HP 65

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
La calculadora HP 65

L' HP 65 va ser la primera calculadora de mà programable per targeta magnètica. Introduïda per Hewlett-Packard a 1974, era considerada una meravella electrònica. Empaquetava 9 registres emmagatzematge i tenia espai per a 100 instruccions de cop de teclat. També va incloure una lectora/escriptora de targeta magnètica les targetes eren aproximadament la mida d'una tira de xiclet. Els programes van usar RPN per conservar la memòria. Així que no hi havia tecla d'igual, sinó que hi havia una tecla "ENTER" per empènyer un operador o un operant sobre la "pila".

La HP 65 oferia unes capacitats d'edició de programes molt rudimentàries. El seu registre d'emmagatzematge R9 era corromput quan l'usuari o el programa execució de les funcions trigonomètriques o feia proves de comparació. Aquest problema va ser documentat en el manual, i per tant no es considera un bug.

Targuetes magnetiques HP

El requisit de disseny de Bill Hewlett era que la calculadora havia de cabre a la butxaca de la seva camisa. Aquesta és una raó per la profunditat que s'aprima gradualment de la calculadora. Les targetes magnètiques dels programes s'alimentaven a l'extrem gruix de la calculadora sota pantalla de LED. La documentació per als programes en la calculadora va ser molt completa, incloent algorismes per a centenars d'aplicacions, incloent-hi les solucions d'equacions diferencials, estimació de preu d'estoc, estadística, etc.

El 1975, durant el projecte de prova del Apollo-Soiuz, la HP 65 es va convertir en la primera calculadora programable de mà a l'Espai.

Altres calculadores de Hewlett-Packard[modifica]

Juntament amb la HP 65, Hewlett-Packard va fabricar una diversitat de calculadores de butxaca famoses:

  • HP-35 Primera calculadora de butxaca amb funcions científiques
  • HP-01 Primera calculadora de polsera
  • HP-55 Primera calculadora científica programable de butxaca amb temporitzador de quars
  • HP-25 Calculadora científica programable de butxaca de baix cost
  • HP-41C Primera calculadora amb pantalla alfanumèrica
  • HP-12C Calculadora financera de butxaca

Enllaços externs[modifica]