Gotarces II de Pàrtia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGotarces II de Pàrtia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle I Modifica el valor a Wikidata
Mort51 dC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaArsàcides Modifica el valor a Wikidata
FillsVologès I de Pàrtia Modifica el valor a Wikidata
PareArtàban III de Pàrtia Modifica el valor a Wikidata
GermansVardanes I de Pàrtia Modifica el valor a Wikidata

Gotarces fou rei de Pàrtia el 42 en rebel·lió, d'Hircània i Pàrtia Oriental del 43 al 45, de Pàrtia en rebel·lió el 45, i altre cop (sense oposició) del 47 fins al 51.

Era fill de Gev, (germà de Vonones I de Pàrtia) i era molt ambiciós. L'any 40 fou adoptat com a fill per Artaban III de Pàrtia però per desfer-se d'un rival va fer matar Artaban, fill d'Artaban III (i tota la seva família) i fou desheretat (41).

Al pujar al poder Vardanes es va revoltar (42) però fou derrotat prop d'Ecbàtana i va haver de fugir a la part oriental. Allí va reunir un exèrcit escita i va tornar l'any 43, i per mitjà d'un tractat son germà li va cedir Hircània i la part oriental de l'imperi.

Durant dos anys va conspirar i va obtenir el suport de Izates II d'Adiabene i es va rebel·lar el 45. Vardanes va marxar contra el rebel, al que va derrotar a la riba del riu Carinda (a la costa sud de la mar Càspia). Gotarces va fugir al territori dels escites Dahan i Vardanes el va empaitar i va obtenir diverses victòries però no el va poder atrapar.

Assassinat Vardanes el 46, poc després, per la presència del seu exèrcit escita, es va fer reconèixer pels nobles i mags. Com altres reis es va titular "Rei de reis, benefactor, just, il·lustre (epifanes) i amic dels grecs (filohel·lènic)"

Però entre la noblesa va restar un fort partit partidari de l'altre candidat, Meherdates, fill de Vonones I de Pàrtia, que era ostatge a Roma. Meherdates amb permís de Roma es va presentar a la frontera de Pàrtia a l'Eufrates i fou proclamat rei pels seus partidaris (49) entre ells el rei Abgar V d'Osroene que era en secret fidel a Gotarces. Abgar V va aconsellar al pretendent que en lloc de marxar directament contra Selèucia del Tigris i Ctesifont, passés per Niniveh i la riba esquerra del Tigris, i li va fer cas; Gotarces, posat al corrent per Abgar, va sorprendre a Mitridates prop de Niniveh i el va derrotar i fer presoner i llavors li va fer tallar les orelles, cosa que inhabilitava per a ser rei.

Gotarces va morir l'any 51, de malaltia segons Tàcit o assassinat segons Josefus. No va deixar fills. Els nobles van proclamar rei a Vonones II que era rei d'Atropatene, regne que va renunciar en el seu fill Pacoros.



Precedit per:
Vardanes I
Imperi Part Succeït per:
Vonones II


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gotarces II de Pàrtia