Grossmünster

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Grossmünster
Vista nocturna
Imatge de l'interior
Imatge
Dades
TipusEstructura arquitectònica i església protestant Modifica el valor a Wikidata
Part delist of cultural properties in Zürich/district 1 (Altstadt East) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaZúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióZwingliplatz 7, 8001 Zürich Modifica el valor a Wikidata
Map
 47° 22′ 12″ N, 8° 32′ 39″ E / 47.37°N,8.5442°E / 47.37; 8.5442
Bé cultural nacional de Suïssa
Identificador07864
Plànol

Activitat
Religióprotestantisme Modifica el valor a Wikidata
Lloc webgrossmuenster.ch… Modifica el valor a Wikidata
Grossmünster.

El Grossmünster (de l'alemany: Gran Monestir) és un temple d'estil romànic situat a Zúric (Suïssa) el qual va tenir un paper molt important durant la Reforma Protestant. És una de les tres esglésies principals de Zuric (les altres dues són la Fraumünster i la Peterskirche). L'església esta bastida a la vora del riu Limmat sobre un altre temple d'origin carolingi. L'edifici actual data dels segles xii i xiii. La seva construcció s'inicià al voltant de l'any 1100 i va ser consagrada el 1220.

El Grossmünster era una església-monestir. La llegenda diu que va ser Carlemany mateix qui la va fundar i que l'emperador en aquest mateix lloc es va agenollar davant les tombes dels patrons de Züric, Sant Felix i Santa Regula. Les excavacions arqueològiques confirmen que hi havia un cementiri de l'època romana.

Significat històric[modifica]

Zwingli predicant (portes de bronz, per Otto Münch (1935)).

Huldrych Zwingli, el 1520 va iniciar la Reforma religiosa suïssa des del púlpit de Grossmünster. Zwingli i els seus seguidors eren iconoclastes i per tant retiraren l'orgue i cremaren totes les imatges de l'església.

Estil[modifica]

Els campanars bessons del Grossmünter són possiblement el monument més famós de Züric. Grossmüunster és un temple romànic amb elements gòtics. Les dues torres van ser bastides entre 1487 i 1492. En origen les seves agulles eren de fusta, però un incendi les destruí l'any 1781. Aleshores s'hi afegiren els capitells barrocs. Les seves vidreres són recents, 1932 i són obra d'August Giacometti. Les portes de bronze de les façanes sud i nord són obra d'Otto Münch (1935 i 1950).

Actualment a l'església s'hi celebra el cult protestant i hostatja un Museu de la Reforma al seu claustre. L'antic monestir ha estat transformat en la Facultat de Teologia de la Universitat de Zúric.

Galeria d'imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]