Grand Orient de Belgique

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióGrand Orient de Belgique
Dades bàsiques
Tipus entitat obediència maçònica i lògia maçònica
Forma jurídica association without lucrative purpose
Història
Fundació 1833
Fundadors Goswin de Stassart
Organització i govern
Seu central 

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

El Grand Orient de Belgique (GOB) és una obediència maçònica nacional belga instal·lada el 23 de febrer de 1833.

Història[modifica]

En el moment d'una celebració el 16 de gener de 1833, la Gran Lògia d'administració dels Països Baixos meridionals s'havia transformat en Grand Orient de Belgique. S'ha beneficiat de la protecció del rei Leopold I de Bèlgica, del que s'ha cregut molt de temps que ell mateix era francmaçó.

Aquesta obediència és avui majoritària a Bèlgica. El 2007, compta 109 Lògies (anomenades blaves o simbòliques) que agrupen 9996 Germans. D'aquestes 109 lògies, 29 són al Nord, 34 a Brussel·les i 45 al Sud. No existeix, actualment, lògia germanòfona treballant sota els auspicis del Grand Orient de Belgique. El Grand Orient de Belgique posseeix a més a més un taller a Burundi (Bujumbura). La mitjana d'edat és de 60 anys. L'edat mitjana dels germans iniciats és de 45 anys.

El Grand Orient de Belgique és exclusivament masculí; les seves Lògies no inicien més que homes. Tanmateix, les Lògies poden acceptar d'acollir dones (Germanes) segons modalitats decidides per cada Lògia.

La gran majoria de les Lògies del GOB treballen segons el Ritu Francès Modern (RFM). Algunes treballen segons el Ritu Escocès Antic i Acceptat (REAA).

El Grand Orient de Belgique ha conegut una escissió el 1959. Ha donat lloc a la creació de la Grande Loge de Belgique de la qual s'han separat, el 1979, 9 Lògies que han creat la Grande Loge régulière de Belgique, única Obediència actualment reconeguda per la United Grand Lodge of England.

El Gran Orient de Bèlgica manté relacions fraternals oficials amb la majoria de les Obediències maçòniques presents en territori belga, sobretot:

Francmaçons cèlebres del GOB[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Jacques Lemaire, La Franc-Maçonnerie en Belgique, les Loges symboliques, Editions maçonniques de France, Encyclopédie Maçonnique, Paris, 2000

Enllaços externs[modifica]

Plana web oficial del Grand Orient de Belgique