Gran almirall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Großadmiral)
Infotaula de càrrec políticGran almirall
Insígnia de bocamàniga de Gran Almirall alemany
Insígnia d'espatlla de Gran Almirall alemany

Gran almirall és un rang naval, i generalment és la màxima graduació. El seu ús més notable és a Alemanya (en alemany s'anomena Großadmiral)

França[modifica]

En la França de la Restauració borbònica era un rang honorífic equivalent al de mariscal a l'exèrcit

Alemanya[modifica]

A la Marina alemanya, el rang és equivalent al d'almirall de la flota britànic o americà. Va ser creat el 1901, i igual que els Mariscals els seus posseïdors estan autoritzats a portar un bastó de comandament.

Primera Guerra Mundial[modifica]

Abans i durant la Primera Guerra Mundial, van existir els següents grans almiralls a la Kaiserliche Marine (Marina Imperial) alemanya:

Segona Guerra Mundial[modifica]

Alfred von Tirpitz amb l'uniforme de Gran Almirall

Abans i durant la Segona Guerra Mundial, van existir els següents grans almiralls a la Kriegsmarine (Marina de Guerra) alemanya:

La Kriegsmarine també tenia el rang d'almirall general (Generaladmiral), superior a almirall, però inferior a Gran Almirall.

Itàlia[modifica]

El rang de gran almirall (italià: Grande Ammiraglio) va ser creat per Benito Mussolini el 1924. En un inici va ser establert per honorar a Paolo Thaon di Revel, qui havia estat el cap de la Regia Marina durant la I Guerra Mundial; i va ser l'únic en portar el títol. Era equivalent a Mariscal d'Itàlia a l'exèrcit.

Perú[modifica]

El rang de gran almirall del Perú (espanyol: Gran Almirante del Perú) va ser creat pel Congrés peruà el 1967. Va ser atorgat pòstumament a Miguel Grau Seminario, un renomenat oficial naval peruà i heroi de la Batalla naval d'Angamos durant la Guerra del Pacífic (1879-1884).

Àustria-Hongria[modifica]

Anton Haus, comandant de la Marina austrohongaresa durant part de la I Guerra Mundial va rebre el títol de Gran Almirall el 1916. Cap altre oficial (excepte membres de la família imperial) va ser promogut a aquest rang, incloent-hi els successors immediats de Haus.

Referències de ficció[modifica]

Veure: Insígnies de rang de l'Imperi Galàctic