Gran Bretanya prehistòrica

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Complex de Stonehenge, erigit cap al 2500 o 2000 a. C.

La Gran Bretanya prehistòrica, comprèn des de la presència humana en el sòl britànic, fins a la invasió romana, en el 43 dC.

Introducció[modifica]

La Gran Bretanya va ser habitada des de fa milers d'anys i o que es coneix dels seus primers habitants i el seu cultura se li deu a l'arqueologia, a causa del fet que ells, fins a on se sap, no van usar l'escriptura. El primer esment escrita sobre la Gran Bretanya i els seus habitants va ser feta per un mariner grec, Piteas de la colònia de Marsella, que va explorar la costa britànica en el 325 aC

A partir del neolític l'illa va mantenir intercanvis comercials i culturals amb Europa, exportant especialment estany, mineral en el qual l'illa era rica. Situada en els confinis d'Europa, a Gran Bretanya van arribar tard els canvis tecnològics i culturals durant tota la prehistòria. Encara que se suposava que els canvis es correlacionaven amb ones successives de colonitzacions europees, l'arqueologia ha posat en discussió aquesta hipòtesi migratòria i ha permès descobrir l'existència d'una relació molt complexa entre Gran Bretanya i el continent, de manera que molts dels canvis operats en les societats britàniques van derivar de l'adopció pels nadius, de costums o tecnologies estrangeres.

El Paleolític[modifica]

El Paleolític britànic pot fixar-se entre l'any 750000 i el 10000 aC. Durant aquest llarg període van ocórrer molts canvis ambientals, entre els quals es destaca l'alternança entre les glaciacions i els períodes interglacials. Els habitants eren caçadors-recol·lectors que seguien als animals pel nord d'Europa.

Oss i eines de sílice recuperats en les zones costaneres properes a Happisburgh, Norfolk, Pakefield i Suffolk, van demostrar com el Homo erectus va estar present a Gran Bretanya cap a l'any 700.000 abans del present. En aquell temps, les parts sud i oriental del territori estaven unides a l'actual Europa continental per un llarg pont de terra, permetent a uns grups humans moure's lliurement d'un costat a l'altre. Per l'actual canal de la Mànega corria un gran riu, que es dirigiria a l'occident i era alimentat per l'actual Tàmesi i pel Sena. Aquesta reconstrucció ha permès seguir els primers itineraris seguits pels habitants d'Euràsia per a arribar a la Gran Bretanya seguint el curs d'aquest riu, al que s'ha cridat Bytham.

Llocs arqueològics com Boxgrove i Sussex testifiquen la successiva arribada d'Homo heidelbergensis, fa uns 500.000 anys. Aquesta espècie humana va produir artefactes de sílice de l'Acheulense i caçava els grans mamífers de l'època, com elefants, rinoceronts i hipopòtams. És probable que les successives glaciacions obliguessin a emigrar als habitants, però en el període interglacial conegut com a Hoxiense, fa 420.000 a 360.000 anys Gran Bretanya va estar poblada per fabricants d'instruments Clactoniensos, com els oposats en Barnfield Pit (Kent).

Durant el subsegüent període de fred intens, fa uns 240.000 anys, va ser introduïda la tecnologia Levalloisense, que va poder provenir d'Àfrica, encara que les troballes d'instruments en Swanscombe i Botany Pit donen suport la hipòtesi que aquesta tecnologia va poder haver-se originat a Europa i va ser molt important per a la permanència de l'home en zones fredes durant l'era glacial. Encara hi ha poques proves de l'ocupació humana durant el següent període interglacial, cridat a Gran Bretanya "Ipswichiano" (prop de 120.000 anys abans del present), car sembla que el gel va trigar a fondre's més que en el continent, explicant-se així la poca presència humana. En general, la reducció de traces arqueològiques suggereix que es va registrar un gradual decreixement demogràfic entre l'interglacial Hoxniense i l'Ipswichià.

Fa 230.000 anys, el Homo neanderthalensis va arribar a l'actual Gran Bretanya i va substituir al Homo heidelbergensis. Proves de la producció d'eines de sílice pels neandertals/ s'han trobat en l'àrea de Kent, en Anglaterra meridional.


Els Homo sapiens apareixen per primera vegada a Gran Bretanya fa 30.000 anys i eren també originalment caçadors-recol·lectors. Sense embrago durant un llarg període la Gran Bretanya va estar deshabitada a causa de l'última glaciació.

Del 7500 adC data el centre mesolític maglemosienso de Star Carr, Yorkshire. La cultura tardenosiense va arribar més tard,. Eren caçadors i recol·lectors i els primers coneixien el destral i els sistemes de tala. Va arribar a continuació la cultura aziliense, amb assentaments en les costes.

Gran Bretanya es converteix en illa[modifica]

L'illa de Gran Bretanya.
Pedres de Round Loaf.

Cap al 6500 aC, en acabar l'era glacial, el nivell del mar es va elevar i la Gran Bretanya es va separar de la resta d'Europa, convertint-se en una illa.

Primers assentaments[modifica]

Cap al 4500 aC van començar a establir-se assentaments agrícoles, quan es va estendre des d'Europa el coneixement de l'agricultura. En el 3500 aC havia assentaments agrícoles en gran part de l'illa. El treball de l'argila es va conèixer almenys des del 4100 aC.

En 3800 aC van arribar per mar colonitzadors agricultors. Es van assentar en Wessex i durant desenes d'anys van conviure amb els maglemosienses de les selvas, els tardenosienses de les valls fluvials i els azilienses dels litorals. L'èxit va acompanyar a aquesta cultura d'agricultors i pastors, anomenada, pel lloc on va aparèixer un ric jaciment, Windmill Hill que en 3000 adC estava estesa per Gran Bretanya i Irlanda. La necessitat de sílex va forçar la primera explotació minera. S'han trobat sepulturas en forma de llargs túmuls de terra i guix.

En 2800 aC està datat el monument megalític West Kennet Long Barrow, conseqüència de l'arribada d'un primer contingent de constructors, que es va barrejar amb la cultura de Windmill Hill. Un segon contingent va desembarcar més tard en el sud-oest d'Escòcia i nord d'Irlanda, amb assentaments en Man, Gal·les i Derbyshire.

La cultura dels pobles del neolític secundari, cridada de Peterborough per un jaciment allí oposat, inclou la caça i la pesca juntament amb l'agricultura i la ceràmica. Altres grups culturals són els de Rinyo-Clacton, establerts en el nord d'Escòcia i sud-est d'Anglaterra i el de Dorchester en la vall del Tàmesi. Apareixen també factories de destrals. Datats en el 2600 aC, es localitzen en el sud d'Anglaterra nombrosos terraplens circulars, amb un accés, denominats henges. Cap al 2500 adC s'efectua construcció de Stonehenge, enmig d'un complex entorn d'un assentament de més de mil cases, que data de 500 anys abans i en el qual es troba ceràmica amb decoracions lineals.

L'Edat de Bronze[modifica]

Després del 2500 aC una nova cultura va arribar a Gran Bretanya, la cultura del got campaniforme, originada en la península Ibèrica, que posseïa l'habilitat per a fabricar instruments i armes de metall, inicialment utilitzant coure i a partir de l'any 2150 aC, usant bronze, mitjançant l'aliatge del coure amb l'estany i així el bronze va reemplaçar definitivament a la pedra.

En la Gran Bretanya havia grans reserves d'estany en Cornualla i Devon, en l'actual Anglaterra meridional. En 1600 aC, el sudoccident britànic va experimentar un auge comercial, quan l'estany provinent d'allí es va exportar a tota Europa.

Objectes de la Cultura beaker.

El poble d'aquesta cultura, denominada cultura Beaker, era destre en la producció d'ornaments d'or que s'han trobat en la tombes de persones acabalades. Sepultaven als morts en túmuls de pedra, sovint amb un got al costat del cos (Beaker en anglès significa "got"). Alguns suposen que aquesta cultura va ser la responsable de la construcció prehistòrica de Stonehenge, però el complex on va ser construït el monument megalític és en tot cas, anterior.

A partir de 1500 aC la cultura Beaker va començar a declinar. Es debat si el poble de Beaker va migrar en massa de Gran Bretanya al continent o si la cultura Beaker provenia d'una cultura comuna a Europa que es va difondre cap a Gran Bretanya. La majoria dels experts defensen la segona hipòtesi.

L'Edat de Ferro[modifica]

Cap a l'any 750 aC la tecnologia del ferro va arribar des d'Europa meridional. El ferro era més fort i més abundant que el bronze i va revolucionar molts aspectes de la vida. Va ser molt important per a l'agricultura. L'arada amb la punta de ferro permetia treballar la terra amb major velocitat que el de bronze i va fer al ferro popular en el camp.

Els Celtes[modifica]

En el 900 aC una nova ona de colonització es va assentar a Gran Bretanya. Aquests pobles coneguts com a Cèltics, cap al 500 aC havien ocupat la major part de Gran Bretanya. Eren artesans molt hàbils que produïen des de joies amb motius intricats fins a armes de ferro.

Els Celtes vivia en grups tribals altament organitzats, típicament governats per un cap de tribu. Tenien una "classe alta" de guerrers, que es distingien pels seus llargs bigotis, i una "classe baixa" d'esclaus i treballadors. Vivien en carpes.

Els guerrers celtes eren famosos per la seva ferocitat en el combat i no era rar trobar dones guerreres. La més famosa d'elles va ser Boudica.

Voltat de pedra de Swinside en el Lake District.

Els celtes practicaven el paganisme, els seus sacerdots eren els druides, una classe poderosa, tant com la dels guerrers. La cultura cèltica no va usar l'escriptura, pel que la llei i els rituals es transmetien oralment.

Quan els Celtes van augmentar en nombre, es van incrementar les seves lluites amb pobles rivals, com els Pictes, a qui deien Prydyn, que probablement eren la població nadiua precelta. Van construir llavors fortaleses. Encara que les primeres ja havien estat construïdes en el 1500 aC, les fortificacions van ressorgir i es van multiplicar en el període cèltic.

Les fortificacions eren construïdes en terrenys elevats, circumdades per una trinxera profunda i terra amuntonada. Al voltant havia una estacada. AL principi aquestes fortificacions van servir com refugi temporal durant els assalts, però al passar el temps es van convertir en permanents i van servir com centres comercials. Moltes es van construir en l'occident i sudoccident d'Anglaterra i altres al nord d'Escòcia.

200 aC - 43 dC.[modifica]

L'últim segle abans de la invasió romana va transcórrer sota l'influx de refugiats de la Gàl·lia (actual França i Bèlgica), coneguts com belgae. A partir de 175 aC es van assentar en l'àrea de Kent, Hertfordshire i Essex i van difondre l'habilitat per a produir gerros. Els belgues estaven parcialment romanitzats i van ser responsables de la creació dels primers assentaments suficientment grans per a poder anomenar-los ciutats.

El segle anterior a la invasió romana, va ser testimoni d'una creixent sofisticació de la vida britànica. Barres de ferro van ser utilitzades com a moneda a partir del 100 aC; el comerç intern i amb Europa continental va florir gràcies a la producció de minerals en l'illa, pel que a l'expandir-se cap al nord el seu domini, Roma es va interessar per Gran Bretanya.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gran Bretanya prehistòrica Modifica l'enllaç a Wikidata