Graftonita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Graftonita

Graftonita amb triplita, de la mina Palermo, New Hampshire, Estats Units
Classificació
Categoria fosfats
Fórmula química (Fe2+, Mn, Ca)3[PO4]2
Nickel-Strunz 8.AB.20
Dana 38.3.3.1
Heys 19.12.36
Propietats fisicoquímiques:
Sistema cristal·lí monoclínic
Hàbit cristal·lí massiu, làmines
Estructura cristal·lina a = 8.87Å, b = 11.57Å, c = 6.17Å, β = 99.2°
Color rosa a marró
Exfoliació perfecta
Fractura desigual, rugosa
Tenacitat fràgil
Duresa 5
Lluïssor vítria, grassa
Ratlla blanca, rosa clara
Diafanitat translúcid
Densitat 3,67
Referències [1]

La graftonita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el seu nom de la localitat on va ser descoberta el 1900, Grafton, a l'estat de Nou Hampshire, Estats Units. Un sinònim poc usat és el de repossita.

Característiques[modifica | modifica el codi]

La graftonita és un fosfat de ferro, manganès i calci. Forma una sèrie de solució sòlida amb la beusita, per empobriment en àtoms de calci.[2] Generalment presenta un hàbit massiu, en forma de làmines paral·leles quan apareix en al costat de trifilites o ocasionalment amb altres fosfats primaris en roques pegmatites de granit. Els cristalls ben formats d'aquest mineral són desconeguts. Els cristalls pseudomòrfics d'heterosita formats a partir de "cristalls" de graftonita són fortament prismàtics, d'on es dedueix com és la seva estructura cristal·lina.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la graftonita pertany a "08.AB: Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H2O, amb cations de mida mitjana" juntament amb els següents minerals: farringtonita, ferrisicklerita, heterosita, litiofil·lita, natrofilita, purpurita, sicklerita, simferita, trifilita, karenwebberita, sarcòpsid, chopinita, beusita, xantiosita, lammerita, lammerita-β, mcbirneyita, stranskiita, pseudolyonsita i lyonsita.

Formació i jaciments[modifica | modifica el codi]

És un mineral fosfat de formació primària, és a dir, format quan es va formar la roca, que apareix en complexos pegmatítics de granit. Sol trobar-se associada a d'altres minerals com: trifilita, litiofilita, sarcòpsid, ferrisicklerita, heterosita, arrojadita, fairfieldita, barbosalita, almandina, zircó, albita, moscovita o biotita.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Graftonite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1 agost 2014].
  2. «Graftonite» (en anglès). Handbook of mineralogy. [Consulta: 1 agost 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Graftonita Modifica l'enllaç a Wikidata