Gremi d'Editors de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióGremi d'Editors de Catalunya
Logo Gremi Editors de Catalunya.jpg
Gremi d'Editors de Catalunya-formació.png
Dades
Nom curt GEC
Tipus associació
Forma jurídica associació
Forma jurídica
Creació 1977
Organització i govern
Seu 

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

El Gremi d'Editors de Catalunya (GEC) és una organització empresarial que agrupa el conjunt d'editors de Catalunya i actua com a representació del col·lectiu editorial a Catalunya, defensant els interessos del sector i servint com a consultoria per a les empreses agremiades. Està integrada per totes aquelles persones físiques o jurídiques de caràcter privat que exerceixen, d’una manera regular i contínua, l’edició de llibres en qualsevol format. El 2017 en formen part prop de 250 editorials amb seu a Catalunya, independentment de la llengua en què publiquin: català, castellà, i fins i tot anglès. El Gremi d'Editors de Catalunya és una de les entitats fundadores de la Cambra del Llibre de Catalunya que, a més, actualment presideix.

La seva fundació data de l'any 1977; i té representació tant en òrgans i organitzacions d’àmbit local, com estatal i internacionals. És membre de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya i de la Federació d'Editors Europeus,[1] entre d'altres organismes. Des de la seva fundació, la seu ha estat situada al carrer València 279, de Barcelona.

El Gremi d'Editors de Catalunya és organitzador des de 1985 de "La Nit de l'Edició", certàmen en què es lliuren diversos premis del sector editorial català com el "Premi Atlàntida". Des de 2016 és coorganitzador, amb la Universitat Pompeu Fabra, del Fòrum Edita Barcelona. A més, forma part del comité organitzador d'esdeveniments com el Saló Liber, o el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, a través de l'associació Ficomic, de la que forma part.

Serveis[modifica]

Els serveis que ofereix el Gremi poden agrupar-se en cinc àmbits:

 1. Assessoria: El GEC ofereix als seus associats serveis dassessorament en propietat intellectual i jurídica; fiscal i mercantil; i laboral.
 2. Formació: El GEC compta amb una Escola de Formació que al llarg de l'any organitza seminaris i sessions informatives sobre algun tema concret d'interès per a persones que treballen al món editorial. A més, col·labora amb diferents màsters i cursos de postgrau sobre edició.
 3. Comerç exterior: ofereix nombrosos serveis de recolzament i acompanyament als processos d'internacionalització de les empreses del món del llibre (indústries gràfiques, edició, distribució i llibreries), organitza viatges i presència de les editorials a fires i congressos internacionals, i ofereix serveis pràctics com acords amb operadors postals, pòlissa col·lectiva d'assegurances de transport, confecció de DUAs, presentació d'Intrastats, etc.
 4. Promoció del llibre: El Gremi ofereix als seus associats eines de gestió diverses per facilitar la publicació de llibres: CSL, SINLI (gratuït per als agremiats), DILVE (gratuït per als agremiats), LibriData que permetrà informació sobre vendes i existències en cada punt de venda. Així mateix la Federación de Gremios de Editores de España administra l'ISBN.
 5. Informació i documentació: Un altre dels serveis que ofereix és el seguiment del BOE i DOGC per a comunicar als associats la publicació de convocatòries d'ajuts i subvencions, l'elaboració i difusió d'estudis i estadístiques, formalització de convenis de compra, o seguiment i publicació d'articles d'interès publicats a premsa, revistes i webs especialitzades.

Àrees de treball [2][modifica]

Stand del Gremi d'Editors de Catalunya a Liber

El Gremi organitza la seva feina a través de 9 àrees temàtiques de treball. Son les següents:

 1. Biblioteques: Comissió encarregada de les relacions institucionals entre les diferents administracions públiques que gestionen les biblioteques de Catalunya, del seu funcionament, serveis i del préstec digital.
 2. Comerç exterior i LIBER: Comissió encarregada de les accions de comerç exterior, fires internacionals (Liber, Frankfurt, Bolonya, Guadalajara, Buenos Aires, Bogotà, BookExpo America, etc.), expedicions empresarials, evolució de les exportacions, lleis, reglaments d’IVA, flets…Aquesta comissió d’empara en la Cambra del Llibre de Catalunya per a les relacions institucionals a l’estranger, amb els nostres homòlegs en altres països que ofereixen la seva col·laboració i faciliten la introducció en aquell país.
 3. Comerç interior i petits editors: L’objectiu d’aquesta comissió és fomentar la participació per generar iniciatives i projectes que ajudin a integrar encara més els editors en el dia a dia de l’activitat del Gremi. Aquesta és una comissió transversal, doncs proposa també iniciatives a d’altres comissions com ara Comerç Interior, Comerç Exterior o Formació. Celebra diverses trobades cada any i la seva participació està oberta a tots els agremiats que s’hi inscriguin.
 4. Formació: La comissió gestiona totes aquelles accions que a través de seminaris, sessions informatives, convocatòria de concursos, plans de Formació Contínua, programes individuals de formació i aliances amb altres institucions. Proporciona formació actualitzada a les empreses agremiades.
 5. Infantil i juvenil: Promou i difon el llibre infantil, juvenil i la lectura. S’organitza a través del ClijCAT.
 6. Llibre de text: Aquesta àrea agrupa els editors de llibre escolar per posar en comú les dificultats que els afecten. Una comissió s’encarrega de representar-los davant del Departament d’Ensenyament i altres organismes del sector. A nivell espanyol aquests editors estan representats per ANELE.
 7. Llibre religiós: Comissió formada per un grup de representants d’empreses de caràcter filosòfic, espiritual i religiós que es reuneixen periòdicament per treballar assumptes referents a les problemàtiques que abracen el llibre religiós. Forma part a la vegada d’un grup de treball amb editors de la Asociación de Editores de Madrid amb qui duen a terme activitats conjuntes de cara a la participació en fires nacionals i internacionals i accions de promoció. 
 8. Propietat intel·lectual: Aquesta comissió treballa conjuntament amb l’assessor jurídic del Gremi, Jordi Calsamiglia, amb CEDRO i amb els nostres representants a la Federación de Gremios de Editores de España, a la Federació d’Editors Europeus i a la Unió Internacional d’Editors. Vetlla per la propietat intel·lectual i els drets d’autor, garants del principal actiu dels editors: els continguts.
 9. Publicacions musicals: Aquesta comissió vetlla pels interessos dels editors de partitures musicals donant-los suport logístic i institucional

Esdeveniments que organitza[modifica]

Premi Atlàntida a Jaume Plensa, a la Nit de l'Edició de 2016

La Nit de l'Edició[modifica]

El Gremi d'Editors de Catalunya organitza, des de 1985, La Nit de l'Edició:[3] un esdeveniment celebrat normalment el mes de desembre, en què aglutina el món editorial català i atorga diferents premis a entitats, empreses i persones del sector que s'han distingit per diversos aspectes. Els principals premis que s'atorguen durant la Nit de l'Edició son:

 • El Memorial Fernando Lara: atorgat per la Cambra del Llibre de Catalunya, guardona anualment la tasca d’un jove emprenedor en el món editorial.
 • Premi de Traducció Ángel Crespo: atorgat conjuntament per l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya i el Gremi d’Editors de Catalunya, a un traductor que hagi destacat per la seva trajectòria.
 • Premis de reconeixement especial: El Gremi d'Editors aprofita la Nit de l'Edició per reconèixer la tasca d'empreses, persones o entitats que durant aquell any hagin destacat per alguna raó especial o celebrin algun aniversari.

Fòrum Edita Barcelona[modifica]

Forum Edita Barcelona

Des de l'any 2016, el Gremi d'Editors de Catalunya organitza, conjuntament amb el Màster en Edició de la Universitat Pompeu Fabra, el Fòrum Edita Barcelona.[5] Es celebra a les instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra, al campus Balmes de Barcelona, durant tres dies del mes de juliol. És un trobada de caràcter internacional en la que, durant tres dies, s'organitzen xerrades, taules rodones i debats sobre els aspectes més candents de l'actualitat del món editorial, tant a nivell nacional com internacional, amb la presència de representants del sector tant d'Espanya com de països estrangers. Té el suport d'institucions públiques com l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura del govern d'Espanya, i d'entitats del sector del llibre com CEDRO i la Federación de Gremios de Editores de España.[6]

Membres Associats[modifica]

El Gremi d'Editors de Catalunya compta actualment amb més de 700 associats. Segons els seus estatuts hi ha dos categories de membres:

 • Membres de Ple Dret: Totes aquelles persones físiques o jurídiques de caràcter privat que exerceixin legalment, d'una manera regular i contínua, i com a activitat principal, l'edició de llibres.
 • Membres Adherits: Totes aquelles persones físiques o jurídiques de caràcter privat que de forma legal, regular i contínua, exerceixin com a activitat secundària l'edició de llibres. I aquelles persones físiques o jurídiques que de forma legal, regular i contínua es dediquin a l'edició d'altres publicacions sempre que la seva activitat, a criteri de la Junta Directiva i amb la ratificació de l'Assemblea General, mereixi ser considerada editorial.

Òrgans de govern[7][modifica]

Patrici Tixis, President del Gremi d'Editors de Catalunya

El Gremi d'Editors de Catalunya compta amb dos òrgans de govern: l'Assemblea General i la Junta Directiva.

Assemblea general[modifica]

És l’òrgan suprem del Gremi d’Editors de Catalunya i es reuneix en sessió ordinària quatre cops a l’any, dins de cada trimestre natural i en sessió extraordinària quan ho sol.liciti la Junta Directiva o un nombre de membres del Gremi d’Editors de Catalunya que representi, com a mínim, un 20% del total.

Junta Directiva[modifica]

La Junta està formada per 22 membres. Es reuneix un cop al mes, com a mínim, i delega part de les seves funcions executives en diverses comissions de treball que comprenen diferents àmbits. Actualment, el president del Gremi d'Editors és Patrici Tixis, en representació de l'Editorial Planeta.[8]

Càrrec Persona Editorial
President Patrici Tixis Padrosa Editorial Planeta
Vicepresident 1r Roman de Vicente Ediciones B
Vicepresident 2n Alexandre Amat Profit Editorial
Vicepresident 3r Montserrat Ayats Eumo Editorial
Secretari Antonio Garrido Edebé
Tresorer Frederic Rahola Editorial Teide
Comptador Leopold Blume Naturart
Vocal Joaquim Alvarez de Toledo Editorial Planeta
Vocal Núria Cabutí Penguin Random House
Vocal Antoni Comas Tibidabo Edicions
Vocal Daniel Fernandez Edhasa
Vocal Jordi Ferré Imatge 9
Vocal Josep Gárriz Editorial Océano
Vocal Jorge Herralde Anagrama Editorial
Vocal Albert Pèlach Enciclopèdia Catalana
Vocal Xavier Reverté Editorial Reverté
Vocal Ramon Ribó RBA Libros
Vocal Joaquín Sabaté Edicions Urano
Vocal Luís Solano Libros del Asteroide
Vocal Jaume Vicens Edicions Vicens Vives
Vocal Julià Viñuales Difusiones Editoriales Helio
Vocal Lluís Zendrera Editorial Juventud

El Secretari General del Gremi d'Editors és Josep Lafarga Sarrà.

Referències[modifica]

 1. «Gremi d’Editors de Catalunya | enciclopèdia.cat» (en ca). [Consulta: 19 abril 2017].
 2. «Àrees de treball - Gremi Editors» (en ca). [Consulta: 26 abril 2017].
 3. «La Nit de l'Edició», 20-12-2016. [Consulta: 4 maig 2017].
 4. «Els editors atorguen el Premi Atlàntida a Isabel Coixet» (en ca). Ara.cat.
 5. «Inici» (en ca). Fòrum Edita Barcelona.
 6. «El primer Fòrum Edita Barcelona posarà el focus en els continguts». ARA, 05-07-2016 [Consulta: 3 gener 2019].
 7. «Òrgans de govern - Gremi Editors» (en ca). [Consulta: 26 abril 2017].
 8. "Patrici Tixis, elegido nuevo presidente del Gremi d'Editors de Catalunya", 19 de desembre del 2014, publicat a La Vanguardia.

Enllaços externs[modifica]