Grecs d'Albània

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàGrecs d'Albània
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec Modifica el valor a Wikidata
Religiócristianisme ortodox Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatAlbània Modifica el valor a Wikidata
Bandera dels Grecs d'Albània

Els grecs d'Albània són la principal minoria nacional d'aquest país. Parlen el grec i són de religió cristiana ortodoxa. Són aproximadament uns 90.000 (el 2,4% de la població d'Albània), tot i que els membres del grup Homonia afirmen que són 400.000.

El 1991 es fundà el grup Homonia, dirigit per l'arquebisbe Sevastianos, defensors de la minoria grega, que ha promogut el Moviment per a la Recuperació del Volio Epiros, que reclama la reincorporació del Nord d'Epir a Grècia, tot afirmant que hi ha al país 400.000 grecs (molts d'ells són, però, albanesos hel·lenitzats).

A les eleccions del 1991 van obtenir el 6% dels vots i cinc diputats al parlament albanès, però el 1992 baixaren al 3% i dos diputats. El nou cap del grup, Jani Jani, fundaria el partit Bashkimia Demokratik i Minoret Grek (Unió Democràtica de la Minoria Grega, BDMG), que des del 1997 s'uniria al Partia per Mbrojten e te Drejtave te Njeriut (Partit de Defensa dels Drets Humans, PMDN), de Vasile Mele, defensors de la minoria macedònia. El 1996 van obtenir el 4,96% i tres escons, 2,8% i quatre escons el 1997, i 2,4% i tres escons el 2001.