Gran Trek

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gran Trek va ser un moviment migratori que va conduir a multitud de bòers que vivien en els territoris orientals de la Colònia del Cap de Bona Esperança fins a territoris de l'interior d'Àfrica situats al nord-est del riu Orange. També es coneix com Gran Marxa o Gran Viatge dificultós (Groot Trek en afrikaans, ‘Gran Migració'). Es calcula que entre 1835 i 1843 entre dotze i quinze mil afrikaners van prendre part en aquesta migració.

Les causes del Gran Trek[modifica | modifica el codi]

Com a resultat de la colonització neerlandesa del Cap de Bona Esperança, es va anar assentant en l'extrem meridional d'Àfrica una població cada vegada més nombrosa de grangers europeus als quals es denominava bòers o afrikaners. Aquests bòers havien iniciat un moviment de migració constant fins a les conques dels rius Oliphants al Nord i Groot Visrivier i Kei a l'Est, i a la fi del segle XVIII la Companyia Holandesa de les Índies Orientals estava perdent el control dels colons de la frontera. És en aquests moments quan Gran Bretanya entra en guerra amb la República Bàtava, aliada de Napoleó Bonaparte, i conquereix Ciutat del Cap en 1795. Va haver una enorme resistència a l'ocupació per part dels bóers de Graaff-Reinet, que no obstant això va ser aixafada per les tropes britàniques. Després d'un breu període en el qual Holanda va tornar a recuperar el Cap (1802-1806), Gran Bretanya va consolidar la seva adquisició, que va veure confirmada pel congrés de Viena de 1815.

Bòers creuant el karoo.

La imposició d'un nou ordre estranger va ser molt difícil d'acceptar per als afrikaners. Des del Regne Unit s'enviaven cada any desenes de missioners amb l'objectiu de cristianitzar i educar als hotentots, als quals es pretenia equiparar amb els colons europeus. Es va accentuar la rancúnia entre els bóers després de la matança de Slagters Nek: el 1815, un jove agricultor bòer, Frederik Bezuidenhout, va ser assassinat per una patrulla de policies hotentots que acudien a arrestar-lo. El seu germà i altres quatre companys van decidir venjar la seva mort i van iniciar una petita rebel·lió. Van ser capturats, condemnats a mort i penjats el 9 de març de 1816. Durant la seva execució les cordes de les quals penjaven es van trencar i en lloc de commutar-los la pena, que era l'usual en aquests casos, es va procedir a executar-los per segona vegada. Els bóers de la frontera van interpretar la ruptura de la corda com una condemna divina de les execucions. Dècades després, la data del 9 de maig, aniversari de la matança, seria declarada festiva a les repúbliques bòers de Transvaal i Estat Lliure d'Orange.

Els greuges contra els nous governants britànics van continuar creixent: En 1822 l'anglès va ser declarat l'única llengua del govern i els tribunals i en 1828 es va proscriure l'ús de l'holandès en l'administració i l'església. Per si aquesta política d'anglificació no fos suficient, la protecció prestada pels soldats britànics era extremadament deficient als ulls dels bòers de la frontera oriental, que es veien sotmesos a robatoris de bestiar i incursions de saqueig dels xoses als marges del riu Kei.

El Riu Orange constituïa un veritable Rubicó africà. Qui el creava deixava enrere la colònia britànica, el món conegut i la civilització, i s'endinsava en territoris desconeguts de l'interior d'Àfrica.

Hem de tenir en compte també l'extraordinari increment de la població bóer, que va passar de 5.000 persones en 1750, a 15.000 en 1795 i finalment 27.000 el 1815. Tot això va generar una intensa fam de terres que, combinada amb la deficient administració britànica, va fer pensar a molts bòers que el seu futur es trobava fora de la colònia del Cap, més enllà del Riu Orange. El futur era doncs l'emigració cap a una terra promesa on revitalitzar les tradicions democràtiques i calvinistes de la vella Holanda i trobar pastures verdes i fèrtils per al bestiar.

Els inicis de la marxa[modifica | modifica el codi]

Cap al 1835 ja eren molts els grangers que tenien la intenció d'abandonar les seves terres, però no obstant això, gairebé ningú es decidia a iniciar la migració. L'honor correspondria a Andries Hendrik Potgieter, ramader de Tarkastad que va convèncer a algunes de les seves famílies veïnes per a iniciar la marxa.

La tasca no era fàcil. Els emigrants s'endinsaven en l'interior d'Àfrica, una terra completament desconeguda que encara no havia estat explorada i cartografiada pels europeus. Tan sols certs grups de griqua i algun pastor blanc havien penetrat en els territoris de la Transorangia, que era el territori comprès entre els rius Orange i Vaal. Dels territoris situats més enllà del Vaal no se'n sabia res, tret que estaven habitats per la poderosa tribu dels matabele, dirigits pel seu rei Mzilikazi.

Al seu retorn, Peter Uys, cap dels exploradors que havia estat a Natal va descriure a aquesta comarca com "el més semblant al Paradís Terrenal que existeix en la Terra".

Doncs, Potgieter va decidir enviar tres grups d'exploradors, les destinacions dels quals eren, respectivament, l'Àfrica del Sud-oest (actual Namíbia), el Soutspanberg (en el remot nord, al costat del riu Limpopo) i Natal, en la costa índica de Sud-àfrica. Els exploradors que van tornar de Namíbia van portar informes desfavorables que descrivien l'aridesa i la pobresa del desert de Kalahari. Per contra, els exploradors que van tornar del Soutspanberg i de Natal van tornar amb informes positius que descrivien terres de pluges perpètues, plenes de verdes i abundoses pastures per al bestiar.

Història[modifica | modifica el codi]

Els Trekkers estaven formats per dos grups de persones que provenien de la part més oriental de la regió del Cap: pastors seminòmades (anomenats Trekkboers); i agricultors sedentaris i artesans (dits Grensboere, o agricultors de la frontera). A tots aquests se'ls va englobar en un conjunt per a denominar-los amb el mateix nom, el de Voortrekkers (Pioners). La majoria dels colons de la zona occidental del Cap no van iniciar aquesta migració. Els historiadors parlen de diferents factors que van contribuir a l'emigració d'uns 12.000 Voortrekkers a les futures regions de Natal, Estat Lliure d'Orange i Transvaal. El més important sembla ser el descontentament amb el mandat britànic que se'ls havia imposat.

Aquest descontentament es va donar per les seves polítiques d'anglicanització, les restrictives lleis que es van aplicar sobre l'esclavitud i la seva abolició de manera eventual, els acords per a compensar als antics esclavistes, i la indiferència que percebien per part de les autoritats britàniques sobre els conflictes fronterers que existien al llarg de la frontera oriental de la Colònia del Cap. La major part de les fonts modernes coincideixen que el que va contribuir definitivament a l'inici d'aquestes migracions va ser una ordenança promulgada el 1828 (Ordinance 50) que garantia igualtat de drets legals a totes les "persones lliures de color", i prohibia el tracte inhumà als treballadors. Algunes fonts al·leguen que la majoria dels Trekboers no tenien esclaus,[1] a diferència de la majoria de la població del Cap occidental, que no va emigrar.

Les tres repúbliques fundades per Voortrekkers van prohibir l'esclavitud en si mateixa, però van incloure la desigualtat racial en les seves constitucions. Malgrat promulgar aquesta ordenança, la desigualtat racial va continuar existint en altres colònies britàniques en l'Àfrica austral. Un altre factor a tenir en compte podria ser el desig d'escapar de les guerres endèmiques que es lliuraven amb grups xhosa al llarg de la frontera oriental de la Colònia del Cap. Els Voortrekkers també van buscar terres fèrtils, ja que la bona terra començava a escassejar dintre de les fronteres de la colònia. Finalment, afegirem també com a factor a sumar als anteriors les pressions produïdes per l'increment de la població, doncs les migracions de Trekboers cap a l'est havien arribat a un punt d'estancament d'almenys tres dècades (encara que alguns Trekboers van emigrar més enllà del Riu Orange abans de la Gran Marxa).

Drakensberg

En 1836 van decidir emprendre una llarga marxa cap a l'interior de Sud-àfrica a la recerca de major independència. En les planes que es formen al nord i est del riu Orange, en la frontera de la Colònia del Cap, van semblar haver trobat la terra promesa. Les grans planures, poc habitades, era ideals per a la criatura de bestiar. No obstant això, el que no sabien els emigrants és que els habitants d'aquells llocs eren els desplaçats pel difaqane. Amb l'excepció de la tribus nbedele, els Boers no van trobar gran resistència per part dels grups que ocupaven aquestes terres. Eren grups no molt nombrosos i mancats d'armes i cavalls. La seva condició feble va convèncer-los que estaven portant la civilització a una àrea salvatge. No obstant això, a les muntanyes on el rei Moshoeshoe I formava la nació basotho, que posteriorment seria coneguda com a Lesotho i les valls boscosos de la terra dels zulus, la situació era diferent, ja que aquests sí que van presentar forta oposició i la zona es va mantenir en guerra d'escamots per un període de cinquanta anys.

Enfrontaments de Natal[modifica | modifica el codi]

La primera aturada de la Gran Marxa fou a en Taba Nchu, prop del que és avui dia Bloemfontein on es va establir la primera república. Arran de desacords entre els dirigents bòers, diversos grups es van separar, dirigint-se alguns cap al nord creuant el Drakensberg cap a Natal, amb la idea de crear altra república en aquesta regió. En Natal van entrar en conflicte amb els zulus. Els zulus van començar la fustigació a gran escala després que una delegació encapçalada pel líder bòer Piet Retief fos massacrada pel seu cap, Dingane kaSenzangakhona el 6 de febrer de 1838.

Hi ha diverses interpretacions del que va esdevenir exactament, però només van sobreviure les notes escrites pel missioner Francis Owen, testimoni dels esdeveniments. El manifest sobre la terra que Retief va escriure contenia amenaces vetllades per a referir-se a les derrotes infligides pels voortrekkers als grups indígenes trobats al llarg del seu viatge. La proposta dels voortrekkers para aconseguir un contracte escrit garantint la propietat privada va xocar frontalment amb la cultura oral dels zulus, per la qual només el cap podia distribuir la terra de manera temporal, i era propietat comunal.[2]

Monument de Riu Sagnant, rèplica del laager fortificat que se situa en el lloc de la Batalla del Riu Sagnant.

La majoria de les versions coincideixen que el que va succeir fou: L'autoritat de Dingane s'estenia sobre alguns terrenys que volien colonitzar els bòers, als quals va demanar com requisit previ per a prendre en compte la seva demanda que recuperessin el bestiar robat per Sekonyela, de la tribu rival Tlokwa. Els bòers van accedir i la seva reputació i les seves rifles van fer que la tribu lliurés pacíficament el bestiar. Llavors Dingane va convidar Retief a la seva residència a uMgungundlovu per a finalitzar el tracte. No se sap si havia planejat ja la massacre o la va decidir després que Retief i els seus homes arribessin, però potser l'exhibició d'armes dels seus homes quan van arribar a cavall va ser el que la va provocar. En qualsevol cas, Dingane va donar ordre als seus guerrers d'acabar amb ells.

Després d'acabar amb la delegació de Piet Retief, els batallons zulus van atacar immediatament els campaments bòers en els turons dels Drakensberg que més tard es coneixerien com Blaauwkrans i Weenen. A diferència dels enfrontaments anteriors amb els xhosa en la frontera oriental del Cap, els zulus van acabar també amb dones i nens, deixant a la meitat el contingent de Voortrekkers de Natal.

El 6 d'abril de 1838 els Voortrekkers van intentar prendre represàlies contra els zulus realitzant una incursió punitiva amb un comando de 347 unitats provinent de l'Estat Lliure d'Orange, que més tard seria conegut com a Vlugkommando. Aquest comando va ser derrotat per uns 7.000 guerrers zulus a la batalla d'Italeni, al sud-oest d'uMgungundlovu. La ben coneguda repugnància dels líders afrikaner a sotmetre's al lideratge d'uns altres, que va obstaculitzar més endavant l'èxit aconseguit en les guerres anglo-bòer, en fou bona part culpable.[3]

El 16 de desembre de 1838 una unitat de 470 homes comandats per Andries Pretorius es va enfrontar a uns 10.000 zulus des de posicions fixes.[4] Els bòers van tenir 3 ferits, sense baixes, mentre que hi van morir uns 3.000 zulus la sang dels quals va tenyir el riu, raó per la qual l'enfrontament se'l coneix com la Batalla del Riu Sagnant. Les armes dels bòers els van proporcionar un ampli avantatge tecnològic sobre les llances, pals i escuts zulus. Els boers van atribuir la seva victòria a un vot que van fer a Déu abans de la batalla: si sortien victoriosos, ells i les generacions futures commemorarien el dia com un Sabbath. Així, el 16 de desembre va ser celebrat per bòers com a dia festiu, primer com a Dia de Dingane, posteriorment es va canviar el nom pel de Dia del Vot. En l'actualitat encara és un dia festiu, però el nom va ser canviat pel de Dia de la Reconciliació pel govern post-apartheid de l'ANC, per a fomentar la reconciliació entre tots els sud-africans.

Després de la derrota de les forces zulus i de la recuperació del tractat entri Dingane i Retief, els voortrekkers van proclamar la República de Natalia. Aquest estat bòer va ser annexionat per les forces britàniques el 1843. El retorn del mandat britànic va dur a ocupar terres a Natal des de l'est de les muntanyes Drakensberg a l'oest d'elles i al highveld de Transvaal i l'Estat Lliure d'Orange, que van ser ocupades en petita mesura a causa de la devastació produïda per la devastació del mfecane.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gran Trek Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Wallace G. Mills. El Gran Trek. (anglès)
  2. http://history.humsci.ukzn.ac.za/files/sempapers/Adutoit2005.pdf
  3. http://rapidttp.com/milhist/vol045iu.html
  4. http://www.britannica.com/eb/article-9015703/Battle-of-Blood-River