Gregor Mendel

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaGregor Mendel
Gregor Mendel.png
Biografia
Naixement (de) Gregor Johann Mendel
22 juliol 1822
Hynčice
Mort 6 gener 1884 (61 anys)
Brno
Causa de mort Nefritis i insuficiència renal
Lloc d'enterrament Cementiri Central de Brno
  Abat 

1868 –
Dades personals
Grup ètnic Txecs
Religió Església Catòlica
Educació Universitat Palacký
Universitat de Viena
Activitat
Camp de treball Genètica
Ocupació Biòleg, genetista, apicultor, matemàtic i botànic
Ocupador Abadia de Sant Tomàs de Brno
Influències Gärtner, Kölreuter, Karl Wilhelm von Nägeli
Orde religiós Orde de Sant Agustí
Obra
Abreviació d'autor en botànica Mendel
Família
Cònjuge sense valor
Premis

Lloc web Lloc web oficial
Facebook: Mendelovo-muzeum-MU-95810863027
Modifica les dades a Wikidata

Gregor Mendel[1] (Heinzendorf, Imperi austríac, 20 de juliol de 1822-Brünn, Imperi austrohongarès, 6 de gener de 1884)[2] fou un religiós agustí i naturalista, professor de ciències naturals a l'escola primària de Brno, que va realitzar experiments d'hibridació cultivant pèsols, fent encreuaments per pol·linització artificial. Tot això ho va publicar en la seva obra de 1865 Versuche über Plflanzenhybriden (Experiments d'hibridació en plantes), en què descrigué la transmissió de caràcters d'una generació a una altra en algunes espècies i varietats de Pisum (pesoleres). En aquell moment no tingué pràcticament gens d'impacte. Malgrat algunes citacions en una obra de Wilhelm Olbers Focke, no fou fins al 1900, setze anys després de la mort de Mendel, que el seu treball fou redescobert de manera simultània per Hugo de Vries, Correns i Tschermak; divulgà l'obra del frare de Sant Tomàs de Brno, des de llavors considerat pare de la genètica.

Herència dels caràcters de Mendel[modifica]

Article principal: Lleis de Mendel

Les lleis de Mendel, o de la genètica mendeliana, o regles de Mendel, tot i que no foren enunciades com a tals en l'escrit de Mendel, són el conjunt de lleis en què s'associa la transmissió de caràcters d'una generació a la següent. Les lleis de Mendel van ser integrades en la teoria cromosòmica de l'herència atribuïda a Thomas Hunt Morgan en l'any 1915. Es pot dir que van passar a formar el nucli de la genètica ortodoxa en molts textos de manuals d'educació primària i secundària.

Mendel usa termes com híbrid, i introdueix i crea la idea de caràcters dominants i caràcters recessius. Mendel escull deliberadament set caràcters que mostraven dominància o recessivitat clara.

  • Primera llei o "llei de la uniformitat dels híbrids de la primera generació filial": En encreuar dos individus purs, un amb caràcter dominant i l'altre amb un caràcter recessiu, tots el descendents són del tipus dominant.
  • Segona llei o "llei de segregació de la segona generació filial": En encreuar dos individus híbrids dels obtinguts en el primer creuament, Mendel descrigué que el caràcter recessiu tornava a aparèixer en un de cada quatre individus, és a dir, en una relació 1 a 3.[cal citació] Un altre aspecte apuntat per Mendel és l'absència d'individus amb caràcters intermedis.
  • Tercera llei o "llei de l'herència independent de caràcters": quan es controlen dos caràcters diferents i s'hibriden individus, els dos caràcters es comporten –es transmeten– de manera independent. Mendel va estudiar el comportament de dos caràcters al mateix temps: el color (groc o verd) i la textura (llisa o rugosa), partint d'homozigòtics grocs i llisos (AABB) i verds i rugosos (aabb). En els primer híbrids obtenia una descendència uniforme groga i llisa. En la segona generació híbrida obtenia totes les combinacions possibles de caràcters: 9/16 de grocs llisos, 3/16 de grocs rugosos, 3/16 de verds llisos i 1/16 de verds rugosos.

Alguns autors obvien la primera llei de Mendel, i per tant anomenen «primera llei» el principi de la segregació i «segona llei» el principi de la transmissió independent (per a aquests mateixos autors, no n'hi ha una «tercera llei»).

Experiments de Mendel[modifica]

Mendel va iniciar els seus experiments triant dues plantes de pèsols que diferien en un caràcter, va creuar una varietat que produïa llavors grogues amb una altra que produïa llavors verdes; aquestes plantes formen l'anomenada generació parental (P).

Com a resultat d'aquest encreuament es van produir plantes que produïen llavors grogues; va repetir els encreuaments amb altres plantes de pèsol que diferien en altres caràcters i el resultat era el mateix, es produïa un caràcter dels dos en la generació filial. Al caràcter que apareixia el va anomenar caràcter dominant i al que no, caràcter recessiu. En aquest cas, el color groc és un dels caràcters dominants, mentre que el color verd és un dels caràcters recessius.

Les plantes obtingudes de la generació parental es denominen en conjunt primera generació filial (F1).

Mendel va deixar que s'autofecundessin les plantes de la primera generació filial i va obtenir l'anomenada segona generació filial (F2), composta per plantes que produïen llavors grogues i per plantes que produïen llavors verdes en una proporció aproximada de 3:1 (tres de llavors grogues i una de llavors verdes). Va repetir l'experiment amb altres caràcters diferenciats i va obtenir resultats similars en una proporció de 3:1.

A partir d'aquesta experiència, va formular les dues primeres lleis.

Més endavant va decidir comprovar si aquestes lleis funcionaven amb plantes diferenciades en dos o més caràcters, per això va triar com a generació parental plantes de llavors grogues i llises i plantes de llavors verdes i rugoses.

Les va creuar i va obtenir la primera generació filial, composta per plantes de llavors grogues i llises, amb la qual cosa la primera llei es complia; en la F1 apareixien els caràcters dominants (grocs i llisos) i no els recessius (verds i rugosos).

Va obtenir la segona generació filial autofecundant la primera generació filial i va obtenir llavors de tots els estils possibles, plantes que produïen llavors grogues i llises, grogues, verdes i rugoses; les va contar i ho va provar amb altres varietats, s'obtenien amb una proporció 9:3:3:1 (nou plantes de llavors grogues i llises, tres de llavors grogues i rugoses, tres de llavors verdes i llises i una planta de llavors verdes i rugoses).

Referències[modifica]

  1. Johann era el seu nom de naixement; adoptà el de Gregor en prendre els hàbits monàstics.
  2. El 20 de juliol era el seu aniversari; sovint es confon amb el 22 de juliol, que és la data del seu baptisme. Biography of Mendel at the Mendel Museum

Enllaços externs[modifica]