Hàram

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a l'antic regne de Haram al Hadramaut occidental, vegeu Història antiga del Iemen

Hàram[1] és un mot àrab que té dos significats: «sagrat» i «prohibit» (dins de la llei islàmica). De fet, en àrab es pot escriure de dues maneres, حرم (ḥaram) i حرام (ḥarām); les dues versions deriven de la mateixa arrel ḥ-r-m i tenen els dos significats esmentats però, a la llarga, a cadascuna se li n'ha atribuït un dels dos.[cal citació] Així, ḥarām es fa servir quan es vol dir «prohibit» i «sagrat» (referint-se de forma específica a un indret).[2]

Sagrat[modifica]

El sentit del mot hàram, en aquest cas, equival al de «santuari» o «lloc sant». En l'antiga legislació urbanística, s'aplicava per a preservar l'àrea al voltant de santuaris o reservar llocs on els contendents podien resoldre els conflictes pacíficament. Tanmateix, aquest ús implica de nou les dues nocions: es tracta d'un territori sagrat i per tant «inviolable», on un cert nombre de coses hi estan prohibides.

Així, aquesta distinció s'aplica per exemple a:

  • El territori que envolta les dues ciutats santes de l'islam, la Meca i Medina (en àrab البلد الحرم, al-balad al-ḥaram, «territori sagrat»).
  • La Kaba (en àrab بيت الحرم, bayt al-ḥaram, «la casa sagrada»).
  • La Gran Mesquita de la Meca (en àrab المسجد الحرام, masjid al-ḥarām, «Mesquita Sagrada»)
  • Una de les denominacions en àrab de Jerusalem, la tercera ciutat santa (en àrab ثالث الحرمين, thālith al-ḥaramayn, «la tercera dels dos llocs sants»).
  • La sala de pregàries d'una mesquita.

Prohibit[modifica]

Hàram aquí vol dir «prohibit per raons religioses» i és l'antònim de halal («permès», «lícit»). El mateix Alcorà enumera una bona quantitat d'aquestes prohibicions, tot i que no sempre és prou precís i força són subjecte a interpretacions. D'altres provenen dels hadits i altres texts, i s'han anat perfilant al llarg del temps gràcies al fiqh (jurisprudència religiosa islàmica). Es poden considerar hàram certs comportaments, objectes, maneres de parlar, aliments o la manera de prepara-los.

Referències[modifica]

  1. «Catalanització del mot "Hàram"». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 5 maig 2016].
  2. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p. 282. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 1r desembre 2014].