Grandreefita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralGrandreefita
Fórmula química Pb2(SO4)F2
Epònim Grand Reef mine Tradueix
Localitat tipus mina Grand Reef (Aravaipa Mine; Lead Jewel; Joe Rubal Mine; Vivian Mine; Calistoga Mining & Development Co. Mine; Bringham Silver and Lead Mine), Canó Laurel, Muntanya Grand Reef, Klondyke, Districte d'Aravaipa, Comtat de Graham, Arizona, Estats Units
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.BD.45
Nickel-Strunz 9a ed. 7.BD.45
Nickel-Strunz 8a ed. VI/B.13
Dana 12.1.2.1
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Estructura cristal·lina a = 8,667(1) Å; b = 4,4419(6) Å; c = 14,242(2) Å; β = 107,418(2)°
Simetria 2/m - prismàtica
Color incolor
Duresa 2,5
Color de la ratlla blanc
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 1,872 nβ = 1,873 nγ = 1,897
Birefringència δ = 0,025
Angle 2V mesurat: 23°, calculat: 24°
Dispersió òptica molt forta
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1988-016
Any d'aprovació 1988
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La grandreefita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom de la mina Grand Reef, a l'estat nord-americà d'Arizona, on va ser descoberta.

Característiques[modifica]

La grandreefita és un sulfat de fórmula química Pb2(SO4)F2. És un rar sulfat fluorur de plom secundari, descompost per l'aigua. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1988, i publicada per primera vegada un any després. Cristal·litza en el sistema monoclínic. A la seva localitat tipus acostuma a trobar-se en forma de cristalls prismàtics aïllats. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2,5. Els exemplars que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservats al Museu d'Història Natural del Comtat de Los Angeles i al Museu Nacional d'Història Natural de Washington.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la grandreefita pertany a "07.B - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, sense H2O, amb cations grans només" juntament amb els següents minerals: sulfohalita, galeïta, schairerita, kogarkoïta, caracolita, cesanita, aiolosita, burkeïta, hanksita, cannonita, lanarkita, itoïta, chiluïta, hectorfloresita, pseudograndreefita i sundiusita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Grand Reef, situada al Canó Laurel, prop de Klondyke, localitat que pertany al comtat de Graham, a Arizona (Estats Units). Sol trobar-se associada a altres minerals com: galena, fluorita, quars i anglesita. També ha estat descrita a la mina Megala Pefka No. 28, al districte miner de Lavrion, a Grècia. Són els dos únics indrets d'arreu del planeta a on ha estat trobada aquesta espècie.

Referències[modifica]

  1. «Grandreefite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 juliol 2017].