Gottbegnadeten-Liste

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Gottbegnadeten-Liste o llista dels graciats per déu va ser una llista de 36 pàgines d'artistes reconeguts pels seus mèrits pel règim nazi, que va ser publicada el 1944 per Adolf Hitler i el Ministeri per a la informació de la població i la propaganda sota la direcció de Joseph Goebbels.

Des del 1933, el partit nazi va redactar llistes d'artistes desitjats i degenerats. El 1939, Hitler va descarregar artistes del servei militar al front perquè poguessin servir la propaganda.[1] Aquesta protecció no era pas definitiva, la fidelitat al règim política s'havia de confirmar de tant en tant.[2] Poc abans la campanya de Polònia el 1939, Joseph Goebbels va proposar una primera llista, el 1941 Ernst Lothar von Knorr, responsable per a la música a l'estat major de l'exèrcit i el general Eduard Wagner van redactar una nova llista de 300 músics, signada per Hitler.

A la declaració de la guerra total el 1943, els teatres van tancar-se i molts artistes van ser obligats a anar al front o a treballar a les fàbriques militars. Només una petita part dels artistes reconeguts oficials per la Cambra de cultura del Reich (Reichskulturkammer) van ser exempts i van trobar-se a la Gottbegnadigten-Liste. Tret d'unes excepcions, aquests quedaven sotmesos al servei militar, però només per a manifestacions de propaganda cultural o de suport a les forces armades. Uns rars van ser considerats com a «capital cultural excepcional» i exempts de tot servei militar.[3]

La llista contenia 1041 noms. Goebbels va elegir actors, actrius, guionistes i directors que li feien falta per als seus films de propaganda. Hitler va elegir escriptors, compositors, músics, arquitectes, artistes plàstics i uns actors. A la vetlla de l'ocàs total del règim des de novembre 1944, tot i els beneïts per déus exempts de servei, van haver de participar en el Volkssturm. Els artistes de la llista no eren necessàriament tots propagandistes actius ni tampoc membres del partit nazi, però tanmateix és segur que no hi hagi cap artista obertament crític del règim.

Artistes «irreemplaçables»[modifica]

Escultors[modifica]

Pintors[modifica]

Arquitectes[modifica]

Escriptors[modifica]

Compositors[modifica]

Actors i actrius[modifica]

Altres beneïts per déus[modifica]

Escriptors[modifica]

Compositors[modifica]

Directors d'orquestra[modifica]

Altres artistes[modifica]

Llista de Goebbels (extret)[modifica]

Referències[modifica]

  1. Klee, Ernst. Das Kulturlexikon zum Dritten Reich. Wer war was vor und nach 1945 (en alemany). Frankfurt del Main: Ed. S. Fischer, 2007, p. 731. ISBN 78-3-10-039326-5.  (traducció del títol: Lèxic de la cultura al tercer Reich, qui era que abans i després del 1945)
  2. Prieberg, Fred K. Handbuch Deutsche Musiker 1933–1945 (CD-Rom-Lexikon), 2004, p. 5180. 
  3. Rathkolb, Oliver. Führertreu und gottbegnadet. Künstlereliten im Dritten Reich. Viena: Österreichischer Bundesverlag, 1991, p. 303. ISBN 3-215-07490-7.  (traducció: Fidels al führer i beneïts per deus, elits artístics al tercer Reich)