Grooming

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Assetjament de menors a Internet. El terme és derivat dels seus anglicismes “Child Grooming” o “Internet Grooming”.

Actituds i actuacions enganyoses dutes a terme per part d’un adult per tal d'obtenir la confiança d’un menor i obtenir-ne favors sexuals. Els favors poden anar des de l'obtenció de fotografies i vídeos fins a trobades en persona. L'operativa habitual de l’assetjador es basa en l’ús de la persuasió i l’empatia per anar-se guanyant al confiança del menor fins que aconsegueix algun tipus de material que pot comprometre la víctima com per exemple alguna fotografia feta usant la webcam. A partir d’aquest moment, de l’assetjament es passa al xantatge per aconseguir imatges més pujades de to i fins i tot es pot arribar al contacte personal. La situació de desconeixement i por provoquen danys psicològics en els menors, que molts cops no s’atreveixen a denunciar el fet. El menor pot obtenir aquestes imatges de forma fàcil tenint en compte l’ús extens de les webcams que en el cas dels ordinadors portàtils fins i tot van incorporades de sèrie.

Per limitar les possibilitats que els menors siguin víctimes d’aquest tipus d’assetjament, és convenient controlar l’ús de les webcam que no són necessàries per al desenvolupament del menor, desconnectant-les o tapant-les en el cas dels ordinadors portàtils. També és important que els menors comuniquin als adults qualsevol anomalia que puguin detectar amb els seus amics a la xarxa per tal de detectar un possible inici d’assetjament.

El terme Grooming en el món animal és el fet de desparasitar als companys (com fan alguns simis per exemple) com a mostra d'afecte i per guanyar-se la confiança de l'altre.