Guerres samnites

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Battle icon gladii.svgGuerres Samnites
Dates Primera Guerra Samnita: 343 - 341 aC
Segona Guerra Samnita: 326 - 304 aC
Tercera Guerra Samnita: 298 - 290 aC
Territori Península Itàlica
Resultat Dominació romana a la península italica des del riu Po a les ciutats de la Magna Grècia
Mapa que mostra el territori romà, abans i després de les guerres samnites

Bàndols
Samnium República Romana

Les Guerres Samnites foren un conjunt d'enfrontaments entre la primera República Romana i les tribus del Samni, al llarg de mig segle, implicant gairebé tots els estats d'itàlics, i que acabà en la dominació romana dels samnites. Els samnites controlaven el territori entre els Apenins i el sud-est el Latium i foren un dels rivals més formidables de l'Antiga Roma.

Primera Guerra Samnita[modifica | modifica el codi]

Article principal: Primera Guerra Samnita

Durant segles els samnites habitants dels Apenins havien lluitat per dominar les planes entre les muntanyes i la Mediterrània. Però els etruscs i llatins els havien mantingut a ratlla, i des de mitjans del segle V aC s'havien expandit no cap al Latium sinó a l'est i sud-est. Havien començat a establir-se a la Campània on s'havien acostumat a una vida més civilitzada, esdevenint menys de bel·licosos cosa que encaixava malament per afrontar el seu parents de les terres altes. Al mitjans del segle IV aC, el grup més poderós dels habitants de les terres altes, els samnites confederats, davallaven cap a les terres dels seus precursors civilitzats a la Campània. Més a l'est i sud lucans i brucis estaven pressionant a les colònies gregues de la Magna Grècia. Els pastors-guerrers samnites de les muntanyes pròximes desitjaven utilitzar els herbassars de les planes per als seus animals; terres que els habitants de les planes havien tancat. Els grecs sol·licitaven l'ajuda a Epir; aquells a les planes; els campanis; apel·laren a Roma i Roma anà al seu rescat. Els enviats de Roma es dirigiren als líders entre la gent de les terres altes per a discussions i foren tractats rudement. Guerra entre Roma i els samnites fou llavors inevitable.

La Primera Guerra Samnita fou breu. Fou marcada per victòries romanes (Batalla del Mont Gaurus) en el camp i per un motí per part part de la soldadesca, que fou suprimit pel sentit comú compassiu del distingit dictador Marc Valeri Corv, del qual es deia que havia vençut un campió gal en el combat singular en la seva joventut. La guerra durà dos anys, acabant en 341 amb Roma triomfant i el samnites disposats a fer la pau. La guerra acabà amb una pau precipitada mentre els romans desertaven els campanis, per deixar una rebel·lió pels seus aliats llatins (Guerra llatina). Els membres de la Lliga llatina s'havien vist forçats a participar en la Guerra Samnita sense la seva consulta, i els molestava la seva dependència de Roma.

Malgrat la seva brevetat el Primera Guerra Samnita ocasionà l'adquisició romana de la terra rica de Campània amb la seva capital de Càpua. Els historiadors romans modelaren la seva descripció de la guerra basant-se en l'historiador grec Tucídides sobre la revolta de la Guerra del Peloponès entre Atenes i Esparta. No obstant això, probablement eren correctes manifestant que els campanis, en lluitar sobre la ciutat de Càpua amb els samnites, s'aliaven amb Roma per solucionar la disputa. Si fos així, aquest podria haver estat el primer de molts casos en què Roma marxava a la guerra després de ser convidada a una aliança per un estat més dèbil ja en guerra. Una vegada convidada, Roma normalment absorbia l'estat aliat després de derrotar el seu adversari. En tot cas, Campània ara d'alguna manera fou fermament unida a Roma; es pot haver concedit la ciutadania romana sense el dret de vot a Roma (civitas sine suffragio). Campània aportà a Roma força i mà d'obra.[1]

Segona o Gran Guerra Samnita[modifica | modifica el codi]

Article principal: Segona Guerra Samnita

En 327, la guerra esclatà altre cop entre els samnites de les terres altres i els habitants de les terres baixes a la plana de Campània. El samnites establien una guarnició a Nàpols —; una ciutat habitada per grecs. Una altra vegada la gent de la plana buscava l'ajuda de Roma, i una altra vegada Roma marxava a la guerra contra els samnites.

Els romans aviat afrontaven els samnites al mig de la vall del Liris, espurnejant la Segon, o Gran Guerra Samnita (326-304 aC), que durà vint anys i no era una aventura defensiva per a Roma. Durant la primera part de la guerra Roma patí serioses derrotes, però la segona meitat veié la recuperació de Roma, reorganització, i definitivament la victòria.

Al principi els exèrcits romans tenien èxit que en 321 aC els samnites demanaren la pau. Però els termes oferts eren tan estrictes que es rebutjaren i la guerra continuà.

En el mateix any (321 aC) els dos cònsols, portant una força que envaí el Samni, foren atrapats en un port de muntanya conegut com les Forques Caudines on no podien ni avançar ni retirar-se, i després d'una lluita desesperada haurien estat anihilats si no s'haguessin sotmès als humiliants termes imposats pel Gai Ponci víctor samnita. Les tropes foren desarmades i foren obligats a passar sota el jou, home per home, com a enemic vençut i desacreditat. Aquest ritual antic era una forma de subjugació perquè el derrotat s'havia d'inclinar i passar per sota el jou que s'usava per als bous. En aquest cas era un jou fet de llances romanes, ja que la major indignitat per a un legionari era perdre la seva llança.

Sis-cents equites s'havien de lliurar com a ostatges. Mentrestant els cònsols captius es comprometien a un tractat de cinc anys en els termes més favorables pels samnites. Els historiadors romans posteriors, tanmateix, intentaven negar aquesta humiliació inventant històries del rebuig de Roma de la pau i la seva revenja al samnites.

La guerra s'aturà durant cinc anys, i mentre Roma esperava el tractat per expirar, reforçà els seus exèrcits mitjançant el reclutament creixent.

El 320 i el 319, els romans retornaven per a la revenja contra els samnites i els derrotaven en el que l'historiador romà Titus Livi descrivia com un dels esdeveniments més grans en la història romana. En 315 aC, després de la represa d'hostilitats, Roma patia una derrota a Lautulae.

Fins a 314 aC, èxit semblava estar del costat dels samnites. La Campània estava a punt d'abandonar Roma. S'establia la pau entre Roma i algunes ciutats samnites. A continuació, l'any 311 van tornar a canviar les tornes, quan els samnites es van unir a les ciutats etrusques, que havien decidit unir-se a un enfrontament contra el poder romà. La intervenció dels etruscs en 311 aC durà uns quaranta anys amb l'arribada de la pau final.

Després del primer xoc els romans contínuament derrotaren els dos seus enemics. La guerra es convertí en una competició per a la dominació de la majoria de la península Itàlica. Entre 311 i 304 aC, els romans i els seus aliats guanyaren una sèrie de victòries tant contra els etruscs (310 aC a Perusia) com contra els samnites. En 308 aC els etruscs demanaren la pau que es concedí en termes força severs i en 304 aC els samnites obtingueren la pau en termes probablement severs però no asfixiants. Com a garantia, els romans demanaren inspeccions, i la pau s'establí entre els romans i els samnites que es mantingué fins al 298 aC.

Les fonts antigues afirmen que Roma inicialment prenia en préstec tàctica d'hoplites (l'ús de la falange) als etruscs (utilitzats durant els segles VI o V aC) però més tard adoptaren el sistema de manípuls dels samnites, probablement com a resultat d'èxit samnita en aquells temps. La formació de manípuls s'assemblava a un patró de tauler de dames, en el que els quadres negres repletes de soldats estaven separades per espais quadrats buits. Era molt més flexible que la formació d'hoplites sòlidament concentrada, permetent a l'exèrcit maniobrar millor en terreny abrupte. El sistema es mantingué durant la república i l'imperi.

Durant aquests mateixos anys que Roma organitzava una armada rudimentària, construïa les seves primeres carreteres militars (la construcció del Via Àpia era iniciada el 312 aC i de la Via Valèria el 306), i augmentà la mida de la seva lleva anual degut a l'augment de tribuns militars anualment elegits de 6 a 16.

Durant el període 334– 295 aC, Roma fundà 13 colònies contra els samnites i creava sis tribus rústiques noves al territori annexionat. Durant els darrers anys de la guerra, els romans també estenien el seu poder al nord d'Etrúria i Úmbria. Unes quantes campanyes reeixides forçaren les ciutats d'aquestes àrees a convertir-se en aliats de Roma.

Tercera Guerra Samnita[modifica | modifica el codi]

Article principal: Tercera Guerra Samnita

Durant els anys d'entreguerres la República Romana continuà expandint el seu poder al centre de la península Itàlica. Els eques foren esclafats una campanya curta en 304 aC. Les tribus veïnes dels abruzzi, els marsis, els pelignes, els marruquins i els frentans, formalitzaren tractats d'aliança permanents amb Roma aquell mateix any i els vestins el 302. Roma consolidà aquests beneficis fundant colònies a Sora, Alba Fucens, i Carseoli. Les hostilitats amb els estruscs continuaven en 302 i en 299 Roma capturava la ciutat umbria de Nequinum tal que prop de l'inici de la Tercera Guerra Samnita en 298 els romans estaven lluitant una altra vegada en fronts múltiples. La Tercera Guerra Samnita és el primer intent dels pobles de la península Itàlica d'unir-se contra Roma mentre, ja que els samnites unien forces amb els etruscs, umbres i gals al nord.[2]

En 298 els romans elegiren com a cònsols a Luci Corneli Escipió Barbat i Gneu Fulvi Màxim Centumal. El sarcòfag de l'anterior s'ha conservat on hi ha inscrit un epitafi que afirma que ell «capturà Cisauna i Tauràsia a Samnium, sotmès tot el Lucània i portat ostatges».[3] La inscripció no manifesta en quin any ocorregueren aquests esdeveniments, sinó que és més probable que es refereixi a les proeses d'Escipió durant el seu consolat, el cim de la seva carrera política. La datació de la inscripció es discuteix, amb pressuposits que van des del segon terç del segle III aC fins a inicis del segle II aC. Tanmateix fins i tot si la data més recent sigui la més precisa, la inscripció seria el testimoni més antic de les guerres samnites.[3][4]

Segons Livi i Dionís d'Halicarnàs la guerra s'originà per un atac samnita contra el lucans. Incapaç de resistir, els lucans enviaren ambaixadors i ostatges a Roma per demanar una aliança. Els romans decidiren acceptar l'oferta d'aliança i enviaren fecials per insistir que els samnites evacuessin Lucània, tanmateix aquests hi renunciaren i esclatà la guerra.[5][6] En l'opinió de Dionís la causa veritable de la guerra no era compassió romana pels febles lucans, sinó per la por que els samnites guanyessin poder si sotmetien el lucans.[7] Roma podia bé haver buscat deliberadament una guerra nova amb Samnium per aliant-se amb els seus enemics.[8]

Livi escriu que els cònsols de 298 dividiren els comandaments, Etrúria per Escipió i Samnium per a Fulvi. Escipió llavors marxà a Volterra on un combat no decisiu amb els etruscs abans de retirar-se a Falerii on establí el campament i començà a destruir el país etrusc. Mentrestant es diu que Fulvi guanyà una batalla contra els samnites a Bovianum i llavors atacà i capturà primer Bovianum i després Aufidena. Perquè les seves victòries contra els samnites Fulvi celebraven un triomf.[9] registres de Sext Juli Frontí tres estratagemes emprades per un "Fulvius Nobilior" mentre lluita contra els samnites a Lucània.[10] El cognomen Nobilior no és altrament enregistrat abans que 255, molt temps després d'acabades les guerres samnites s'acabessin. Una explicació acceptable per això és que Nobilior és un error i els estratagemes s'haurien d'atribuir al cònsol de 298.[11] Tanmateix, l'epitafi d'Escipió afirma que fou ell el que lluità amb els samnites, però no a Bovianum i Aufidena, sinó a Tauràsia i Cisauna. Tauràsia era més probablement a la vall de Tammaro, la ubicació de Cisauna és desconeguda.[4] L'assumpte és més complicat pels Fasti Capitolini, segons el qual Fulvi triomfà tant contra els samnites com contra els etruscs.[12]

Donades aquestes contradiccions és impossible conciliar perfectament les fonts disponibles. Als historiadors moderns els agradaria posar primacia en l'epitafi d'Escipió com a font més antiga. A més la narració de Livi és problemàtica, especialment la suposada captura de Bovianum, una de les ciutats principals dels samnites, en el primeríssim any de la guerra.[11] Al llarg dels anys els historiadors han proposat diversos guions alternatius on feien un o els dos cònsols lluitaren tant en contra dels samnites com en contra dels etruscs. Així doncs, a la vista de les proves disponibles, no hi cap conclusió definitiva sobre aquest assumpte.[13][14]

Per a 297 els romans elegiren com cònsols Quint Fabi Màxim Rul·lià (cònsol per 4a vegada) i Publi Deci Mus (cònsol per 3a vegada). Aquests dos eren entre els comandants més experimentats de Roma i havien estat cònsols junts en 308. Segons Livi les eleccions per a 297 ocorregueren enmig de rumors que els etruscs i samnites estaven alçant exèrcits enormes i que els etruscs estaven culpant els seus líders per no aliant-se amb el gals. Els romans per això es convertien en Rul·lià que declarà que només acceptaria elecció si P. Deci s'elegia com el seu col·lega.[15] És impossible d'establir avui si Livi tenia proves en favor de l'existència d'aquests rumors, o si són només conjectures de Livi o de les seves fonts.[16]

Livi és l'única font per als esdeveniments de 297. Escriu que els enviats des de Sutrium, Nepete i Falerii arribaren a Roma amb notícies que els etruscs demandaven la pau. Basat en aquests notícies que els dos cònsols podrien fer anar contra els samnites, avançant Fabi a tall de Sora i Deci a través del territori del Sidicini. Un exèrcit samnita s'havia amagat en una vall prop de Tifernum, però es descobrí i fou derrotat per Fabi en una batalla campal. Mentrestant Deci acampà a Maleventum on derrotava un exèrcit apuli abans que també portés el seu exèrcit a Samnium. Els dos exèrcits consulars llavors passaren cinc mesos assolant el Samnium. Fabi també capturà la ciutat de Cimetra (de localització desconeguda).[17] No hi ha cap problema essencial amb el relat de Livi per a 297, però no hi ha fonts paral·leles que el confirmin. La ruta de Fabi via Sora a Tifernum és complexa, però no insalvable. L'aparició d'un exèrcit apuli a Maleventum és sorprenent, ja que no se sap de res hostilitat apúl·lia a Roma des de la pau de 312. Tanmateix els apulis es podrien haver dividit en la seva aliança amb Roma o haver provocat la guerra per la campanya d'Escipió l'any previ. Els atacs de campanya de Deci dins del patró més gran de guerra romana al sud-est Itàlia, podria fins i tot haver passat l'hivern a Apulia. No es coneix cap triomf en aquest any per a cap dels cònsols, per això són improbables d'haver tingut algunes victòries de gran importància o haver convertit alguns avenços profunds al Samnium.[18]

Els romans s'alarmaren quan veieren que etruscs i gals s'uniren als samnites al nord d'Itàlia. Els romans s'havien beneficiat d'una manca de coordinació entre els seus enemics, però ara Roma s'hi enfrontava alhora.

Una mica d'alleujament venia amb una victòria sobre els samnites al sud, però la batalla crucial ocorria en 295 a Sentinum a Umbria, al centre peninsular, en la que hi intervenien més soldats que en qualsevol batalla prèvia. Al principi els romans cediren abans d'un atac per gals en carros. Llavors els romans reuniren i esclafaren els samnites i gals, els romans que es beneficiaven de la seva autodisciplina, la qualitat de les seves legions, i el seu lideratge militar.

No obstant això, els samnites lluitaren fins a la derrota de la batalla d'Aquilònia en 291 aC fent que la resistència posterior fos desesperada, i l'any següent es signà la pau en els termes més favorables pels samnites del que Roma hauria concedit a qualsevol un enemic tenaç.

Les ciutats de Campània, italianes o gregues, a través de les quals Roma havia estat implicada en les guerres samnites, Càpua i altres, eren ara aliades de Roma, amb graus variables d'independència. S'establiren colònies militars romanes a Campània així com a la rodalia oriental del Samnium.

Després de la gran victòria de Roma a Sentinum, la guerra lentament s'aturà, finalitzant en 282 aC. Roma emergia dominant tota la península Itàlica amb l'excepció de les ciutats gregues al sud extrem d'Itàlia i la plana padana; la vall de Po encara era una terra ocupada per gals.

Cronologia[modifica | modifica el codi]

Primera Guerra Samnita (344 a 341 aC)
Segona (o Gran) Guerra Samnita (326 a 304 aC)
Tercera Guerra Samnita (298 a 290 aC)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Davis, Gordon. «The First Samnite War». Military History Online. www.militaryhistoryonline.com, 30-12-2008.
 2. Cornell, 1995, p. 357–359.
 3. 3,0 3,1 Cornell, p 359
 4. 4,0 4,1 Oakley, S. P.. Commentary on Livy, Books VI – X, Volume IV: Book X. Oxford University Press, 2008, p. 164–165. ISBN 9780199237852. 
 5. Livi, Llibre X, 11.11-12.3
 6. Dionís, Llibre XVII/XVIII, 1-2
 7. Dionís, Llibre XVII/XVIII, 3
 8. Oakley, pàg. 168
 9. Livi, Llibre X, 12.3-13.1
 10. Frontinus, Reservar-nos a mi, 6.1-2 & 11.2
 11. 11,0 11,1 Oakley, pàg. 172
 12. Oakley, pàg. 171
 13. Cornell, 1995, p. 360.
 14. Oakley, pp 173 - 174
 15. Livi, X.13.2-13
 16. Oakley, pàg. 178
 17. Livi, X.14.1-15.6
 18. Oakley, pàg. 182-184
 19. Livi IX. 42
 20. Liv. 10.14

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Cornell, T. J.. The Beginnings of Rome- Italy and Rome from the Bronze Age to the Punic Wars (c. 1000-264 BC). New York: Routledge, 1995. ISBN 9780415015967. 
 • Lukas Grossmann: Roms Samnitenkriege. Historische und historiographische Untersuchungen zu den Jahren 327 bis 290 v. Chr., Düsseldorf 2009