Gregori Mammes

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaGregori Mammes
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
Creta (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1459 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Emblem of the Ecumenical Patriarch of Constantinople Bartholomew I.svg Patriarca de Constantinoble
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia ortodoxa Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Família
FamíliaMelissè Modifica el valor a Wikidata

Gregori Mammes o Gregori Melissè (Gregorius Mammas o Gregorius Melissenus) fou un eclesiàstic romà d'Orient, i patriarca de Constantinoble, conegut també com a Gregori Estrategòpul (Strategopulus, Στρατηγόπουλος).

Apareix com a negociador per reconciliar als germans de l'emperador Joan VIII Paleòleg. El 1433 fou un dels eclesiàstics grecs que va acompanyar a l'emperador al sínode de Ferrara amb el càrrec de pneumàtic (Πνευματικός), Pneumaticus, equivalent a "Pater Spiritualis" o "Confessor" de l'emperador.

Al començament es va mostrar molt hostil a l'església llatina sota les instruccions segons sembla de Marc Eugènic, bisbe d'Efes; però amb una pensió del papa va passar al camp contrari i va esdevenir advocat de la unió. Abans que el sínode fou traslladat a Florència, l'emperador el va anomenar protosincel·le.

El 1443 fou nomenat patriarca de Constantinoble (Gregori III Mammas) contra la seva pròpia voluntat. Va ser patriarca per uns set anys, però va haver de fugir de la ciutat perquè les seves opinions favorables a l'església llatina i a la unió el feien odiós al poble (1450). Va anar a Itàlia i va morir a Roma el 1459, sent enterrat allí.

Obres seves foren:

  • 1. Ἀπολογία Γρηγορίου ἱερομονάχου τοῦ μεγάλου πρωτοσυγκέλλου, τοῦ πνευματικοῦ, τοῦ ὕστερον χρηματἱσαντος πατριάρχου, καὶ ἐν ?ώμη ταφέντος καὶ Θαυματουργοῦντος, εἰς τὴν τοῦ Ἐφέσου ἐπιστολὴν ἐκ διαφόρων ἁγίων, Gregorii Hieromonachi, Magni Protosyncelli et a Confessionibus, qui postmodum creatus est Patriarcha, et Romae sepultus coruscavit Miraculis, Responsio ex variis Sanctorum Sententiis ad Epistolam Marci Ephesii.
  • 2. Πρηγορίου πρωτοσυγκέλλου πατρίαρχου Κωνσταντινουπόλεως πρὸς τὸν Βασιλέα Τραπεζοῦντος, Gregorii Protosyncelli, Patriarchae Constantinopolitani, ad Imperatorem Trapezuntis.
  • 3. Ἀπολογία εἰς τὴν τοῦ Ἐφέσου ὁμολογίαν, Apologia in Confessionem Marci Ephesii.
  • 4. Πραγματεῖα, Tractatus, sc. de Synodo Florentino