Guerra del volum

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
La tendència d'incrementar el volum s'hi pot apreciar en aquesta seqüència de la cançó Something de The Beatles, masteritzada en CD quatre vegades des del 1983.

La Guerra del volum (de l'anglès Loudness war) és la tendència de la indústria musical a enregistrar, produir i emetre música elevant progressivament el volum tots els anys creant un so que destaca sobre el dels anys anteriors.

Aquest fenomen es pot observar en moltes àrees de la indústria musical, particularment en la radiodifusió i en discs llançats en CD i DVD. En el cas dels CD, es deriva del desig dels productors i artistes de crear CD que sonen el més alt possible, competint amb altres artistes i discogràfiques.[1]

No obstant això, com l'amplitud màxima d'un CD aplega fins a un nivell establert, el volum general només es pot incrementar reduint el rang dinàmic. Això es fa incrementant el volum en les parts baixes, alhora que els pics més alts són destruïts o severament disminuïts. En certs casos extrems de compressió, s'hi introdueix distorsió o retall de la forma d'ona de la gravació.[2]

Referències[modifica]

  1. «The Big Squeeze: Mastering engineers debate music's loudness wars» (en anglès). Mix Magazine. [Consulta: 19 abril 2014].
  2. The Loudness War

Enllaços externs[modifica]