Graf (títol)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Corona heràldica de graf

Graf (en alemany) era un títol nobiliari equivalent al de comte.[1] Durant l'existència del Sacre Imperi i fins al final del feudalisme, aquesta denominació es va combinar amb altres termes que, per una banda, denotaven una jurisdicció o una àrea de responsabilitat i, per l'altra, s'associaven a concessions especials de l'autoritat o rang. Fonamentalment van ser els següents:

 • Alt = antic, antics o originals (i per tant "venerable"); en derivà altgraf. Per exemple, Altgraf zu Salm o comte de Salm antic, original.
 • Burg = Burg (generós), castell o fortalesa; en derivà burggraf (en català, burggravi).
 • Terreny = país; en derivà landgraf (en català, landgravi)
 • Marca = Marca (territori), una província de la frontera (a l'est seria Prússia, a l'oest Valenciennes); en derivà markgraf (en català, marcgravi[2] o marquès).
 • Pfalz = palau del sobirà; en derivà pfalzgraf (en català, el comte palatí), que van rebre el seu despatx en la quota del sobirà, i es van ubicar entre els ducs).
 • Brut = Rau (originalment en nous territoris al país de muntanya); en derivà raugraf (en català, raugravi). Es coneixen des del segle x, i va tenir la ciutat d'Alzey, Geraiersheim, Creutznach, Simmeren, Rockenhausen, Beimberg que van formar el que es va anomenar el raugraviat. Els seus actius eren, en part, els electors del Kurpfalz. L'Elector Palatí Carles Lluís renovà el 1667 el títol de raugravi a favor de la seva esposa morganàtica, Degenfeld Louise, que es denominà la raugravina. El raugravis encara tenen representants a alguns llocs d'Europa.
 • Rin = Rin (riu); en derivà rheingraf (en català, ringravi). El 1400, els ringravis també van heretar el títol i les possessions dels wildgravis de Daun i Kirbourg. Al segle xvi, per matrimoni, van rebre la meitat del comtat de Salm a Lorena, on es van establir, i per tant s'anomenaren Wild i Ringravis, comtes de Salm.
 • Wald = bosc (comes nemoris); en derivà waldgraf.
 • Wild = Wild (en els Nous Territoris); en derivà Wildgraf (en català, wildgravi), relacionat amb el títol de ringravi.

Referències[modifica]

 1. «What does graf mean?». [Consulta: 3 gener 2022].
 2. «Marcgravi». GEC. [Consulta: 5 octubre 2023].