Guerres Bòer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Guerres dels Bóers)
Plantilla:Infotaula esdevenimentGuerres Bòer
Imatge
Map
 29° S, 24° E / 29°S,24°E / -29; 24
Tipusguerra Modifica el valor a Wikidata
Data11 octubre 1899 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSud-àfrica Modifica el valor a Wikidata
Participant
Format per

Les dues Guerres Bòer varen ser disputades entre l'Imperi Britànic i dues repúbliques independents bòers, l'Estat Lliure d'Orange i la República de Sud-àfrica (o República del Transvaal), fundada per colons coneguts com a voortrekkers, que varen fer el Gran Trek des de la Colònia del Cap.

La guerra més comunament coneguda com la «Guerra Bòer» és la Segona Guerra Bòer.

Primera Guerra Bòer[modifica]

La Primera Guerra Bòer (1880-1881), també coneguda com la "Guerra de Transvaal," va ser un conflicte relativament breu en què els colons bòer resistiren amb èxit a l'intent britànic d'annexionar el Transvaal, i restablir-hi una república independent.

Segona Guerra Bòer[modifica]

La Segona Guerra Bòer (1899-1902), fou en comparació, una guerra més prolongada, amb la participació d'un gran nombre de tropes de moltes possessions britàniques, que va acabar amb la conversió de les repúbliques bòers a colònies britàniques (amb la promesa d'un limitat autogovern). Aquestes colònies més tard va formar part de la Unió Sud-africana. A diferència de molts conflictes colonials, la Guerra Bòer va durar tres anys i va ser molt sagnant. Els britànics van lluitar directament contra el Transvaal i l'Estat Lliure d'Orange. El vessament de sang que es va veure durant la guerra fou alarmant, i molts dels soldats britànics hi intervingueren en condicions inadequades.

Significat[modifica]

La Guerra Bòer va ser un punt d'inflexió en la història britànica, a causa de la reacció mundial sobre les tàctiques de contrainsurgència de l'exèrcit utilitzades en la regió. Això va conduir a un canvi en l'enfocament de la política exterior de la Gran Bretanya que es dedicà des d'aleshores a buscar més aliats. Amb aquesta finalitat, firmà un tractat l'any 1902 amb el Japó, que s'interpretà com un senyal que la Gran Bretanya temia un atac al seu imperi a l'Extrem Orient i va veure aquesta aliança com una oportunitat per enfortir-hi la seva posició.

Aquesta guerra va portar doncs a un canvi de polítiques que trencaven un aïllament total del país per encetar una època en què es pretenia buscar aliats i una millora en les relacions mundials. Més tard, els tractats amb França (Entente cordiale) i Rússia, causats en part per la controvèrsia entorn de la Guerra Bòer, van ser factors importants que van dictar les aliances durant la Primera Guerra Mundial.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guerres Bòer