Gran Muftí de Jerusalem

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gran Muftí de Jerusalén)

El Gran Muftí de Jerusalem és el clergue musulmà sunnita a càrrec dels llocs sagrats islàmics de Jerusalem, inclosa la mesquita d'Al-Aqsa.[1] El càrrec va ser creat pel govern militar britànic de Ronald Storrs en 1918. Des de 2006 el gran muftí és Muhammad Hussein.

Història[modifica]

Mandat Britànic i ocupació jordana[modifica]

Durant el Mandat Britànic de Palestina, el Gran Muftí de Jerusalem va ser creat per les seves autoritats per «millorar l'estatus del càrrec».

Quan Kamil al-Husayni va morir el 1921, l'Alt Comissionat britànic Herbert Samuel va nomenar a Amin al-Husayni en el càrrec. Membre del clan al-Husayni de Jerusalem, ell era un líder nacionalista. Com Gran Muftí i líder en el Comitè Superior Àrab, especialment durant la Segona Guerra Mundial va tenir un paper clau en l'oposició al sionisme i es va aliar amb el règim nazi. El 1948, després que Jordània va ocupar Jerusalem, Abdullah I de Jordània va remoure oficialment a al-Husayni del càrrec, li va prohibir entrar a Jerusalem, i va nomenar a Hussam al-din Jarallah com a Gran Muftí. Després de la mort de Jarallah el 1952, el Waqf jordà va nomenar a Saad al-Alami com el seu reemplaçament.

Autoritat Palestina[modifica]

El 1993, després de la mort d'al-Alami, i amb la transferència d'un major control dels llocs sagrats musulmans de Jerusalem per part d'Israel als palestins, el president de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, Iàsser Arafat, va nomenar a Sulaiman Ja'abari com a Gran Muftí. Quan va morir el 1994, Arafat va designar a Ekrima Sa'id Sabri. Sabri va ser rellevat el 2006 per Muhammad Ahmad Hussein designat pel president de la Autoritat Nacional Palestina Mahmud Abbàs.

Llistat[modifica]

  • Kamil al-Husayni (1920-1921)
  • Mohammad Amin al-Husayni (1921-1948, exiliat el 1937 però no va renunciar al càrrec) [2][3]
  • Hussam ad-Din Jarallah (1948-1954)
  • Saad al-Alami (1954-1993)
  • Ekrima Sa'id Sabri (1994-2006)
  • Muhammad Ahmad Hussein (2006-actualitat)

Referències[modifica]

  1. Friedman, Robert I. «And Darkness Covered the Land». The Nation, 06-12-2001. Arxivat de l'original el 18 de novembre 2007. [Consulta: 13 setembre 2007].
  2. An answer in the Commons to a question on notice, given by the Secretary of State for the Colonies Arxivat 2018-02-23 a Wayback Machine. (Una resposta a la Cambra dels comuns a una pregunta prèvia, donada pel secretari d'Estat de les colònies): El senyor Hammersley va preguntar al secretari d'Estat a les colònies per què encara no s'ha nomenat ningú per ocupar els càrrecs de Mufti de Jerusalem i president del Consell Suprem musulmà. Coronel Stanley. Cal distingir una distinció important entre les dues oficines a què fa referència el meu senyor. Amic. El càrrec de Mufti de Jerusalem és un ofici purament religiós sense poders ni funcions administratives, i fou ocupat per Haj Amin abans que se li concedís el nomenament secular de president del Consell Suprem musulmà. El 1937, Haj Amin es va privar del seu nomenament secular i de les seves funcions administratives, però no es va emprendre cap acció pel que fa a l'ofici religiós de Mufti, ja que no existeix de fet cap maquinària legal per a la deposició formal del titular ni existeix cap precedent per a tal deposició. Haj Amin és, doncs, tècnicament encara un Mufti de Jerusalem, però el fet que no hi hagi intenció de permetre que Haj Amin, que s'ha unit a l'objectiu de tornar, torni a Palestina en qualsevol circumstància redueix clarament la importància del punt tècnic.
  3. "The Grand Mufti" de Zvi Elpeleg, pàgina 48: Zvi Elpeleg "The Grand Mufti", pàgina 48: "oficialment ara només conservava el títol de Mufti (seguint la pràctica otomana, això li havia estat concedit per a tota la vida)"