Gyricon

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gyricon (icona que gira) és una tecnologia per a la creació de paper electrònic desenvolupat en el Xerox PARC (Palo Alto Research Center) en la ciutat de Palo Alto situada a Califòrnia.

Introducció i Història[modifica | modifica el codi]

Els investigadors de Xerox duen treballant en Gyricon uns 30 anys, iniciant les investigacions en 1978. La primera presentació pública va ser realitzada per Bob Sprague, llavors gerent del laboratori de maquinari de PARC, al maig de l'any 1999, on es va mostrar el funcionament del paper electrònic, monocromo inicialment, en les mateixes entranyes de Silicon Valley. Al juny d'aquell any, Xerox anunciava un acord amb 3M per a fabricar i comercialitzar de forma massiva el nou Gyricon, però sorprenentment, després d'aquest teòric acord no es va saber gens més d'això. Finalment les dues companyies que inicialment van fer l'acord en 1999, Xerox i 3M, han assolit construir amb èxit una pantalla Gyricon de més d'un metre d'ample, i de més de deu metres de llarg, que pot ser enrotllada com paper per a paret, el que il·lustra el clar potencial d'aquest tipus de pantalles per a reemplaçar als virolats anuncis i rètols de neó que tots coneixem.

Paper Gyricon enrotllat.

Característiques i Funcionament[modifica | modifica el codi]

Gyricon és un dispositiu molt simple i no més gruixut que una pila de set fulles de paper. Moltes pantalles planes contenen 6 o més capes de material normalment fràgil com vidre, contràriament, Gyricon està construït de 3 capes de polímers flexibles i una quarta capa opcional d'elèctrodes. Dues d'aquestes capes només estan per a contenir a la capa del mitjà, on es troben els milions de petites esferes de plàstic bicoloreadas, semblades a les particulas de tóner i amb una mitja esfera de color blanc i l'altra mitja esfera de color negre, carregades elèctricament que són els píxels de Gyricon. Aquestes petites esferes s'hagin surant en una solució oliosa continguda també en la capa intermèdia del paper electrònic.

A l'aplicar una càrrega elèctrica a una part d'una pantalla Gyricon, les petites esferes de plàstic giren 180 graus i es queden fixes en la part superior de la capa ?encenent? el píxel. Després d'aplicar una segona càrrega, l'esfera gira novament 180 graus i torna a la seva posició original. En està característica radia la seva potencial utilitat i el tremend estalvi d'energia que creen, ja que Gyricon no requereix que els seus píxels siguin refrescats cada pocs mil·lisegons; els seus píxels romanen en un estat donat fins que se'ls diu el contrari aplicant una càrrega en una regió determinada

Boles de Gyricon carregades electronicament.

Avantatges i avanços[modifica | modifica el codi]

Els avantatges que introduïx està nova tecnologia són innombrables, tant en el món de la tecnologia com en el món de la sostenibilitat. Tant els aparells CRTs, cridats a la desaparició imminent, com els LCDs i els Plasma, necessiten un flux d'electricitat gairebé constant per a refrescar la imatge en la pantalla( encara que la imatge estigui fixa). Amb Gyricon l'estalvi energètic és molt gran, ja que solament necessita energia perquè les petites boles de plàstic girin, ja que després no necessiten energia constant per a mantenir la imatge. Això li dóna als programadors intel·ligents l'oportunitat de concentrar-se en àrees específiques de la pantalla per a canviar-la, i deixar la resta sense tocar. Aquesta aproximació de baixa energia, i sota amplada de banda pot tenir grans recompenses en el món de la computació portàtil i permet la creació de grans pantalles amb un cost molt reduït. Un gran avantatge és que Gyricon no necessita retroiluminación com,per exemple,les LCDs i això fa reduir encara més el consum energètic. Entre aquestes dues característiques sobre la reducció del consum energètic fan que la despesa d'energia de la tecnologia Gyricon sigui menor que el d'un Walkman.

Futur[modifica | modifica el codi]

Xerox, la companyia que està desenvolupant Gyricon, conjuntament amb Fuji, està presentant un nou prototip flexible en el qual es pot realitzar escriptura òptica en color. La grandària d'aquest prototip és el d'una fulla A6(105 x 148 mm), amb un grossor de 0,4 mm. Es pot escriure sobre ell com si es tractés d'un paper convencional, ja que els traços s'actualitzen en menys d'un segon.

Prototips d'e-paper en color de Fuji-Xerox.

Està dividit en 3 capes, cadascuna d'elles amb els colors primaris( vermell, verd i blau) en una estructura de cristall líquid de polímer dispersat controlades per fotoreceptorés orgànics, és a dir que pot mostrar una imatge a tot color.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]