Xinxa puntejada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Graphosoma semipunctatum)
Infotaula d'ésser viuXinxa puntejada
Graphosoma semipunctatum Modifica el valor a Wikidata

Xinxa puntejada (Graphosoma semipunctatum)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
SubordreHeteroptera
InfraordrePentatomomorpha
FamíliaPentatomidae
GènereGraphosoma
EspècieGraphosoma semipunctatum Modifica el valor a Wikidata
(Fabricius (1775))
Nomenclatura
ProtònimCimex semipunctatus Modifica el valor a Wikidata

La xinxa puntejada[cal citació] (Graphosoma semipunctatum) és una espècie d'hemípter heteròpter de la família dels pentatòmids que habita quasi exclusivament a la conca del Mediterrani.

Característiques[modifica]

El cos de la xinxa puntejada pot arribar fins a 12 mm de longitud. El seu aspecte i la seua biologia són molt similars als de la xinxa ratllada (G. lineatum) és molt comú veure a les dues espècies juntes sobre les plantes de les quals s'alimenten.

La coloració general varia entre tons de roig intens (és el més comú) i ataronjats, sempre amb un seguit de línies amples longitudinals sobre el dors del cap i l'escutel. A diferència de la xinxa ratllada el dors del pronot en lloc de donar continuïtat a les línies negres longitudinals, mostra dues línies transversals de punts negres. Els laterals de l'abdomen que sobreïxen de l'escutel són negres a la part més central i rojos (o ataronjats) a la vora. Les potes són ataronjades excepte els tarsos que són foscos. Ventralment la coloració de base és la mateixa que al dors però esquitxada de taques negres.[1] La seua coloració és aposemàtica i adverteix als possibles depredadors que té un gust repugnant.[2]

Història natural[modifica]

Les nimfes evolucionen en 5 estadis abans de convertir-se en imagos (adults). Es solen trobar en grups damunt d'inflorescències d'asteràcies i apiàcies, de les quals s'alimenten de la seua saba, de juny a l'octubre en llocs assolellats per sota dels 2 000 msnm.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Graphosoma semipunctatum (Fabricius, 1775)» (en espanyol europeu), 14-11-2014. [Consulta: 9 agost 2021].
  2. M. Chinery, Insectes de France et d'Europe méridionale, Flammarion, 2005