Gran Atractor

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'objecte astronòmicGran Atractor
2MASS LSS chart-NEW Nasa.jpg
Vista Panoràmica del cel a l'espectre infraroig proper, al mig el gran atractor modifica
Tipusfenomen, filament galàctic i anomalia gravitatòria modifica
Epònimgravetat modifica
Cos astronòmic pareLaniakea i complex de supercúmuls Peixos-Balena modifica

El Gran Atractor és una anomalia gravitatòria situada al supercúmul de Laniakea, prop del centre del cúmul de Virgo i que atrau les galàxies que es troben al seu voltant en un radi de 300 milions d'anys llum. Totes aquestes galàxies presenten desplaçament al vermell d'acord amb la constant de Hubble, com si estiguessin allunyant-se de nosaltres i entre si, però les variacions en els seus desplaçaments al vermell permeten deduir l'existència d'una gran concentració de massa equivalent a desenes de milers de galàxies. De fet, existeixen galàxies que es troben just al darrere d'aquesta zona hipermassiva i, degut a la colossal atracció gravitatòria exercida pel supercúmul, presenten un desplaçament cap al blau.

Localització[modifica]

Els primers indicis d'una desviació de l'expansió uniforme del univers es descobriren el 1973 i es confirmaren el 1978. La ubicació del Gran Atractor es determinà finalment el 1986, i està situada a una distància entre 150 i 250 milions d'anys llum (entre 47 i 79 megaparsecs, segons l'estimació més recent) de la Via Làctia, en direcció a la constel·lació de Triangulum Australe (Triangle Austral) i la constel·lació Norma (també coneguda com a Constel·lació d'Escaire).[1] Mentre que els objectes en aquesta direcció es troben en la Zona buida (part del cel nocturn enfosquida per la Vía Làctia) i són, per tant, difícils d'estudiar amb longituds d'ona visibles, observacions amb raigs X revelàren que la regió esta dominada per el cúmul de Norma (ACO3627),[2][3] un cúmul massiu de galàxies, moltes de les quals estan col·lissionant amb les respectives veïnes i emeten grans quantitats d'ones de radio.

El flux fosc[modifica]

El flux fosc és una tendència de velocitat de les galàxies en moure's en una direcció que es creia causada per el Gran Atractor, tot i que actualment hi ha teories que apunten fora de l'univers observable.

Referències[modifica]