Gueorgui Ivanov

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGueorgui Ivanov

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(bg) Георги Иванов Какалов Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement2 juliol 1940 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Lòvetx (Bulgària) Modifica el valor a Wikidata
Diputat de l'Assemblea Nacional de Bulgària

Diputat de l'Assemblea Nacional de Bulgària

Diputat de l'Assemblea Nacional de Bulgària

Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióastronauta, polític, oficial, aviador, militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatBulgària Modifica el valor a Wikidata
Rang militartinent general Modifica el valor a Wikidata
Temps a l'espai1 dia, 23 hores i 1 minut Modifica el valor a Wikidata
Missió espacial
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

El general major Gueorgi Ivànov Kakalov, búlgar: Георги Иванов Какалов (2 de juliol de 1940) és un antic agent militar búlgar que va ser el primer astronauta de Bulgària i també va ser membre de l'Assemblea Nacional de Bulgària (el parlament búlgar) el 1990.

Primers anys i carrera militar[modifica]

Nascut a Lòvetx, Gueorgui Kakalov va assistir a l'Escola Militar de la Força Aèria a Dolna Mitropolia. Després de completar el programa de cinc anys, va servir en l'Exèrcit del Poble Búlgar com a pilot militar. Uns quants anys més tard va esdevenir instructor i cap d'una divisió.

Tan aviat com va entrar al Programa Espacial Internacional soviètic Interkosmos el 1978, va haver de canviar el seu nom familiar a Ivanov, perquè el seu cognom original Kakalov ocasionalment tenia connotacions negatives en rus. Després d'una formació intensiva, Ivanov va ser seleccionat per la quarta missió sota el programa Interkosmos.

Programa Interkosmos[modifica]

Ivanov, juntament amb l'astronauta soviètic Nikolai Rukavishnikov, va ser llançat al espai formant part de la missió Soiuz 33 des del Cosmòdrom de Baikonur el 10 d'abril de 1979, a les 17:34 (GMT). El programa científic pel vol, així com part de l'equipament van ser preparats completament per científics búlgars.[1]

Tot i que l'enlairament va ser suau, la missió va ser un desastre, produint-se danys severs del motor que impedien l'acoblament en òrbita a l'estació espacial Saliut 6 com estava planejat inicialment. Un retorn prematur a Terra va esdevenir l'única decisió possible per a Ivanov i Rukavishnikov tot i que, a causa d'algun problema tècnic addicional, l'aterratge difícilment podria resistir més de 9Gs. Quan la Soiuz 33 finalment va aterrar, es trobava a 320 quilòmetres cap al sud-est de Dzhezkazgan i havia completat 31 òrbites, i estat a l'espai durant 1 dia, 23 hores, i 1 minut. El vol va quedar com a únic exemple d'aterratge manual i així és citat en tots els manuals d'astronàutica.

A Ivanov li va ser atorgat el títol d'Heroi de la Unió soviètica el 13 d'abril de 1979.[2] També va guanyar un doctorat en enginyeria espacial i va ser elegit a l'Assemblea Nacional i va participar en la creació de la bova Constitució democràtica de la República de Bulgària.

El vestit espacial de Georgi Ivanov al museu d'Aviació de Plovdiv

Vida personal[modifica]

Des de 1993, Ivanov ha estat el director executiu d'Air Sofia.

Ivanov es va casar amb Natalya Rousanova amb qui va tenir una filla, Ani (nascuda el 1967), i es van divorciar el 1982. Actualment està casat amb Lidia i tenen un fill, Ivan (nascut el 1984). Els seus hobbys inclouen esquí, pesca, i golf. Ivanov és un membre de l'ASE de les sigles en anglès Association of the Space Explorers (Associació dels Exploradors de l'Espai) i també va fundar la Fundació Futur a l'Espai (Future in Space Foundation).

Referències[modifica]

  • {{format ref}} http://www.spacefacts.info/bios/international/english/ivanov_georgi.htm spacefacts.info