Graner

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un graner de fusta

Un graner és un magatzem de cereal i menjar animal. S'acostumen a construir en llocs allunyats de l'amenaça de petits depredadors, com ratolins o ocells. Són molt semblants a les sitges.

Graner de l'Antiga Grècia, 850 aC
Graner (1394/1395) a Leisnig, Alemanya.
Graner a Kashan, Iran
Graner a Bydgoszcz, Polònia sobre el riu Brda.

Els graners més antics es feien de terrissa.

Orígens[modifica]

Els graners més antics daten del 10è mil·lenni a.C.[1] i estaven situats en el neolític preceràmic de la vall del riu Jordà. De primer estaven a l'exterior però després van passar a estar a l'interior de les cases i cap al 7500 aC en habitacions especials.[1] Els primers graners mesuraven uns 3 x 3 m i tenien pisos suspesos per protegir els grans dels rosegadors i dels insectes a més de donar més circulació d'aire.[1]

Aquests graners van ser seguits pels de Mehrgarh a la vall de l'Indus del 6000 aC. En l'antic Egipte com que el seu clima era molt sec, es podia emmagatzemar el gra en excavacions dins terra.

Àsia oriental[modifica]

Hi havia graners a la Xina des de la cultura Yangshao i a Corea en el període ceràmic Mumun (cap a 1000 aC) i també al Japó durant el períodes Jomon final principi del període Yayoi (cap a 800 aC).

Graners moderns[modifica]

Cap a finals del segle xix, es van multiplicar els magatzems per tenir grans a Gran Bretanya (on el clima humit presenta grans dificultats per emmagatzemar grans)[2] i els Estats Units on destaquen els grans graners.

Referències[modifica]

 Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911. 

Vegeu Graner en el Viccionari, el diccionari lliure.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Graner