Gràfic vectorial

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
L'exemple de sota mostra el efecte dels gràfics vectorials (Vector) comparades als gràfics ràster (Bitmap). La il·lustració vectorial original és a l'esquerra. La imatge de la part superior dreta demostra una ampliació de 7x en una imatge vectorial. La imatge de la part inferior dreta demostra la mateixa ampliació en una imatge ràster. Les imatges ràster són basades en píxels i així són escalades amb pèrdua de nitidesa, mentre les imatges vectorials poden ser escalades indefinidament sense degradar-se.

Un gràfic vectorial és una imatge bidimensional formada a partir de diversos vectors.[1] A nivell tècnic els gràfics vectorials (o orientats a objectes) es basen en l'ús de primitius geomètrics com punts, línies, corbes i altres formes geomètriques definits o polígons, que es generen a través de equacions matemàtiques, per a representar imatges en infografia.

Comparació amb gràfics ràster[modifica | modifica el codi]

Els formats de gràfics vectorials són complementaris als gràfics ràster, que són la representació d'imatges formades per punts de color (píxels) disposats en una trama i s'utilitzan típicament per a la representació d'imatges fotogràfiques. Existeixen circumstàncies en les quals treballar amb eines i formats vectorials és la millor opció, i unes altres en les quals els mapes de bits són la millor elecció. I existeixen ocasions en què ambdós són utilitzats en conjunt. La comprensió dels avantatges i limitacions de cadascuna de les tecnologies i la relació entre elles certament resultarà en un ús més eficient i eficaç de les eines.[2]

Aplicacions principals[modifica | modifica el codi]

Generació de gràfics[modifica | modifica el codi]

S'utilitzen per crear logos ampliables a voluntat així com en el disseny tècnic com programes de tipus CAD (Computer Aided Design). També en programes d'informació geogràfica SIG.

Tipografies[modifica | modifica el codi]

La major part de les aplicacions actuals utilitzen un format per imatges vectorials. Els exemples més comuns són el TrueType, OpenType i PostScript.

Videojocs[modifica | modifica el codi]

En els videojocs 3D post-2000's, és habitual la utilització de gràfics vectorials.

Internet[modifica | modifica el codi]

Els gràfics vectorials que es troben en el World Wide Web solen ser o bé formats oberts com VML i SVG, o bé formats SWF en format propietari. Aquests últims es poden visualitzar amb l'Adobe Flash Player.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Terminologia i fraseologia dels productes informàtics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2011 [Consulta: 7 octubre 2014]. 
  2. «Les fonts i els formats de les imatges».

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gràfic vectorial Modifica l'enllaç a Wikidata