Gran Muralla de Sorra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaGran Muralla de Sorra
TipusTerres guanyades al mar Modifica el valor a Wikidata
Part deSpratly Islands dispute (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficamar de la Xina Meridional Modifica el valor a Wikidata
Localització

La Gran Muralla de Sorra[1][2] (en xinès: 沙長城; en anglès: Great wall of sand) és el nom comú donat a una sèrie de projectes de recuperació de terres duta a terme pel govern xinès[3] des de 2014 al Mar de la Xina Meridional, en particular a les illes Paracel[4] i al grup de les illes Spratly,[5] amb la finalitat d'enfortir les reivindicacions territorials xineses a la regió delimitada per "la línia de nou punts".[6]

Història[modifica]

Les illes artificials han estat creades pel dragatge de sorra sobre els esculls de coral, per aixecar illes artificials on després s'hi construeixen estructures permanents, com pistes d'aterratge. La Xina afirma que la construcció és per "millorar el funcionament i les condicions de vida de les persones estacionades en aquestes illes", i que, "la Xina té l'objectiu de proporcionar refugi, ajuda en la navegació, pronòstics del temps i l'assistència de la pesca als vaixells de diversos països que passen pel mar.

Analistes de defensa afirmen que es tracta d'una "campanya metòdica i ben planificada per crear una cadena de fortaleses capaces de transport aeri i marítim". Aquestes instal·lacions militars inclouen "parets en el mar i ports d'aigua profunda, casernes i sobretot pistes a tres de les "illes" recuperades: l'escull de Fiery Cross,[7][8] l'escull Mischief i l'escull Subi.[9] A més de les tensions geopolítiques, preocupa l'impacte ambiental sobre els fràgils ecosistemes d'esculls, per la destrucció de l'hàbitat, la contaminació i la interrupció de les rutes de migració.[10]

No hi ha un terme oficial conegut pels projectes, la frase "gran muralla de sorra" va ser utilitzat per primera vegada per Harry Harris al març de 2015, llavors comandant de la Flota del Pacífic dels Estats Units. D'acord amb Harris, a principis de 2015 més de 4 quilòmetres quadrats (1,5 milles quadrades) de noves terres havia estat creada.[11] El govern vietnamita també està duent a terme operacions similars.[12]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Información sobre el Lugar» (en anglès). [Consulta: 8 juny 2015].
  2. Mundo, Redacción BBC. «La "gran muralla de arena" de China que preocupa a Estados Unidos». BBC Mundo. [Consulta: 8 juny 2015].
  3. «La "gran muralla de arena" de China en los mares de Asia». www.el-nacional.com. [Consulta: 8 juny 2015].
  4. díez, pablo. «China alza una «Gran Muralla» de arena en las aguas disputadas del Mar del Sur». [Consulta: 8 juny 2015].
  5. «EE.UU.: China construye "una gran muralla de arena" en el mar de China Meridional - RT». [Consulta: 8 juny 2015].
  6. Error en el títol o la url.«». www.el-nacional.com.
  7. Hardy, James; O'Connor, Sean. «China's first runway in Spratlys under construction», 16-04-2015. [Consulta: 22 maig 2015].
  8. «China 'building runway in disputed South China Sea island'». BBC News. [Consulta: 22 maig 2015].
  9. Wingfield-Hayes, Rupert. «China's Island Factory». BBC, 09-09-2014. [Consulta: 3 juny 2015].
  10. Batongbacal, Jay. «Environmental Aggression in the South China Sea». Asia Maritime Transparency Initiative. [Consulta: 3 juny 2015].
  11. Canberra, Associated Press in. «US Navy: Beijing creating a 'great wall of sand' in South China Sea». the Guardian. [Consulta: 8 juny 2015].
  12. «Images show Vietnam South China Sea reclamation, China defends own». , Fri May 08 19:17:05 UTC 2015 [Consulta: 8 juny 2015]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2015-11-09. [Consulta: 27 febrer 2017].

Enllaços externs[modifica]