Gralla subbaixa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'instrument musicalGralla subbaixa
Gralla Subbaixa del lutier Ton Munné.jpg
Gralla subbaixa del lutier Ton Munné Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstrument musical Modifica el valor a Wikidata
Originari deCatalunya Modifica el valor a Wikidata

La gralla subbaixa és un instrument de vent fet de fusta, format per un tub de forma troncocònica de gairebé un metre de llargada, que amplifica el so produït per una llengüeta de doble canya, anomenada inxa. Per la seva tessitura és l'instrument més greu de la família de les gralles i com a tal comparteix les característiques de la gralla dolça o de claus, la gralla llarga o de quatre claus i la gralla baixa.

Prototipus[modifica]

El primer prototipus de gralla subbaixa es conserva a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i va ser creat l'any 2010 pel Lutier igualadí Ton Munné. Un segon model, també de Ton Munné —sense les correccions que es van haver de fer en el prototipus— va ser creat l'any 2012 i presentat oficialment al món graller el 20 de març de 2014. La presentació es va fer al Centre Artesà Tradicionàrius, dins de les jornades dedicades a La Gralla made in Catalunya, a la XXVII edició del Festival Tradicionàrius i va anar a càrrec del seu autor i de Daniel Carbonell, concertista, professor de gralla de l'ESMUC i col·laborador de Ton Munné en la construcció de l'instrument. Aquest segon instrument va ser encarregat per MUSIT (Aula-Museu de música tradicional), que es troba a localitat de Gilet, municipi de la comarca del Camp de Morvedre, València.

Gralla subbaixa amb tudell en angle i canya de gralla anomenada també de pala o quadrada
Tudell en angle i canya de gralla (anomenada també de pala o quadrada) adequat per a la gralla subbaixa

Característiques dels dos primers models de gralla subbaixa[modifica]

  • Instrument transpositor afinat en fa (sona una quinta més greu del que hi ha escrit), cromàtic i àgil de tocar.
  • Format per diverses peces desmuntables: canya, tudell, cos superior i inferior (tots dos de fusta d'ametller), i campana (de fusta de cirerer.
  • Llargada: 97,5 cm (canya i tudell inclòs).
  • Pes: pesa uns 820gr.
  • Afinació: està afinat amb el la a 440Hz.
  • Tessitura: l'àmbit real va de Re2 a Re4 amb comoditat, (algunes notes més en funció de l'habilitat de l'instrumentista.
  • Canya o inxa: la canya adequada per obtenir el so i el timbre que li és propi és la canya de gralla, anomenada també de pala o quadrada, que depenent de la zona d'on provingui: Reus, Vilafranca, el Vendrell... serà més o menys ampla i de més o menys duresa. En tot cas caldria abstenir-se de canyes triangulars, com les de la tenora o les de la dolçaina castellana, per no desvirtuar el so que és inherent a la gralla.
  • Tudell: a diferència de la resta de gralles, el tudell de la gralla subbaixa està inclinat, això facilita l'execució, ja que permet sostenir la gralla amb més comoditat.

Funcions[modifica]

La seva tessitura greu fa que la gralla subbaixa sigui adequada per formar part de conjunts de gralles a quatre veus i de conjunts professionals de grallers, permetent als compositors que cada gralla pugui assolir un paper propi més destacat, jugar amb els cromatismes i crear una major complexitat harmònica.

Enllaços externs[modifica]