Guillem V de Montpeller

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGuillem V de Montpeller
Dades biogràfiques
Naixement 1075 (Gregorià)
Mort 1121 (Gregorià) (45/46 anys)
Dades familiars
Fills
Pare Bernard William of Montpellier
Modifica dades a Wikidata

Guilhèm V de Montpeller (en català: Guillem de Montpeller) (10751121) fou un noble occità, Senyor de Montpeller.

Orígens familiars[modifica]

Fill i successor de Guilhèm IV de Montpeller i d'Ermengarde.

Matrimoni i descendents[modifica]

Biografia[modifica]

Després de la mort del seu pare, la seva mare, Ermengarda, abandonà Montpeller i es casà amb el Senyor d'Andusa. El seu pare havia confiat el tutelatge del jove Guilhèm V de Montpeller a la seva tieta Beliarda i als seus parents més pròxims. El 10 de desembre del 1090, després d'un breu conflicte amb el Bisbe de Magalona, Guilhèm V de Montpeller li acabà per rendir homentage i fou reconegut com a legítim senyor de Montpeller.

Primera Croada[modifica]

Article principal: Primera Croada

Després de la crida feta pel Papa Urbà II, Guilhèm V de Montpeller prengué la Creu i s'uní a la Primera Croada sota l'estendard del comte Ramon IV de Tolosa. Lluità al Setge de Ma'arrat al-Numan el 1098 i després del Setge de Jerusalem el 1099, Guilhèm V de Montpeller restà durant un temps a Terra Santa a les ordres de Godfrey de Bouillon, acompanyant-lo a la Batalla d'Arsuf.

No retornà a Montpeller fins al 1103, portant amb ell la relíquia de Sant Cleopas. A la seva tornada es trobà que els germans Aimoin, a qui ell havia confiat la governació de la seva senyoria, havien usurpat molts dels drets senyorials, veient-se obligat a reconèixer l'autoritat d'aquells en detriment de la seva a fi de mantenir la seva posició.

Croada Pisano-catalana[modifica]

Article principal: croada pisano-catalana

Guilhèm V de Montpeller participà en la croada de Ramon Berenguer III de Barcelona que capturà l'illa de Mayurqa l'any 1114. Després de l'expedició el seu regnat es centrà en l'adquisició dels territoris frontereres: Montarnaud, Cornonsec, Montferrièr, Frontinhan, Aumelàs, Montbasenc, Popian.

Vegeu també[modifica]

Guillem V de Montpeller
Senyoria de Montpeller
Mort: 1172
Títols
Precedit per:
Guilhèm IV de Montpeller
(pare)
Senyor de Montpeller
(Llista de senyors de Montpeller)
(1090–1121)
Succeït per:
Guilhèm VI de Montpeller
(fill)