagle, Jeanne Joy. Herding I, II, III. Canine Training Systems (CTS).
 • "Heading dogs, huntaways and all-purpose dogs", Te Ara
 • Hartnagle-Taylor, Jeanne Joy. All About Aussies. Alpine Publications. ISBN 1-57779-074-X.
 • United States Border Collie Handler's Association events are referred to as sheepdog trials or cowdog trials. Australian Shepherd Club of America trials are referred to as stockdog trials. Competitions sponsored by the American Kennel Club AKC are known as herding events.
 • "New Zealanders began this unusual sport... in 1889"' An Encyclopedia of New Zealand, 1966
 • "A Dog's Show", 1981, TVNZ
 • Altdeutsche Hütehunde in German Wikipedia

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gos pastor