Bacteri grampositiu

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Gram positiu)
Jump to navigation Jump to search
Bacillus anthracis grampositiu (bastons liles) en una mostra de líquid cefaloraquidi. Les altres cèl·lules són leucòcits.
Diferències estructurals entre les parets cel·lulars de bacteris grampositius i gramnegatius.

Els bacteris grampositius són aquells bacteris que retenen el cristall violeta durant el procés de tinció Gram, de manera que s'observen de color blau o violeta al microscopi òptic, a diferència dels bacteris gramnegatius, que apareixen de color rosa. Aquesta classificació (molt estesa i àmpliament utilitzada) entre bacteris grampositius i gramnegatius es basa principalment en les diferències estructurals de la paret bacteriana.

Característiques[modifica]

Els bacteris grampositius tenen una paret bacteriana gruixuda (de 10 a 80 nm) i formada per àcids teicoics, per àcids lipoteïcoics i per diverses capes de peptidoglicà, que dóna forma i rigidesa a la cèl·lula.

Principals gèneres de bacteris grampositius[modifica]

Dins del grup dels bacteris grampositius cal destacar diversos gèneres, com els cocs Staphylococcus, Streptococcus; els bacils formadors d'endòspores Bacillus i Clostridium; els bacils no formadors d'endòspores Listeria, Erysipelothrix, Corynebacterium i Propionibacterium; i Mycobacerium, agent causant de la tuberculosi i la lepra.

Referències[modifica]

  • Madigan M. T. et al. Brock, Biologia de los microorganismos 8ª Edición Revisada, Ed. Prentice Hall.