Gretl

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariGretl
Gretl logo.png
Gretl screenshot ru.png
Versió inicial 31 gener 2000
Versió estable 2019b (21 maig 2019)
Escrit en C
Sistema operatiu Unix-like, Microsoft Windows i macOS
Biblioteca
d'interfície d'usuari
GTK
Tipus statistical package Tradueix
Llicència GNU GPL 3.0
Més informació
Lloc web Web oficial
SourceForge gretl
Free Software Directory Gretl
Modifica les dades a Wikidata

gretl és un paquet estadístic de codi obert, utilitzat principalment per a realitzar càlculs economètrics. El seu nom és un acrònim per Gnu Regression, Econometrics and Time-series Library. El programa té una interfície d'usuari gràfica i es pot utilitzar juntament amb X-12-ARIMA, TRAMO/SEATS, R, Octave i Ox. Està programant amb el llenguatge C, utilitza GTK com a widget toolkit per crear el seu GUI, i utilitza gnuplot per a generar gràfiques. Com a complement a GUI també disposa d'una interfície de línia d'ordres.

Pot imprimir models com fitxers de LaTeX. A més d'en anglès, gretl està també disponible en altres idiomes, com basc, txec, alemany, francès, italià, polonès, portuguès, rus, castellà i turc. El programa ha estat analitzat diverses vegades a la revista científica Journal of Applied Econometrics.[1][2][3] També ha estat ressenyat a Journal of Statistical Software.[4]

Formats de dades[modifica]

gretl ofereix el seu propi format de dades, plenament documentat, basat en XML. També pot importar fitxers en els formats ASCII, Comma Separated Values, databank, EViews, Microsoft Excel, Gnumeric, GNU Octave, JMulTi, Opendocument Spreadsheet, PcGive, RATS 4, SAS xport, SPSS i Stata. Pot exportar als formats GNU Octave, R, Comma Separated Values, JMulTi i PcGive.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]