Vés al contingut

Gran almirall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticGran almirall
Insígnia de bocamàniga de Gran Almirall alemany
Insígnia d'espatlla de Gran Almirall alemany

Gran almirall és un rang naval, i generalment és la màxima graduació. El seu ús més notable és a Alemanya (en alemany s'anomena Großadmiral)

França[modifica]

En la França de la Restauració borbònica era un rang honorífic equivalent al de mariscal a l'exèrcit

Alemanya[modifica]

A la Marina alemanya, el rang és equivalent al d'almirall de la flota britànic o americà. Va ser creat el 1901, i igual que els Mariscals els seus posseïdors estan autoritzats a portar un bastó de comandament.

Primera Guerra Mundial[modifica]

Abans i durant la Primera Guerra Mundial, van existir els següents grans almiralls a la Kaiserliche Marine (Marina Imperial) alemanya:

Segona Guerra Mundial[modifica]

Alfred von Tirpitz amb l'uniforme de Gran Almirall

Abans i durant la Segona Guerra Mundial, van existir els següents grans almiralls a la Kriegsmarine (Marina de Guerra) alemanya:

La Kriegsmarine també tenia el rang d'almirall general (Generaladmiral), superior a almirall, però inferior a Gran Almirall.

Itàlia[modifica]

El rang de gran almirall (italià: Grande Ammiraglio) va ser creat per Benito Mussolini el 1924. En un inici va ser establert per honorar a Paolo Thaon di Revel, qui havia estat el cap de la Regia Marina durant la I Guerra Mundial; i va ser l'únic en portar el títol. Era equivalent a Mariscal d'Itàlia a l'exèrcit.

Perú[modifica]

El rang de gran almirall del Perú (espanyol: Gran Almirante del Perú) va ser creat pel Congrés peruà el 1967. Va ser atorgat pòstumament a Miguel Grau Seminario, un renomenat oficial naval peruà i heroi de la Batalla naval d'Angamos durant la Guerra del Pacífic (1879-1884).

Àustria-Hongria[modifica]

Anton Haus, comandant de la Marina austrohongaresa durant part de la I Guerra Mundial va rebre el títol de Gran Almirall el 1916. Cap altre oficial (excepte membres de la família imperial) va ser promogut a aquest rang, incloent-hi els successors immediats de Haus.

Referències de ficció[modifica]

Veure: Insígnies de rang de l'Imperi Galàctic