Granissat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Granissat amb xarop de cirera.

Els granissats són refrescs o refrigeris compostos de gel trossejat amb xarop, està compost pel gel mòlt amb xarop de fruita o un saboritzant (colorant amb aigua). En molts pobles valencians el granissat de llima s'anomena aiguallimó.

A l'estiu quan la calor és intensa es genera una important demanda. Hi ha llocs comercials especialitzats per vendre'n, encara que a partir dels anys setanta també hi sol haver en els bars unes màquines amb un receptacle transparent amb una pala que gira a baixes revolucions per mantenir el gel solt, amb el granissat a punt per ser servit.

Al Perú se'ls coneix amb el nom de "raspadillas", que poden variar de gust i poden ser de mango, maduixa, maracuià, llimona, etc. Són generalment comercialitzats per venedors ambulants, els quals porten un bloc de gel en el seu carret. També hi ha llocs comercials establerts.

En Estats Units, se'ls anomena "snow cone".

Preparació[modifica | modifica el codi]

La seva preparació és bastant senzilla. S'utilitza una màquina manual per moldre el gel, o també es pot utilitzar un raspall de ferro per trossejar.

Hi ha diferents tècniques de granissat del gel i per les quals s'aconsegueixen diferents textura resultants. El "raspat" es genera raspant una eina metàl·lica en forma de paleta o Cuchu contra una gran barra de gel, produint un granissat de trossos de gel de l'ordre del mil·límetre, més tosc i amb més insterticis que el "raspallat". El "Raspallat" es genera raspallant una barra de gel amb un gran raspall amb púes de metall que produeixen un granissat molt més fi i compacte que el produït amb el "raspat".

Al gel trossejat se li afegeix un xarop (xarop) del gust que s'esculli, sent els més pouplars maduixa, tamarinde, llima i llimona, però es poden trobar xarops de tots sabors. En algunes parts els posen suc de llimona i chile. El gel trossejat es col·loca en un got (en general de plàstic) fins al límit.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]