Guangxu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Guangxu.

L'Emperador Guangxu o Kwan-su (xinès tradicional: 光緒, xinès simplificat: 光绪, pinyin: Guāù, Wade-Giles: Kuang-hsü) (14 d'agost de 1873 - 14 de novembre de 1908) va ser un emperador xinès de la dinastia Qing, que va regnar sota la tutela de la seua tia, l'emperadriu regent Cixi, la política de la qual xenòfoba va concloure amb la intervenció militar de les potències europees, Japó i Estats Units en 1900. Morí en 1908, sent succeït per Puyi.

Sempre va tenir un caràcter feble, alguna cosa en part lògic en algú tan jove que va haver de plantar cara a un Imperi en decadència assetjat per les potències occidentals i sobretot pel creixent imperi japonès que havia ja començat la seua expansió. La seua relació amb l'emperadriu Cixi va ser sempre molt íntima, ja que la va voler com una mare durant la seua vida.

Del seu regnat és característic el període de "Reforma dels Cent Dies", que l'emperador Guangxu, influït per ministres de tendència projaponesa va portar a terme tot un seguit de reformes, moltes d'elles molt radicalitzades i que comportaven una occidentalització de l'imperi, com havia fet Japó anys arrere, fet que va dur a la seua tia, l'emperadriu Cixi a aliar-se amb ministres contraris a aquestes lleis i les ordes militars i provocar un assalt al poder per a detenir al seu nebot. Així, Guangxu quedà relegat del poder, tancat en el seu propi palau, encara que cap dir que estudis recents han demostrat que l'emperador mai va odiar a la seua tia per aquest colp d'estat, al contrari sempre va estar molt apegat a ella, com la seua protectora.

Altra característica del seu regnat va ser la rebel·lió dels bòxers, basada en una rebel·lió de membres dels grups més conservadors, descontentaments amb la gran influència i poder que estaven prenent les companyies occidentals a Xina. Els bòxers van protagonitzar moviments violents i atemptats contra les mateixes delegacions. La conseqüència més directa va ser el setge de Pequín de 1900 per les tropes occidentals, que va obligar al mateix emperador Guangxu i sa tia a fugir de la Ciutat Prohibida cap a Xi'an para salvar la vida.

Poc temps després d'allò, l'emperador que no arribava als 40 anys, sumit en una profunda depressió i desconsol pel seu esgotament anímic per tot el que estava ocorrent a Xina, va morir. Minuts després de la seua mort, l'emperadriu Cixi trià successor al tron a un membre de la família real que només contava tres anys, Puyi.

Els esdeveniments d'aquesta època, des d'un punt de vista occidental, van ser plasmats en la novel·la Homes de Déu de Pearl S. Buck. En 2008, Anchee Min va publicar L'última emperadriu, on es mostra de forma clara el regnat de l'emperador Guangxu en els ulls de l'emperadriu Cixi i el tipus de relació que van tenir tia-nebot fins a la mort de l'emperador.

Precedit per:
Emperador Tongzhi

Emperador de Xina
1875 - 1908

Succeït per:
Emperador Xuantong

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guangxu Modifica l'enllaç a Wikidata