Guido Münch

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Guido Münch (San Cristóbal de las Casas, Chiapas, Mèxic, 9 de juny de 1921) és un enginyer, astrònom i astrofísic mexicà.

Münch es va llicenciar en enginyeria civil i matemàtiques per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, ampliant els seus estudis a la Universitat de Chicago i aconseguint el doctorat en astronomia i astrofísica.

Münch va iniciar els seus estudis sobre astrofísica al costat del Premi Nobel de Física Subrahmanyan Chandrasekhar. La seva investigació ha incidit, des de llavors en diversos camps, havent destacat especialment en teoria d'atmosferes estel·lars, espectroscòpia estel·lar, matèria interestel·lar, nebuloses d'emissió, estructura galàctica i física solar. Les seves investigacions sobre el sistema planetari han aportat dades d'enorme interès.

Ha desenvolupat les seves investigacions en astronomia als observatoris de Mèxic, a l'Institut de Tecnologia de Pasadena (Califòrnia, EUA), l'Institut Max Planck (Heidelberg, Alemanya) i al Centre Astronòmic hispano-alemany d'Almeria. Les seves investigacions el van dur a col·laborar amb la NASA en les missions espacials del Programa Mariner, Viking i Pioneer.

El 1989 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica “per les seves importants contribucions a l'astrofísica”.[1]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Fundació Príncep d'Astúries, Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 1989 (castellà)