Half-Life: Opposing Force

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Half-Life: Opposing Force
Desenvolupador: Gearbox
Publicador: Valve Corporation
Inici de comercialització: Octubre de 1999
Gèneres: FPS
Modes: Un jugador
Qualificació: ESRB: Mature 17+
OFLC: MA 15+
PEGI: 16+
Plataformes: PC (Windows)
Format: CD
Dispositius d'entrada: Teclat i ratolí

Half-Life: Opposing Force és un expansió del popular videojoc d'acció en primera persona Half-Life, desenvolupada per Gearbox Software i publicat per Valve Software el 13 d'octubre de 1999. Es va publicar una edició individual amb la publicació de Half-Life: Blue Shift.Al mode un jugador de l'expansió apareix la mateixa ambientació que a l'original, amb la diferència que el jugador no està controlant a Gordon Freeman, sinó al cap Adrian Shephard, del cos de marines dels Estats Units. Shephard és enviat als subterranis gegants de Black Mesa Research Facility en una missió sense revelar, però les coses no van bé i acaba lluitant per sobreviure d'uns misteriosos agents del govern i monstres alienígenes. El títol "Opposing Force" fa referència al personatge controlat, un Marine que és un dels adversaris de Gordon Freeman al Half-Life original.

Jugabilitat[modifica | modifica el codi]

Com una expansió de Half-Life, Opposing Force és un videojoc d'acció en primera persona. La manera de jugar d'Opposing Force no és gaire diferent de la del Half-Life: els jugadors han d'avançar pels nivells del joc, combatre personatges no jugadors hostils i resoldre una varietat de puzles per avançar. El joc continua els mètodes de Half-Life d'una narrativa ininterrompuda. El jugador ho veu tot a través d'una perspectiva en primera persona del protagonista i manté el control del personatge controlable durant tot el joc. Els esdeveniments de la història són expressats a través de l'ús de seqüències escrites (scripted sequences) en lloc d'escenes cinemàtiques. El progrés a través del món del joc és continu; tot i això, el joc està dividit en capítols, les úniques pauses "importants" es produeixen quan el joc necessita carregar la següent part d'un ambient. A Opposing Force també hi ha disponible un extens mode multijugador, incorporant els diversos nous ambients i armes a l'original mode deathmatch utilitzat a Half-Life. Després de publicar-lo, va ser creat un nou mode capture the flag amb nivells addicionals, ítems i powerups per Gearbox pel joc.

La major part de vegades, el jugador efectua les batalles del joc per un jugador sol, però és ajudat de tant en tant per amistosos personatges no jugadors. Els guàrdies de seguretat i els científics ajudaran en alguna ocasió el jugador a accedir a noves àrees i donar-te informació important per l'argument. Tot i així, a Opposing Force apareixeran Marines dels Estats Units companys del protagonista que assistiran el jugador en combats de manera força millor que els guàrdies de seguretat. Al joc apareixen tres tipus de Marines: el soldat simplement proveirà suport en foc pel jugador amb un subfusell, una escopeta o una metralladora, el metge de combat és capaç de curar el jugador i altres personatges no jugadors, mentre que el sapador s'encarrega de derruir portes i eliminar obstacles, permetent al jugador i el seu escamot avançar sense obstruccions. Una selecció d'enemics de Half-Life ocupa el joc, incloent-hi criatures alien com headcrabs i Vortigaunts. Una varietat de nous aliens, denominats "Raça X", també apareixen al joc, participant sovint al combat juntament amb els aliens de Xen. El jugador també es troba oponents humans en forma de desafecció d'unitats d'operacions negres que han estat enviades per destruir la base degut al fracàs dels Marines dels Estats Units d'eliminar l'amenaça alienígena. Una limitada selecció d'armament de Half-Life és assignada al jugador per defensar-se, això no obstant, també són presents moltes noves armes com un rifle de franctirador, un ganivet de combat i una varietat d'armament alienígena.

Història[modifica | modifica el codi]

Argument[modifica | modifica el codi]

Les accions d'Opposing Force passen en el mateix moment que els fets de Half-Life,per tant el jugador veu algunes coses que va veure Gordon Freeman, Shephard veu un oficial realitzant una transmissió radiofònica que Freeman escolta al primer joc i visita molts llocs recognoscibles.

Al Half-Life original, una "cascada de ressonàncies" obre una escletxa dimensional, la qual fa que els aliens de Xen es teletransportin a Black Mesa Research Facility. Els científics supervivents i els guàrdies de seguretat de les instal·lacions lluiten per escapar-se. Ràpidament, les forces armades dels Estats Units comencen una operació d'exterminació massiva per eradicar la presència d'aliens a Black Mesa per tal de silenciar qualsevol testimoni. Quan el joc comença, Shephard és part d'aquesta operació. Després que l'helicòpter que el transportava és abatut i ell és aïllat de la resta de la seva unitat, la missió d'exterminació és abandonada i Shephard uneix les forces amb els supervivents escampats per les instal·lacions intentant escapar-se.

Quan comença una furiosa batalla de l'exèrcit alienígena, Shephard s'adona que les forces militars han ordenat que es retiressin. Les forces Black Ops (aparegudes breument al primer joc) estan actuant independentment dels Marines, intentant destruir completament les instal·lacions amb una bomba termonuclear. Shephard desactiva la bomba, però després veu a G-Man reactivant-la. Després de derrotar el monstruós alien Gene Worm, Shephard es torna a trobar en un V-22 Osprey, similar al del principi del joc, amb G-Man. La bomba de Black Mesa explota i G-Man reté a Shephard en algun lloc on no pot causar danys ni pot ser danyat, pendent per ser avaluat.

És possible relacionar la línia del temps dels fets de Opposing Force amb els de Half-Life, especialment una transmissió de ràdio ordenant l'abandonament de la base (escoltat des d'un altaveu a Half-Life i en un transmissor per Shephard a Opposing Force) i l'entrada de Shephard en el mateix portal teltransportador que Freeman, en un cameo, apareixent a Xen, amb Freeman uns metres més lluny.

Capítols[modifica | modifica el codi]

 • Introducció (Intro): Mentre el cap Adrian Shephard i el seu esquadró es dirigeixen a la LZ (zona d'aterratge 112) a Black Mesa Research Facility, el seu Osprey (anomenat Goose 7) és abatut per un Manta Rays de Xen (també anomenats Flyers), juntament amb els altres V-22 Ospreys (el primer es diu Goose 3). Durant l'atac, el seu oficial a bord cau a través de la porta oberta de l'Osprey i mor, segons abans estava donant ordres a l'esquadró. A la resta de la seqüència d'introducció es veuen escenes curtes on Shephard, que està ferit després que l'avió hagi caigut va perdent i recuperant la consciència. Un nombre de Marines supervivents que es redueix ràpidament intenta combatre els aliens de Xen. '
 • Benvinguts a Black Mesa (Welcome to Black Mesa) :

Shephard es desperta en una infermeria, no massa lluny del lloc del xoc. Ell surt de la infermeria, veient que els extraterrestres havien matat als altres infants de marina que havien sobreviscut al desplom del seu avió. Ell s'escapa ràpidament d'aquesta situació i s'assabenta via ràdio que els militars es retiren d'aquella posició.

 • Marxem ("We Are Pulling Out") :

Shephard va cap al seu punt assignat de treball, i té un primer contacte visual amb la misteriosa raça X que sembla recollir a éssers humans per al seu estudi en el seu món. Shephard arriba al punt on es van a retirar els soldats, però es queda deliberadament allí a causa de les accions de G-Man.

 • Desaparegut en Combat (Missing in Action):

Shephard continua a Black Mesa, intentant trobar una altra sortida després de ser abandonat en el punt de la retirara pels altres. Després de viatjar a través d'un alt forn infestat de zombies, Shephard ajuda a diversos altres infants de marina de la seva companyia que també s'han quedat enrere. Entre tots ells, reuneixen forces per intentar sortir de Black Mesa abans de l'explosió.

 • Foc amic (Friendly Fire):

Després de lluitar a través d'un conjunt d'oficina ple d'extraterrestres, Shephard veu un hangar on observa a dos comandos negres engranar i carregar un cap Arma nuclear en la part posterior d'un camió. Quan el veuen l'ataquen, i Shephard els ha de matar en autodefensa. Ell dedueix que han enviat als Ops negres per matar als infants de marina restants i a la coberta de HECU sobre l'incident de Black Mesa. Shephard es reuneix amb diversos infants de marina que sobreviuen i lluita contra els Ops negre, arribant a eventualment un sistema de ferrocarril subterrani que condueix al Complex Lambda.

 • No estem sols (We Are Not Alone) :

Shephard arriba al Complex Lambda a temps per a veure a Gordon Freeman teletransportant-se a Xen. Shephard també és forçat a viatjar a Xen per a trobar una sortida del Complex Lambda.

 • Profunditat de xoc (Crush Depth) :

Shephard arriba a un complex dels laboratoris subaqüàtics on s'estan sostenint diversos Ichthyosaurs. Després de passar a través dels laboratoris, Shephard es força un altre cop per a teletransportar-se a Xen, per ací arribar a una nova part de Black Mesa.

 • Realitat Indirecta (Vicarious Reality):

Shephard lluita per una banda de Black Mesa que té els terrenys massius per a contenir la fauna de Xen que era estudiada pels científics. Eventualment arriba a una vella àrea industrial, i rep una transmissió de ràdio d'un grup d'infants de marina que lluiten contra una classe de criatura de proporcions massives.

 • Marca el niu del cuc (Pit Worm's Nest):

Shephard arriba a una àrea d'emmagatzematge de deixalles de Black Mesa, on un cuc enorme està bloquejant el seu camí. Treballant a la seva manera amb els voltants (amb els cadàvers dels infants de marina que van enviar el senyal de socors en el capítol anterior), Shephard descarrega l'escombraries tòxiques en el cuc, eliminant-lo i permetent que ell tingui accés a l'àrea següent (els embornals del Black Mesa).

 • Uniforme de Foxtrot (Foxtrot Uniform):

Acompanyat per diversos infants de marina, Shephard surt a la superfície de Black Mesa, controlat per les forces dels Ops Negres, incloent-hi diversos tiradors. Ell passa la seva manera a través dels canals i dels embornals subterranis de Black Mesa, lluitant a través d'una jerarquia de Vortigaunts, i arriba a la presa hidroeléctrica oferta en el primer joc. Aquí, un Gargantua s'ha atrapat damunt de la presa i diversos infants de marina estan intentant donar-li mort. Shephard utilitza els explosius per a destruir a la criatura. Aquest nivell és l'equivalent a tensió a la superfície de Half-Life.

 • El Paquet ("The Package") :

Shephard lluita a la seva manera a través de les àrees superficials, plantant cara als Ops negres. Ell arriba a un garatge subterrani de l'estacionament on el cap termonuclear del capítol foc amic està sent activada per dos comandos negres d'Ops, pel que sembla amb l'intent de destruir Black Mesa. Shephard els mata i desactiva la bomba, però veu més endavant a G-Man reactivar-la.

 • Xoc de mons (Worlds Collide) :

Després de passar a la seva manera a través dels magatzems plens de criatures de la raça X i dels Ops negres, Shephard arriba a la vella àrea industrial de Black Mesa on un cuc enorme arriba a través d'un portal de Xen. Shephard utilitza les armes i el mata; després un portal enorme de teletransportació se separa cap a fora i l'embolica.

 • Conclusió (Conclusion) :

Shephard recupera el sentit dintre d'un V-22 Osprey, amb G-Man. Mentre que G-Man parla amb Shephard un flash blanc ocorre en la distància, indicant que Black Mesa ha estat destruït pel cap nuclear. El G-Man llavors informa a Shephard que ho detindran "en un lloc on no pots fer cap dany i tampoc poden danyar-lo. G-Man camina a un portal, i el joc acaba.

Desenvolupament[modifica | modifica el codi]

Half-Life: Opposing Force va ser anunciat per primera vegada pel desenvolupador Gearbox Software el 15 d'abril de 1999. A la seva publicació a la premsa, el fundador Randy Pitchford va dir: "el nostre objectiu principal és mantenir la integritat de Half-Life i proporcionar noves experiències que augmentin la sensació de l'original", i també anunciava que l'expansió permetria al jugador jugar com un dels soldats que apareixien al joc original. El nom Opposing Force té un doble significat, es pot referir tan al fet que el jugador ara és un dels enemics com a la tercera llei del moviment de Newton. En una nova entrevista, Pitchford va dir que creia que el fet que Valve Software oferís a Gearbox la possibilitat de fer una expansió de Half-Life venia d'un desig "de poder centrar-se en futurs títols". A més, Pitchford va comentar que Valve i Gearbox havien estat d'acord que no havien de modificar molt el motor gràfic utilitzat per Half-Life i Opposing Force perquè era "un risc d'espatllar tot el treball meravellós" que estava creant la comunitat creadora de Mods del joc. A l'E3 de 1999 va ser revelada informació substancial a la direcció de desenvolupament d'Opposing Force, així com noves zones, personatges i història. El web oficial d'Opposing Force, allotjada pel publicador Sierra Studios, va ser posat online el juliol de 1999.

Durant el curs del desenvolupament del joc, Gearbox va aconseguir talents d'exteriors per ajudar a dissenyar alguns aspectes del joc. El juny de 1999, Gearbox va anunciar que el famós dissenyador de nivells Richard Gray podria ajudar a desenvolupar els aspectes multijugador del joc. Molts altres dissenyadors es van incorporar més tard al projecte el setembre de 1999, amb l'experiència col·lectiva del desenvolupament de Daikatana, Quake II, Doom, i Shadow Warrior. En els dos mesos següents, es van publicar imatges i vídeos que mostraven una varietat de captures de pantalla (screenshots). El joc va ser publicat l'1 de novembre de 1999. Més tard, Gearbox va llançar una actualització multijugador el maig de 2000, afegint un nou mode capture the flag al joc. Opposing Force també va ser llançat com a part de la recopilació de Sierra Half-life: Generation el 2002 i com aprt de Half-Life 1: Anthology de Valve Software i Electronic Arts el 26 de setembre de 2005.

Recepció de la crítica[modifica | modifica el codi]

Opposing Force va rebre una recepció molt favorable dels crítics, aconseguint una puntuació de 86% a la ressenya del web agregador Game Rankings. Encara que el nombre de les ventes del joc a Steam no ha estat publicat, Opposing Force ha venut més d'1,1 milions de còpies en venda al detall. L'encarregat de ressenyes de Computer and Video Games Kim Randell, va dir que "Gearbox òbviament s'ha esforçat per proveir una experiència similar a l'original". També es va elogiar el mode multijugador del joc; Randell va afirmar que les noves incorporacions pel multijugador són el que fan destacar realment Opposing Force. Randell va acabar la ressenya concloent que Opposing Force és "un triomf increïble". Erik Wolpaw, escriptor de Gamespot, va dir que moltes expansions eren mediocres, "és apropiat que l'Opposing Force de gearbox Software, l'expansió oficial del redefinidor del gènere, Half-Life, continuï sent un estàndard de qualitat per jocs d'acció futurista". Wolpaw va elogiar el disseny de la campanya per un jugador, comentant que "pots sentir l'entusiasme dels dissenyadors com una escena memorable que es va estenent i t'obliga a continuar jugant". Tot i les crítiques d'alguns elements de la intel·ligència artificial del joc i les descripcions d'alguns dels nous models com "simplement aparadorisme", la ressenya va concloure en que Opposing Force era una "apassionada aplicació de disseny creatiu".

Altres ressenyes van reflectir molts dels aspectes positius del joc. GamePro va dir que "Gearbox ha fet molt bona feina en crea no només un add-on per Half-Life, sinó com una continuació d'una obra mestra", elogiant el disseny dels nivells i la història, però va notificar que era una mica massa curt. Això no obstant, alguns crítics no van estar d'acord en la idea que Opposing Force era tan influent com alguns ressenyadors havien escrit. PC Zone va dir que "el gust que et deixa a la boca és amarg", però va concloure que "va ser un bon cap de setmana digne d'entreteniment".

Característiques noves[modifica | modifica el codi]

Sent una expansió, Opposing Force afegia molts aspectes nous i potencial a la jugabilitat de Half-Life. Per exemple, la introducció semblant a un squad-based. Mentre que el jugador al Half-Life original ha de comptar amb models idèntics de guàrdies de seguretat, el jugador a Opposing Force pot confiar en altres soldats de diferents tipus, incloent-hi un soldat de suport, un especialista en armes pesants, un enginyer i un metge. Cada classe posseïx habilitats úniques, com l'enginyer, que és capaç de tirar les portes blindades a terra amb un soldador i el metge és capaç de curar els companys d'equip. La IA va ser millorada per permetre una millor coordinació en accions ofensives durant un combat.

Opposing Force també va incloure moltes armes noves. Una arma basada en les criatures barnacle que actua com un garfi. Altres armes orgàniques com un Llançador d'Espores i el Shock Roach basades en els aliens de la Raça X, inèdita al joc. En el mode per un jugador, moltes d'aquestes armes substitueixen les seves homòlogues de Half-Life (Desert Eagle - Colt Python, M40A1 - Ballesta, Pipe wrench/Ganivet de combat - Palanca). Tot i així, en el mode multijugador, el jugador pot portar les noves armes d'Opposing Force i les variants de Half-Life al mateix temps, mentre que els trucs també fan possible tenir i utilitzar aquestes armes en el mode per un jugador.

Addicionalment, també es va afegir un nou model de guàrdia de seguretat. Igual que en Barney, Otis, també es va anomenar a partir d'un personatge de The Andy Griffith Show, complint un paper semblant. Tenint l'aspecte d'un guàrdia gras i calb, Otis pot seguir a Shephard, ajudant-lo durant un combat. Tot i així, Otis va equipat amb una Desert Eagle, causant més mal en els tirotejos que Barney, el qual va armat amb la Glock 17, no tan efectiva.

Trivia[modifica | modifica el codi]

 • L'instructor superior Dwight T. Barnes (doblat per Jon St. John) que apareix a la secció d'entrenament, està modelat a partir del sergent Hartman interpretat per R. Lee Ermey de Full Metal Jacket, de Stanley Kubrick. El mateix instructor també diu "vols venir i fer-me caure?" quan pugem a dalt d'una plataforma escalant una corda. Aquesta frase és pronunciada pel sergent Hulka a la pel·lícula Stripes durant un entrenament similar.
 • Una de les habitacions al nivell del Pit Worm s'assembla molt al triturador d'escombraries a Star Wars, particularment l'estampat de llums sobre la porta d'entrada.
 • Si el jugador entra al portal de Xen al qual entra Gordon, el joc s'acabarà, acusant al jugador d'intentar repetir la història - "Avaluació finalitzada: El subjecte intentava crear una paradoxa temporal."
 • Mentre juguem al tutorial "Boot Camp", el jugador pot veure clarament els noms dels desenvolupadors escrits a cada bagul a les instal·lacions dels quarters.
 • Al capítol "Marxem", abans de la primera trobada amb el shock trooper, un guàrdia de seguretat pregunta: "Has vist el nou IG-88" en una referència a Star Wars.
 • En una de les habitacions pots veure clarament una fotografia de Gordon Freeman amb el text "empleat del mes" escrit a sobre.

Banda Sonora[modifica | modifica el codi]

Tota la música està composta per Chris Jensen.

 • 1. "The Beginning " - 02:03
 • 2. "Lost in Thought" - 01:19
 • 3. "Danger Rises" - 01:11
 • 4. "Soothing Antagonist" - 01:25
 • 5. "Run" - 00:51
 • 6. "Open the Valve" - 01:22
 • 7. "Tunnel" - 01:24
 • 8. "Chamber" - 01:32
 • 9. "Maze" - 00:57
 • 10. "Alien Forces" - 01:14
 • 11. "Scientific Proof" - 00:15
 • 12. "Planet" - 01:30
 • 13. "Orbit" - 00:46
 • 14. "Name" - 01:50
 • 15. "Listen" - 00:15
 • 16. "Fright" - 00:06 / 01:02 (vegeu nota)
 • 17. "Storm" - 01:36
 • 18. "Trample" - 01:16
 • 19. "Bust" - 01:47

(Nota: És destacable que certes músiques com "Fright" (pista 16) han estat guardades per a Blue Shift, encara que la duració sigui d'un minut més llarg.)

Referències[modifica | modifica el codi]

wikia Half-Life català

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]