Halòfit

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Un halòfit o planta halòfita (paraula derivada del grec que significa 'planta' i 'sal'), és una espècie vegetal halòfila, és a dir, una planta adaptada a viure en medis salins o, per extensió, en medis amb una pressió osmòtica important.

Hàbitat[modifica]

En climes temperats humits, la zona herbosa que regularment queda coberta i descoberta per l'acció de la marea, és el territori més comú on es poden trobar plantes halòfites (com la salicòrnia). També són terrenys salins les parts dels litorals que reben vents més o menys salats, i són més salins com més a prop estiguin del mar. Sota climes tropicals, el manglar és un ecosistema amb plantes halòfites. També als deserts i semideserts els terrenys salins ocupen gran extensió.

Mecanismes biològics[modifica]

En climes àrids, sovint els sòls són més o menys salins i les vores dels llacs o llacunes també ho poden ser; aleshores, les plantes halòfites són les úniques que hi estan adaptades. La capacitat de suportar grans quantitats de sals en el sòl pot ser facultativa (plantes que la desenvolupen només quan es troben en condicions salines) o obligada. També s'ha de tenir en compte els diferents nivells de tolerància a la sal de cada espècie: l'ordi i la palmera datilera suporten fins a 5 g/litre de sòlids dissolts, que és molt més que la majoria dels conreus, però molt menys que els veritables halòfits que, com alguna espècie de salicòrnia, suporta fins a 70 g/litre (la concentració mitjana de l'aigua de mar és de 40 g/litre).

La pressió osmòtica que s'exerceix sobre un organisme viu depèn del diferencial de concentració entre les cèl·lules de l'organisme i el medi exterior. Cadascuna de les espècies té un marge d'adaptació a aquesta pressió osmòtica, però les plantes no halòfites no poden viure on ho fan les halòfites, que disposen d'adaptacions especials, entre les quals estan:

  • L'augment de la salinitat del citoplasma per a poder limitar la pressió osmòtica;
  • Mecanismes específics del flux de les membranes per tal d'expulsar l'aigua de sortida o d'impedir l'entrada de sals a la cèl·lula;
  • Regulació de la permeabilitat de la membrana cel·lular en funció del nivell de la pressió osmòtica.

Algunes plantes halòfites[modifica]

Enllaços externs[modifica]